Foto: istockphoto

Kæledyr der egner sig godt til lejligheder

Her får du eksempler på nogle dyr, der kan egne sig godt som kæledyr for dig, der bor på i lejlighed.

Af: Amanda Vejle , 2. maj 2017

Dyr der er velegnede til livet i en lejlighed

Du kan sagtens have kæledyr, selvom du bor i lejlighed. Vi har samlet et par eksempler på kæledyr, der kunne være med til at opfylde dit ønske om lidt ekstra liv i hjemmet.   

Farverige fisk i akvarie

Det er videnskabeligt bevist, at det virker afstressende for mennesker at se fisk, der svømmer rundt i et akvarium.

Et af de mest opsigtsvækkende tilfælde, hvor akvarier har hjulpet på en psykisk lidelse, gælder Alzheimers patienter. Det har nemlig vist sig, at Alzheimerspatienter oplever en forbedret appetit, kræver mindre medicering og udviser langt mindre aggression, hvis de får muligheden for at betragte livet i et akvarium. 

Et akvarium er flot, men kræver en del vedligehold. Du skal derfor sørge for at kontrollere pH-værdien, ammoniak samt nitrit- og nitratniveauer i vandet. Du skal også sørge for at kontrollere vandhårdhed og alkalinitet regelmæssigt. Vandet skal også skiftes, da foder, der flyder rundt i vandet, er noget rod. Større akvarier kræver desuden også flittig vedligeholdelse og ikke mindst pladsen til det. 

En ny akvarist kan vælge en af ​​de mange alt-i-en mikro-, mini- eller endda nanoakvarie-løsninger. 

Læs mere: Top 10 over spændende og alternative kæledyr

Små, livlige gnavere

Hamstere, marsvin, mus og rotter hører alle under kategorien af små gnavere og er særligt velegnede til et liv i lejlighed. De kræver ikke særlig meget plads, og de er desuden relativt billige, når det gælder foder.

De fleste små gnavere er ret sociale, og vil meget gerne kæles og nusses med. 

At holde gnavere kræver lidt rengøring, da vedligeholdelse af buret og jævnlig udskiftning af savsmuld og hø er nødvendigt. De fleste gnavere vil også sætte pris på nogle overvågede legetimer i det “fri” i lejligheden, hvor de kan gå på opdagelse.

Hamstere er nogle af de mest populære kæledyr for folk, der bor i lejlighed. De er søde, små, kræver ikke så meget plads og sover meget. Samtidig kan de være alletiders legekammerat for børnene.

Læs også: 14 interessante ting du sikkert ikke vidste om hamstere

Krybende insekter og edderkopper

For de dristige, der kunne tænke sig et noget mere eksotisk kæledyr, eller hvis du er mere til et kæledyr, du kan iagttage fremfor at kæle med, så er insektverdenen noget for dig. Dyr som taranteller, kejserskorpioner, afrikanske tusindben eller madagaskar hvæse-kakerlakker, kræver alle kun små bure og har et meget lille behov for pleje og vedligeholdelse.

De fleste af disse væsener vil have brug for levende mad, og det betyder, at du skal holde et lager af græshopper, melorme eller andre insektdelikatesser. 

Kælne katte 

De fleste katte passer perfekt til lejligheder. De skal ikke tages ud på lange gåture og hygiejnemæssigt plejer de primært sig selv. I nogle tilfælde skal du dog igang med både børste og negleklipper.

Udover de mange timer i drømmeland, er de fleste katte også meget sociale væsener, der elsker at tilbringe tid med dig, når du så er hjemme.

Læs mere: Her er de 10 mest populære katteracer i Danmark – hvilken skal du vælge?

Tamme kaniner eller fritter (tamildere)

En kanin har brug lidt mere plads end andre mindre gnavere. Derfor kan du med fordel bygge et kaninbur med flere etager og “ramper”, så din kanin selv kan bevæge sig frit rundt i sin egen lille lejlighed.

Ligesom ethvert andet kæledyr, vil din kanin sætte pris på noget overvåget legetid udenfor buret. De kan pottetrænes ligesom katte og hunde. Det kan være meget nyttigt, hvis du har gulvtæpper eller bare ikke har lyst til at skulle rengøre gulvet efter en legetime med din kanin.

Hvis du vælger en fritte, også kaldet tamilderen, er du også sikret mange timers underholdning. Fritten har været holdt som husdyr meget længe og nyder stor popularitet som kæledyr i Danmark.

Som kæledyr har fritten brug for et forholdsvist stort bur, og mulighed for ind i mellem at få lov til at løbe frit rundt i hjemmet. Fritten er meget social og har brug for en del kontakt og samvær med sin ejer for at trives.

Læs også: 10 ting du skal vide inden du anskaffer dig en kanin 

Selskablige fugle

At have en fugl er noget af det mest fornøjelige. 

Det kan være en god idé at afklare det med naboerne, inden du anskaffer en fugl. Det gælder især, hvis din lejlighed er meget lydt. 

Papegøjer og araer, der tilhører den lidt større kategori af fugle, er intelligente og har brug for konstant samspil medfamilien. Større fugle er normalt dyre, støjende og har brug for avanceret pleje, men de kan være i familien i mere end 50 år. 

