Kæledyr er blevet begravet - men er det lovligt?
Kæledyr er blevet begravet - men er det lovligt? Foto: iStock

Hvilke kæledyr må du begrave i din have?

Ønsker du at begrave dit kæledyr i haven, er det muligvis tilladt. Det afhænger dog både af størrelsen og af typen af selskabsdyr. Se reglerne her.

Af: Mikkel Hede, 3. august 2017

Håndtering af døde selskabsdyr

Der er regler for alt, også for døde selskabsdyr. Det hedder kæledyr nemlig hos Miljøministeriet i dennes forordning om "håndtering af døde selsksbsdyr", 

Selskabsdyr defineres her som "hunde, katte, gnavere, krybdyr, stuefugle og andre dyr som ikke indgår i landbrugsdrift".

Særlige regler for landbrugsdyr

Der er dog visse selskabsdyr, som er undtaget af de almindelige regler for bortskaffelse af kæledyr, selvom det med en vis ret kan hævdes, at de holdes som selskabsdyr.

Det drejer sig blandt andet om heste og hængebugsvin. Det afgørende for denne type af "kæledyr" er, at de også kan indgå i landbrugsdrift. Derfor er disse dyr omfattet af helt specifikke regler for "døre produktionsdyr".  

Du må godt begrave kæledyr i haven

Har du mistet et kæledyr, som ikke bør henregnes i kategorien "produktionsdyr", og ønsker du at begrave dette kæledyr i haven, så er forordningen om døde selskabsdyr gode nyheder for dig.

Det er nemlig tillaldt at begrave et kæledyr på din ejendom - som for eksempel i din have. Det er dog en forudsætning, at begravelser af kæledyr ikke er en tilbagevendende begivenhed på din ejendom. Tilladelsen gælder nemlig udtrykkeligt "sjældne eller enkeltstående begravelser", som det hedder i lovsproget.

Dybden af begravelsen 

Det er også en bestemmelse i forordningen, der lægger vægt på, at begravelsen skal ske i en dybde, så det afsjælede legeme af kæledyret ikke skal kunne graves op igen af kødædende dyr. Det vil i praksis sige mellem en halv til en hel meter.

Drejer det sig om et større kæledyr, så skal man være særlig opmærksom på, at begravelsen ikke bliver anlagt i nærheden af en drikkevandsboring. Befinder en sådan sig i nærheden af den hjemlige gravplads, skal man søge kommunen om dispensation.

Må man smide sit kæledyr ud i skraldespanden?

Det er naturligvis al ære værd at give sit kæledyr en standsmæssig begravelse, men nogle gange er det mere praktisk og hygiejnisk at bortskaffe sin animalske livsledsager på en mere snusfornuftig måde. Det kunne f.eks være i en affaldspose i dagrenovationen.

Her er størrelsen det afgørende for, om det er tilladt. Der er generelt ingen problemer ved at smide et lille kæledyr ud i skraldespanden. Hvis det drejer sig om et større kæledyr, så er regler lidt anderledes.

Små kæledyr i dagrenovationen

Der kan gælde særlige regler i din kommune. Den enkelte kommune har nemlig mulighed for at nedlægge forbud mod bortskaffelse af selv mindre kæledyr i dagrenovationen. Derfor er det altid en god idé at tjekke, om der gælder særlige regler i din kommune. Ellers er dette de gældende regler for små kæledyr

  • "Små døde kæledyr som f.eks. hamster eller undulat, der ikke er større end, at de kan være i en almindelig køkkenaffaldspose, kan lægges en pose, der lukkes tæt og derefter smides i dagrenovationen".

Større kæledyr i dagrenovationen

Det er nok de færreste, der har lyst til at smide en velvoksen hund i skraldespanden. Kæledyr af en sådan størrelse kan også næppe passes ned i en tætlukkende pose. Derfor er kommmunens forbrænding det oplagte sted for større kæledyr. Det udtrykkes på denne måde i forordningen: 

  • "Større døde selskabsdyr som katte og hunde kan sendes til forbrænding."

Kommunen har såkaldt anvisningapligt og skal derfor oplyse dig om et forbrændingsanlæg, som kan modtage dit døde kæledyr. 

