Hvad skal jeg vide, før jeg køber kanin?

Vi nærmer os forår, en tid, hvor mange mennesker overvejer at anskaffe sig en kanin. Det er sikkert også nu, at du, der overvejer at købe en kanin, begynder at søge efter informationer om kaniner. Hvilken race skal du vælge? Skal du have en eller flere kaniner sammen? Hvor køber du den? Og hvad skal du vide, når du køber den? Her er et par gode råd.


Hvilken kaninrace bør jeg vælge?

Der findes rigtig mange kaninracer at vælge imellem, der har forskellig størrelse, pels og farve.

Leder du efter en lille race, er følgende et godt bud:

  • Hermelin
  • Løvehoved
  • Lille Rex
  • Dværgvædder

Stadig flere holder kanin, som samtidig kan spises. På den måde ved man, at dyret, man spiser, har haft et godt liv, inden det havner i gryden.

Søger du en god spisekanin, er følgende et godt bud:

  • Hvid Land
  • Californian

Vil du bare gerne have en kæmpe bamsekanin, så er følgende racer velegnet:

  • Belgisk Kæmpe
  • Tysk Kæmpeschecke

Mange spørger, om der er forskel på de forskellige kaniners temperament. Jeg avler 4 forskellige små kaninracer, nemlig Hermelin, Dværgvædder, Lille Rex og Løvehoved og har gennem tiderne haft andre racer.

Bortset fra Hermelinen, der ofte har et mere livligt temperament, end andre racer, synes jeg, at der er større individuel forskel på de enkelte kaniner end mellem racerne. Mit råd er derfor, at man vælger den race man umiddelbart, synes virker tiltalende, og så er opmærksom på kaninens temperament, når man køber den.

Læs mere om små racer her

Husk også at kaninen ikke behøver at være raceren for at blive en god kælekanin.

Kaninens køn

Kaninens køn har betydning for dens temperament. Ofte er hankaniner mere kontaktsøgende end hunkaniner. Hankaniner, der ikke er kastreret, kan strinte en hel del. Så hvis man skal have kaninen inden døre, kan det være en god ide at vælge en hunkanin eller en kastreret hankanin. Hunkaniner er ofte mere reserverede end hankaniner, og nogle kan blive sure og burterritoriale, når de er i brunst.

Flere kaniner sammen

Spørgsmålet om at holde flere kaniner sammen er kontroversielt. Kaniner skal ikke som eksempelvis marsvin holdes sammen med artsfæller for at trives, og mange kaninavlere vil fraråde, at man holder flere kaniner sammen. Der sker for tiden en del forskning på området, og den viser, at kaniner har godt af at være sammen med andre kaniner, men at de også kan skade hinanden alvorligt, hvis de kommer op at slås.

Hvis man ønsker at have flere sammen, er det vigtigt, at man sætter sig ind i, hvordan man gør herunder, hvordan buret skal indrettes, og hvordan man ser, om de mistrives. Endelig skal man være indstillet på at skille dem ad, hvis de ikke trives sammen.

Hvor køber jeg den

Du købe/få kaninen hos naboen, hos en avler, i en dyrebutik eller på et dyreinternat. Der er fordele og ulemper ved de forskellige steder.

Hos naboen

Hvis man vælger at købe/få en kanin hos naboen eller hos nogen med et par kaniner, som så har fået unger, er der ofte tale om ”uægte” kaniner eller blandingskaniner. Ofte blandinger af små racer. Disse kaniner kan være lige så gode kaniner som racerene kaniner.

Vær særlig opmærksom på at tjekke kaninens helbred, hvis du køber kaninen hos naboen. Det er nemlig ikke sikkert, at naboen har så meget erfaring med kaniner, at han/hun helt har styr på at se, om kaninen er rask.

Dyrehandleren

Jeg hører ofte folk, der ikke vil købe kaniner hos dyrehandlere, fordi de synes, at det er synd for kaninerne. Men personalet hos dyrehandlerne skal være uddannet i at håndtere dyr, og de er under dyrlægekontrol, hvilket avlere (som mig) og naboen ikke er.

En dyrehandler, kan derfor ofte rådgive dig, om hvordan dyrene passes. Dyrehandlerne skal vide noget om mange forskellige dyr og er ikke nødvendigvis specialist på viden om lige netop kaniner, som mange kaninavlere er.

Mange af de kaniner, der sælges hos dyrehandleren er kaniner fra almindelige mennesker (naboen), der skal af med kaninerne. Det er ofte blandingskaniner og de samme kaniner, som du ofte kan få gratis hos naboen.

Dyreinternaterne

På dyreinternaterne havner de kaniner, der er blevet til overs. Det kan være racerene eller blandede kaniner. Til tider kan du finde kaninunger på internaterne, men ofte er det voksne kaniner. Fordelen ved at købe voksne kaniner, er at du kender kaninens temperament, da temperamentet først er helt udviklet, når kaninen er voksen.

Hvis du vælger at købe en kanin på et internat, skal du være opmærksom på kaninens temperament, for en pæn del af de kaniner, der havner på internaterne, havner der på grund af temperamentet. Læs den beskrivelse af kaninen, der ofte findes på internaternes hjemmeside. Beskrivelser som ”et spansk temperament, en bestemt dame og territorial i buret” kan dække over aggressive kaniner.

Personalet på dyreinternaterne er uddannet i at passe dyr og kan rådgive om pasning af dyrene.

Avlere

Hos kaninavlerne finder du typisk de racerene kaniner, hvoraf nogle har været udstillede. Avlere med mange kaniner, har ofte et godt kendskab til kaniner, og kan derfor rådgive dig om deres pasning. Der er imidlertid ikke samme krav til avlere som til personalet på dyreinternaterne og i dyrehandlerne, og der føres ikke kontrol med os avlere. Der kan derfor være store forskelle på, hvordan kaninerne opstaldes.

Du kan købe unger og voksne dyr hos avlerne. Hvis du vil have unger på dine kaniner og køber en voksen kanin, så spørg ind til om den har fået unger før, og hvordan den har passet dem (hvis det er en hunkanin, du køber).

Hvad skal jeg kigge efter, når jeg køber kaninen

Når du er ude og se på en kanin, så vær opmærksom på følgende:

  • Hvordan er dens temperament? Kommer den hen til buret, når man åbner lågen. Hvis den bevæger sig frem, mens den løfter hovedet op og ned, er det en nysgerrig kanin med et godt temperament, ligger den fladt med ørerne ned langs ryggen eller hopper den væk, er det en forsigtig kanin. Vælg den mest nysgerrige.
  • Er den sund og rask? Er pelsen ren og pæn? Kaninen må ikke nyse, have lort i bagdelen, skæve tænder, være snottet eller have betændelse i øjnene. Vælg den kanin, der der sundest ud, og ikke den lille forpjuskede, der sidder i et hjørne.
  • Kan du levere kaninen tilbage, hvis du ikke længere kan have den? Nogle sælgere tager kaninerne tilbage, hvis du ikke længere kan have den. Det kan være rart, hvis børnene mister interessen for kaninen, eller der opstår allergi for kaninen i hjemmet.

Og så er del ellers med at komme i gang

Med disse få råd, er det så bare med at komme af sted og få set en masse kaniner, så du kan få valgt lige netop den kanin, der passer til jer.

Klaken familie- og hobbydyr

Følg med på Marias blog, og læs en masse om blandt andet kaniner, marsvin og fugle.

Mest læste artikler