Den farlige kaninsygdom VHD er i udbrud.
Den farlige kaninsygdom VHD er i udbrud. Foto: istockphoto

Det skal du vide om den farlige kaninsygdom VHD

Den farlige kaninsygdom VHD er i udbrud. Kaninudstillinger aflyses, og dyrlæger er flere steder i landet løbet tør for den vaccine, der kan sikre ens kanin mod smitte. 

Af: Maria Gullestrup, 11. juli 2017

Hvad er VHD?

VHD eller Viral hæmoragisk sygdom, som den hedder eller let omskrevet til dansk smitsom bløder sygdom rammer kun kaniner, og er ekstremt dødelig.

Sygdommen rammer de indre organer. Ved obduktion af kaninerne har de ofte blødninger i blandt andet lunger og nyre, nogle ramte kaniner har blødning fra næse og mund.

Sygdommen kan vise sig på forskellig vis, nogle syge kaniner virker ikke syge, men skriger pludseligt og dør med blod ud af næsen, andre bliver urolige, mister appetitten, får feber og vejrtrækningsproblemer med blødning fra næse og endetarm før de dør. De smittede kaniner dør typisk inden for to døgn, efter at de er smittet.

Hvordan smitter VHD?

Sygdommen rammer kun kaniner og smitter ved direkte kontakt mellem kaniner. Andre dyr, der er i kontakt med syge kaniner, bliver ikke selv syge, men kan overføre sygdommen til raske kaniner.

Rovdyr, der har spist syge kaniner, kan sprede smitten via deres afføring. Insekter - ikke mindst de bidende og stikkende som myg og lopper - kan overføre sygdommen fra syge til raske kaniner.

Nogle mener desuden, at fugle kan overføre smitten og anbefaler derfor, at man undlader at give kaninerne grønt fra haven i smitteområder.

Hvordan kan VHD behandles?

Der findes ingen behandling, hvis kaninen er blevet syg. Du kan derfor kun forebygge.

Sådan kan du forebygge, at din kanin bliver syg:

  • Du kan få din kanin vaccineret hos dyrlægen. Det koster omkring 500 kr. og vaccinen holder omkring et år.
  • Undgå steder, hvor der kommer andre kaniner.
  • Undgå at sætte kaninen på græs eller at fodre med frisk grønt fra haven.
  • Rengør buret grundigt og desinficer buret. Natriumhypochlorit har vist sig at være effektivt til at bekæmpe virus.
  • Bekæmp fluer, myg, lopper og andre insekter i nærheden af kaninen. Insektnet omkring buret, dråber mod utøj og insektgift samt hyppig mugning har en god effekt.

Og så husk at det stadig kun er et fåtal kaniner, der dør af VHD. Tarm- og fordøjelsesproblemer blandt andet som følge af fejlfodring er stadig den hyppigste dødsårsag hos kaniner.

Klaken familie- og hobbydyr

Følg med på Marias blog, og læs en masse om blandt andet kaniner, marsvin og fugle.

11. juli 2017 Maria Gullestrup
Mere om Øvrige kæledyr

Sådan transporterer du bedst din kanin

Når man anskaffer sig en kanin, melder spørgsmålet om, hvordan man skal transportere den sig hurtigt. Få svaret her. 

Skal du anskaffe dig en eller flere kaniner?

Er det bedst for kaniner at bo med artsfæller, eller skal de hellere gå alene? Se med her, hvor eksperten guider dig til, hvad du bør tænke...

Sådan giver du kaninen et godt liv, når børnene har mistet interess...

En kanin er et dejligt kæledyr for børn, men det sker, at de mister interessen. Her er et par gode råd til, hvordan du alligevel giver...

Sådan bygger du dit gamle legehus om til et kaninhus

Kaniner bor ofte i et bur i haven, et bur i huset eller som fritgående kanin i huset på linje med hund og kat. Men har du overvejet at lade kaninen få legehuset? Fordelene er mange.

4 kaninracer med de smukkeste pletter

Overvejer du at forøge familien med en sød, plettet kælekanin? Eller vil du måske bare gerne vide mere om plettede kaninracer? Se 4 smukke...

Alt hvad du bør vide om kaniner og vand

Det er vigtigt at din kanin får tilstrækkeligt med vand for at kunne optage sit foder optimalt.

Er det en god ide med en kanin til små børn?

Er du i tvivl om, hvorvidt en kanin er det rette kæledyr for dit barn? Eller er du i tvivl om, hvorvidt dit barn er gammel nok til at håndtere en kanin? Vores kanin-ekspert giver dig svaret.

Skal kaninen være ude eller inde til vinter?

Nu falder temperaturen, og spørgsmålet går på om kaninen skal være inde eller ude gennem vinteren. Læs her fordele og ulemper ved begge...

Derfor bør du aldrig bade din kanin

Du har måske set søde og sjove videoer af kaniner, der får et bad, og du tænker måske, at du selv vil glæde din kanin med lidt pjasketid,...

Pas på kaninen i sommervarmen

Skal din kanin med ud og køre i bilen på en varm sommerdag, så er der en række ting du bør sætte dig ind i først. 

Sådan stimulerer du let kaninens sanser med foder

Det er ikke kun fordi den er glad for det, at du bør give din kanin mælkebøtter, græs og urter. Du stimulerer faktisk også kæledyrets sanser...

Det skal du vide før du sætter kaninen sammen med din hund eller...

Kaniner kan let komme til skade, hvis de bliver sat sammen med hunde eller katte. Derfor er det vigtigt, at du tager dine forholdsregler.

2 ting du SKAL vide før du køber bur til din udekanin

Det kan være noget af en jungle at skulle anskaffe sig det første kaninbur. For hvad pokker skal man vælge? Og hvad skal man være opmærksom på?

Pas på din kanins sarte mave

Problemer med fordøjelsen er en af de hyppigste dødsårsager hos kaniner, men med den rette kost kan du sikre dig glade og friske kaniner.

Dette skal du vide om foderskåle til din kanin

Hvor svært kan det være, tænker du måske. En foderskål er vel en foderskål? Men helt så enkelt er det ikke.