Begravelse på dyregravplads og kremering

Kæledyr ikke begravet i haven, men på gravplads for kæledyr i USA.  
Gravplads for kæledyr ved San Francisco i USA.  

Man kan også vælge at lade sit kæledyr begrave på en dyrekirkegård. Denne skik er dog ikke så udbredt i Danmark som for eksempel i USA. Der findes dog nogle få dyregravpladser i Danmark. Her er det vigtigt at sikre sig, at dyrekirkegården er godkendt af miljø- og veterinærmyndighederne.

Dyrekrematorier findes også i Danmark. De skal også være godkendt af førnævnte myndigheder. Det er tilladt herefter at lade asken fra kremeringen begrave i haven.

Dit kæledyr kan altså under alle omstændigheder på en eller anden måde blive begravet i din have.

Kilde: Vejledning om håndtering af døde selskabsdyr fra Miljøministeriet.

3. august 2017 Mikkel Hede
Mere om Øvrige kæledyr

Sådan transporterer du bedst din kanin

Når man anskaffer sig en kanin, melder spørgsmålet om, hvordan man skal transportere den sig hurtigt. Få svaret her. 

Skal du anskaffe dig en eller flere kaniner?

Er det bedst for kaniner at bo med artsfæller, eller skal de hellere gå alene? Se med her, hvor eksperten guider dig til, hvad du bør tænke...

Sådan giver du kaninen et godt liv, når børnene har mistet interess...

En kanin er et dejligt kæledyr for børn, men det sker, at de mister interessen. Her er et par gode råd til, hvordan du alligevel giver...

Sådan bygger du dit gamle legehus om til et kaninhus

Kaniner bor ofte i et bur i haven, et bur i huset eller som fritgående kanin i huset på linje med hund og kat. Men har du overvejet at lade kaninen få legehuset? Fordelene er mange.

4 kaninracer med de smukkeste pletter

Overvejer du at forøge familien med en sød, plettet kælekanin? Eller vil du måske bare gerne vide mere om plettede kaninracer? Se 4 smukke...

Alt hvad du bør vide om kaniner og vand

Det er vigtigt at din kanin får tilstrækkeligt med vand for at kunne optage sit foder optimalt.

Er det en god ide med en kanin til små børn?

Er du i tvivl om, hvorvidt en kanin er det rette kæledyr for dit barn? Eller er du i tvivl om, hvorvidt dit barn er gammel nok til at håndtere en kanin? Vores kanin-ekspert giver dig svaret.

Skal kaninen være ude eller inde til vinter?

Nu falder temperaturen, og spørgsmålet går på om kaninen skal være inde eller ude gennem vinteren. Læs her fordele og ulemper ved begge...

Derfor bør du aldrig bade din kanin

Du har måske set søde og sjove videoer af kaniner, der får et bad, og du tænker måske, at du selv vil glæde din kanin med lidt pjasketid,...

Pas på kaninen i sommervarmen

Skal din kanin med ud og køre i bilen på en varm sommerdag, så er der en række ting du bør sætte dig ind i først. 

Sådan stimulerer du let kaninens sanser med foder

Det er ikke kun fordi den er glad for det, at du bør give din kanin mælkebøtter, græs og urter. Du stimulerer faktisk også kæledyrets sanser...

Det skal du vide før du sætter kaninen sammen med din hund eller...

Kaniner kan let komme til skade, hvis de bliver sat sammen med hunde eller katte. Derfor er det vigtigt, at du tager dine forholdsregler.

2 ting du SKAL vide før du køber bur til din udekanin

Det kan være noget af en jungle at skulle anskaffe sig det første kaninbur. For hvad pokker skal man vælge? Og hvad skal man være opmærksom på?

Pas på din kanins sarte mave

Problemer med fordøjelsen er en af de hyppigste dødsårsager hos kaniner, men med den rette kost kan du sikre dig glade og friske kaniner.

Dette skal du vide om foderskåle til din kanin

Hvor svært kan det være, tænker du måske. En foderskål er vel en foderskål? Men helt så enkelt er det ikke.