Kaniner elsker mælkebøtter.
Kaniner elsker mælkebøtter. Foto: Karina Kettners

Pas på din kanins sarte mave

Problemer med fordøjelsen er en af de hyppigste dødsårsager hos kaniner, men med den rette kost kan du sikre dig glade og friske kaniner.

Af: Maria Gullestrup, 24. april 2018

Det skal du vide om grønt til kaninen

Temperaturerne er ved at snige sig pænt opad, og græs, blomster, urter og ukrudt skyder frem overalt. Nu kan kaninerne endelig få lidt frisk grønt fra haven. Men snart melder spørgsmålet sig, hvad må de få og hvad skal man holde sig fra?

Det første du skal vide, er at kaniner har et sart mave-tarmsystem, og problemer med fordøjelsen er en af de hyppigste dødsårsager hos kaniner. Derfor skal du være forsigtig med hurtige foderskift og for meget nyt grønt på en gang. Start med lidt og sæt langsomt mængden op over tid. Får kaninen diarre, så tag frisk grønne fra og foder med hø i stedet.

Her er 5 ting, du gerne må fodre din kanin med:

1. Ukrudt til kaniner

Ukrudt er de planter, vi ikke synes er pæne og vil have i vore have, og dækker over mange forskellige planter. Mange af de planter, du luger væk er imidlertid fortrinlig kaninspise, men undlad helst at få rod og jord med ind i buret. Giv gerne kaninen mælkebøtter, vejbred og skvalderkål. De vil elske dig for det.

2. Frugter, frugttræer og -buske til kaniner

Generelt er frugtgrene super gode til kaniner. Kaninerne får noget at beskæftige sig med, og får slebet tænderne. Samtidig har du et sted at gøre af grenene, når du beskærer træer og buske. Giv dem gerne grene fra hindbær- og brombærbuske, æble- og pæretræer og hazel. Giv kun kaninen frugt i små mængder, da det meste indeholder en del sukker og undlad også sten og kærner, da de kan indeholde giftige stoffer herunder blåsyre.

3. Græsarter til kaniner

Græsser er gode til kaniner, men pas på at give græs, der er slået med græsslåmaskine. Græsset kan være blevet ophedet og fugtigt, når det ligger sammenpresset, kan det gære og skade kaninen.

4. Blomster til kaniner

Nogle blomster kan du trygt give din kanin, andre skal du holde den fra. Giv den kamille, mælkebøtteblomster, rosenblade, hibiscus og morgenfruer, men hold den fra blomster fra løgplanter som hyacinter, vintergækker og påskeliljer.

5. Urter til kaniner

De fleste urter er velegnet til kaniner. Prøv eks. persille, oregano, basilikum, dild. De fleste kaniner vil spise det med velbehag.

Følg med på Marias blog, og læs en masse om blandt andet kaniner, marsvin og fugle.

24. april 2018 Maria Gullestrup
Mere om Øvrige kæledyr

Sådan transporterer du bedst din kanin

Når man anskaffer sig en kanin, melder spørgsmålet om, hvordan man skal transportere den sig hurtigt. Få svaret her. 

Skal du anskaffe dig en eller flere kaniner?

Er det bedst for kaniner at bo med artsfæller, eller skal de hellere gå alene? Se med her, hvor eksperten guider dig til, hvad du bør tænke...

Sådan giver du kaninen et godt liv, når børnene har mistet interess...

En kanin er et dejligt kæledyr for børn, men det sker, at de mister interessen. Her er et par gode råd til, hvordan du alligevel giver...

Sådan bygger du dit gamle legehus om til et kaninhus

Kaniner bor ofte i et bur i haven, et bur i huset eller som fritgående kanin i huset på linje med hund og kat. Men har du overvejet at lade kaninen få legehuset? Fordelene er mange.

4 kaninracer med de smukkeste pletter

Overvejer du at forøge familien med en sød, plettet kælekanin? Eller vil du måske bare gerne vide mere om plettede kaninracer? Se 4 smukke...

Alt hvad du bør vide om kaniner og vand

Det er vigtigt at din kanin får tilstrækkeligt med vand for at kunne optage sit foder optimalt.

Er det en god ide med en kanin til små børn?

Er du i tvivl om, hvorvidt en kanin er det rette kæledyr for dit barn? Eller er du i tvivl om, hvorvidt dit barn er gammel nok til at håndtere en kanin? Vores kanin-ekspert giver dig svaret.

Skal kaninen være ude eller inde til vinter?

Nu falder temperaturen, og spørgsmålet går på om kaninen skal være inde eller ude gennem vinteren. Læs her fordele og ulemper ved begge...

Derfor bør du aldrig bade din kanin

Du har måske set søde og sjove videoer af kaniner, der får et bad, og du tænker måske, at du selv vil glæde din kanin med lidt pjasketid,...

Pas på kaninen i sommervarmen

Skal din kanin med ud og køre i bilen på en varm sommerdag, så er der en række ting du bør sætte dig ind i først. 

Sådan stimulerer du let kaninens sanser med foder

Det er ikke kun fordi den er glad for det, at du bør give din kanin mælkebøtter, græs og urter. Du stimulerer faktisk også kæledyrets sanser...

Det skal du vide før du sætter kaninen sammen med din hund eller...

Kaniner kan let komme til skade, hvis de bliver sat sammen med hunde eller katte. Derfor er det vigtigt, at du tager dine forholdsregler.

2 ting du SKAL vide før du køber bur til din udekanin

Det kan være noget af en jungle at skulle anskaffe sig det første kaninbur. For hvad pokker skal man vælge? Og hvad skal man være opmærksom på?

Dette skal du vide om foderskåle til din kanin

Hvor svært kan det være, tænker du måske. En foderskål er vel en foderskål? Men helt så enkelt er det ikke.

Sådan indretter du buret til din undulat bedst

Som undulatejer skal du være opmærksom på farer, når du indretter buret. Det er nemlig ikke altid det oplagte valg, der er bedst.