Foto: Maria Gullestrup

Sådan gør du din kanin ekstra glad

Mange har oplevet at købe ting til ens kanin, som man glad giver kaninen. Kaninen undersøger da også nysgerrigt tingen, men mister hurtigt interessen for den.

Af: Maria Gullestrup, 10. februar 2017

Hvad gør kaniner glade?

Hvad skal man gøre for at finde netop de ting, som kaninen sætter pris på? Der er hjælp at hente i kaninernes naturlige adfærd. Kaniner er i naturen byttedyr for rigtig mange rovdyr. De skal derfor kunne beskytte sig selv. De graver huller i jorden, hvor de tilbringer det meste af dagen for primært at være ude og finde føde i skumringen. Kaniner sætter derfor pris på huler, kasser og rør, som de kan søge ly i.

Rør og kasser

I naturen vil de gerne sidde højt oppe, så de kan overvåge et område. Kasser er derfor også gode, fordi kaninerne kan sidde oppe på kassen. Skamler kan tjene samme formål. Kaninen kan søge ly under skamlen, men vil lige så gerne sidde oppe på skamlen. Ofte vil kaniner også gerne bruge kassens låg eller skamlens top som toilet, fordi et højt placeret toilet i naturen, er synligt for andre kaniner og viser, at her bor jeg.

Når man køber skamler, kasser og rør, skal man være opmærksom på, at de ikke er lavet af materiale, som kaninen kan tage skade af at spise, at ting, der er lavet af træ, bambus m.m. ikke er sprøjtet, og at undgå ting lavet af stof, fordi kaninerne enten spiser dem eller anvender dem som toilet, hvorefter de bliver temmelig ulækre og uhygiejniske.

De fleste kaniner holder af at grave. De vil derfor sætte pris på at have mulighed for at grave. Et overdækket kattetoilet kan bruges, eller en sandkasse i kaninens løbegård.

Giv kaninerne grene til at gnave i

Kaniners tænder vokser gennem hele dens levetid. Dens tænder slibes gennem det de spiser og gnaver i. Græs og halm hjælper til at slide på tænderne, men kaninen vil også sætte pris på grene og pinde at gnave i. Gran- og frugtgrene er ideelle til formålet. Man kan enten give kaninen en tyk gren med bark, den kan gnave i eller tyndere grene, der samtidig kan tjene som en hule. Det vil de fleste kaniner sætte pris på.

Klaken familie- og hobbydyr

Følg med på Marias blog, og læs en masse om blandt andet kaniner, marsvin og fugle.

10. februar 2017 Maria Gullestrup
Mere om Øvrige kæledyr

Sådan transporterer du bedst din kanin

Når man anskaffer sig en kanin, melder spørgsmålet om, hvordan man skal transportere den sig hurtigt. Få svaret her. 

Skal du anskaffe dig en eller flere kaniner?

Er det bedst for kaniner at bo med artsfæller, eller skal de hellere gå alene? Se med her, hvor eksperten guider dig til, hvad du bør tænke...

Sådan giver du kaninen et godt liv, når børnene har mistet interess...

En kanin er et dejligt kæledyr for børn, men det sker, at de mister interessen. Her er et par gode råd til, hvordan du alligevel giver...

Sådan bygger du dit gamle legehus om til et kaninhus

Kaniner bor ofte i et bur i haven, et bur i huset eller som fritgående kanin i huset på linje med hund og kat. Men har du overvejet at lade kaninen få legehuset? Fordelene er mange.

4 kaninracer med de smukkeste pletter

Overvejer du at forøge familien med en sød, plettet kælekanin? Eller vil du måske bare gerne vide mere om plettede kaninracer? Se 4 smukke...

Alt hvad du bør vide om kaniner og vand

Det er vigtigt at din kanin får tilstrækkeligt med vand for at kunne optage sit foder optimalt.

Er det en god ide med en kanin til små børn?

Er du i tvivl om, hvorvidt en kanin er det rette kæledyr for dit barn? Eller er du i tvivl om, hvorvidt dit barn er gammel nok til at håndtere en kanin? Vores kanin-ekspert giver dig svaret.

Skal kaninen være ude eller inde til vinter?

Nu falder temperaturen, og spørgsmålet går på om kaninen skal være inde eller ude gennem vinteren. Læs her fordele og ulemper ved begge...

Derfor bør du aldrig bade din kanin

Du har måske set søde og sjove videoer af kaniner, der får et bad, og du tænker måske, at du selv vil glæde din kanin med lidt pjasketid,...

Pas på kaninen i sommervarmen

Skal din kanin med ud og køre i bilen på en varm sommerdag, så er der en række ting du bør sætte dig ind i først. 

Sådan stimulerer du let kaninens sanser med foder

Det er ikke kun fordi den er glad for det, at du bør give din kanin mælkebøtter, græs og urter. Du stimulerer faktisk også kæledyrets sanser...

Det skal du vide før du sætter kaninen sammen med din hund eller...

Kaniner kan let komme til skade, hvis de bliver sat sammen med hunde eller katte. Derfor er det vigtigt, at du tager dine forholdsregler.

2 ting du SKAL vide før du køber bur til din udekanin

Det kan være noget af en jungle at skulle anskaffe sig det første kaninbur. For hvad pokker skal man vælge? Og hvad skal man være opmærksom på?

Pas på din kanins sarte mave

Problemer med fordøjelsen er en af de hyppigste dødsårsager hos kaniner, men med den rette kost kan du sikre dig glade og friske kaniner.

Dette skal du vide om foderskåle til din kanin

Hvor svært kan det være, tænker du måske. En foderskål er vel en foderskål? Men helt så enkelt er det ikke.