Det kan være svært at se forskel på han- og hunkaniner.
Det kan være svært at se forskel på han- og hunkaniner. Foto: Getty Images

Hvordan ser man forskel på han- og hunkaniner?

Der er kun små forskelle i størrelsen på han- og hunkaniner, til gengæld er der forskel på, hvordan de opfører sig. Se hvordan du kan se - og mærke forskel på hun- og hankaniner her.

Af: Maria Gullestrup, 11. februar 2021

Hos nogle dyrearter er hannerne større end hunnerne, mens det hos andre er hunnerne, der er større end hannerne. Hos kaniner har hanner og hunner nogenlunde samme størrelse. Nogle hankaniner kan dog have et bredere og kraftigere hoved end hunkaniner. Men hvor der ikke er de store forskelle i størrelse er der til gengæld forskel på temperamentet hos de to køn.

Hankaniner

Hver kanin er unik med sin egen personlighed og temperament, men der er alligevel nogle generelle forskelle på han- og hunkaniner. Generelt er hankaniner mere udadvendte, kontaktsøgende og nysgerrige end hunkaniner. Det er de, fordi de i naturen skal opsøge hunkaninerne og derfor bliver nød til at undersøge deres omgivelser for at finde dem. 

Hankaniner har ikke deres ry for ingenting. Mange hankaniner, der ikke er kastreret, forsøger gerne at parre sig med alt, de kommer i nærheden af. Så når du tror, at den leger med en bold, en tøjbamse eller din kat, vil du se, at den reelt forsøger at finde en måde at parre sig med dem. Det samme er tilfældet, hvis den hopper rundt omkring dig.

Den parringslystne adfærd aftager eller forsvinder helt, hvis man neutraliserer hannen. Den vil også få et roligere temperament. Har man en neutraliseret han, skal man imidlertid være opmærksom på fodringen, da de neutraliserede hanner har en tendens til at blive overvægtige.

Hankaniner vil ikke acceptere andre hankaniner i deres nærhed, så to hankaniner, der ikke er neutraliseret, bør ikke komme i nærheden af hinanden. To neutraliserede hankaniner vil til tider kunne fungere fint sammen.  Som regel er en neutraliseret han og en hunkanin imidlertid den bedste konstellation, hvis man vil have flere kaniner sammen.

Hunkaniner

Hunkaniner er generelt lidt mindre nysgerrige og kontaktsøgende end hannerne. Hunkaniner har ikke på samme måde som hunner hos andre dyrearter en egentlig brunstcyklus, men kan blive drægtige året rundt. Der er dog perioder, hvor de er mere villige til at lade sig parre end på andre tidspunkter af året, og på disse tidspunkter, kan de ændre temperament.

Når temperaturen stiger og dagene bliver længere, er det tid til at forberede sig på at skulle have unger. I denne periode kan hunnerne blive mere territoriale, og den søde kanin, du kender, kan for en tid ændre sig til en furie, der knurrer og/eller angriber dig og andre kaniner, når du/de nærmer dig buret. 

Hunkaniner vil ofte kunne bo sammen med andre hunkaniner, hvis de har tilstrækkelig med plads. Man kan dog også opleve at købe to søde hunkanin-unger om foråret, der skal bo sammen. De kan have været bedste venner, men når de bliver kønsmodne og dagene bliver længere, kan man opleve, at de pludselig begynder at slås, og at det kan være nødvendigt at skille dem ad. En hunkanin sammen med en neutraliseret hankanin er ofte bedste løsning, hvis man vil have to kaniner sammen.

Hver sin charme

Disse mere eller mindre charmerende forskelle på de to køn er stærkt påvirket af hormoner. Oplever man derfor at ”charmen” bliver for påtrængende, kan man overveje at lade kaninen neutralisere, hvorved meget af den hormonpåvirkede adfærd mindskes. 

Følg med på Marias blog, og læs en masse om blandt andet kaniner, marsvin og fugle.

11. februar 2021 Maria Gullestrup
Mere om Øvrige kæledyr

Sådan transporterer du bedst din kanin

Når man anskaffer sig en kanin, melder spørgsmålet om, hvordan man skal transportere den sig hurtigt. Få svaret her. 

Skal du anskaffe dig en eller flere kaniner?

Er det bedst for kaniner at bo med artsfæller, eller skal de hellere gå alene? Se med her, hvor eksperten guider dig til, hvad du bør tænke...

Sådan giver du kaninen et godt liv, når børnene har mistet interess...

En kanin er et dejligt kæledyr for børn, men det sker, at de mister interessen. Her er et par gode råd til, hvordan du alligevel giver...

Sådan bygger du dit gamle legehus om til et kaninhus

Kaniner bor ofte i et bur i haven, et bur i huset eller som fritgående kanin i huset på linje med hund og kat. Men har du overvejet at lade kaninen få legehuset? Fordelene er mange.

4 kaninracer med de smukkeste pletter

Overvejer du at forøge familien med en sød, plettet kælekanin? Eller vil du måske bare gerne vide mere om plettede kaninracer? Se 4 smukke...

Alt hvad du bør vide om kaniner og vand

Det er vigtigt at din kanin får tilstrækkeligt med vand for at kunne optage sit foder optimalt.

Er det en god ide med en kanin til små børn?

Er du i tvivl om, hvorvidt en kanin er det rette kæledyr for dit barn? Eller er du i tvivl om, hvorvidt dit barn er gammel nok til at håndtere en kanin? Vores kanin-ekspert giver dig svaret.

Skal kaninen være ude eller inde til vinter?

Nu falder temperaturen, og spørgsmålet går på om kaninen skal være inde eller ude gennem vinteren. Læs her fordele og ulemper ved begge...

Derfor bør du aldrig bade din kanin

Du har måske set søde og sjove videoer af kaniner, der får et bad, og du tænker måske, at du selv vil glæde din kanin med lidt pjasketid,...

Pas på kaninen i sommervarmen

Skal din kanin med ud og køre i bilen på en varm sommerdag, så er der en række ting du bør sætte dig ind i først. 

Sådan stimulerer du let kaninens sanser med foder

Det er ikke kun fordi den er glad for det, at du bør give din kanin mælkebøtter, græs og urter. Du stimulerer faktisk også kæledyrets sanser...

Det skal du vide før du sætter kaninen sammen med din hund eller...

Kaniner kan let komme til skade, hvis de bliver sat sammen med hunde eller katte. Derfor er det vigtigt, at du tager dine forholdsregler.

2 ting du SKAL vide før du køber bur til din udekanin

Det kan være noget af en jungle at skulle anskaffe sig det første kaninbur. For hvad pokker skal man vælge? Og hvad skal man være opmærksom på?

Pas på din kanins sarte mave

Problemer med fordøjelsen er en af de hyppigste dødsårsager hos kaniner, men med den rette kost kan du sikre dig glade og friske kaniner.

Dette skal du vide om foderskåle til din kanin

Hvor svært kan det være, tænker du måske. En foderskål er vel en foderskål? Men helt så enkelt er det ikke.