Derfor er det oftest mere hensigtsmæssigt at holde småfugle i en lejlighed – specielt hvis du ikke er erfaren fugleopdrætter. Fuglene har brug for et relativt stort bur og en masse legetøj, således fuglen nok plads at bevæge sig på og nok aktiviteter til at holde fuglen beskæftiget.

Hund med personlighed

Hvis du er en hundeperson, er der ingen grund til at fortvivle, bare fordi du bor i lejlighed. Mange hunderacer vil trives helt fint, og være sunde og glade i en lejlighed.

Små racer som eksempelvis mops, shih tzu, king charles spaniel, bomuldshund, chihuahua, bichon havanais og yorkshire terrier, vil alle trives i en lejlighed. Nogle små hunde har dog en tendens til at være mere støjende end andre racer. Du skal derfor undersøge dette, inden du anskaffer dig en hund til lejligheden.

Selv de store racer, som grand danois og greyhounds, er faktisk kendt for at trives rigtig fint i lejlighed.  

Uanset størrelsen er det vigtigt, at du har et sted at motionere din hund. De kan eksempelvis være i en gård eller i en park i nærheden.

Det er vigtigt, at du tager dig tid til at opfylde din hunds motionsbehov. Ved at sørge for regelmæssig socialisering og motion sikrer du, at du har en hund, der trives og har det godt.

Læs mere: Disse egenskaber gør bomuldshunden til favorit blandt danskerne  

Kriblende krybdyr

Uanset om man bryder sig om slanger eller ej, kan man ikke komme uden om, at de er perfekte lejlighedskæledyr. Nogle slanger skal fodres med levende dyr – eksempelvis mus – selvom de fleste slanger nemt kan lære at leve af frossen mad.

Slanger har en høj gennemsnitlig levealder, og kan nemt håndteres og efterlades alene i længere perioder. De skal dog fodres ret ofte, og har brug for tilstrækkelig varme og lys for at trives.

Skildpadder og små firben, såsom gekkoer, skægdrager og kamæleoner er også ideelle som kæledyr i sin lejlighed. 

Kilder: petmd.com

2. maj 2017 Amanda Vejle
Mere om Øvrige kæledyr

Sådan transporterer du bedst din kanin

Når man anskaffer sig en kanin, melder spørgsmålet om, hvordan man skal transportere den sig hurtigt. Få svaret her. 

Skal du anskaffe dig en eller flere kaniner?

Er det bedst for kaniner at bo med artsfæller, eller skal de hellere gå alene? Se med her, hvor eksperten guider dig til, hvad du bør tænke...

Sådan giver du kaninen et godt liv, når børnene har mistet interess...

En kanin er et dejligt kæledyr for børn, men det sker, at de mister interessen. Her er et par gode råd til, hvordan du alligevel giver...

Sådan bygger du dit gamle legehus om til et kaninhus

Kaniner bor ofte i et bur i haven, et bur i huset eller som fritgående kanin i huset på linje med hund og kat. Men har du overvejet at lade kaninen få legehuset? Fordelene er mange.

4 kaninracer med de smukkeste pletter

Overvejer du at forøge familien med en sød, plettet kælekanin? Eller vil du måske bare gerne vide mere om plettede kaninracer? Se 4 smukke...

Alt hvad du bør vide om kaniner og vand

Det er vigtigt at din kanin får tilstrækkeligt med vand for at kunne optage sit foder optimalt.

Er det en god ide med en kanin til små børn?

Er du i tvivl om, hvorvidt en kanin er det rette kæledyr for dit barn? Eller er du i tvivl om, hvorvidt dit barn er gammel nok til at håndtere en kanin? Vores kanin-ekspert giver dig svaret.

Skal kaninen være ude eller inde til vinter?

Nu falder temperaturen, og spørgsmålet går på om kaninen skal være inde eller ude gennem vinteren. Læs her fordele og ulemper ved begge...

Derfor bør du aldrig bade din kanin

Du har måske set søde og sjove videoer af kaniner, der får et bad, og du tænker måske, at du selv vil glæde din kanin med lidt pjasketid,...

Pas på kaninen i sommervarmen

Skal din kanin med ud og køre i bilen på en varm sommerdag, så er der en række ting du bør sætte dig ind i først. 

Sådan stimulerer du let kaninens sanser med foder

Det er ikke kun fordi den er glad for det, at du bør give din kanin mælkebøtter, græs og urter. Du stimulerer faktisk også kæledyrets sanser...

Det skal du vide før du sætter kaninen sammen med din hund eller...

Kaniner kan let komme til skade, hvis de bliver sat sammen med hunde eller katte. Derfor er det vigtigt, at du tager dine forholdsregler.

2 ting du SKAL vide før du køber bur til din udekanin

Det kan være noget af en jungle at skulle anskaffe sig det første kaninbur. For hvad pokker skal man vælge? Og hvad skal man være opmærksom på?

Pas på din kanins sarte mave

Problemer med fordøjelsen er en af de hyppigste dødsårsager hos kaniner, men med den rette kost kan du sikre dig glade og friske kaniner.

Dette skal du vide om foderskåle til din kanin

Hvor svært kan det være, tænker du måske. En foderskål er vel en foderskål? Men helt så enkelt er det ikke.