Det skal du vide om den farlige kaninsygdom VHD

Øvrige kæledyr

Den farlige kaninsygdom VHD er i udbrud. Kaninudstillinger aflyses, og dyrlæger er flere steder i landet løbet tør for den vaccine, der kan sikre ens kanin mod smitte. 

Den farlige kaninsygdom VHD er i udbrud.
Den farlige kaninsygdom VHD er i udbrud. Foto: istockphoto

Hvad er VHD?

VHD eller Viral hæmoragisk sygdom, som den hedder eller let omskrevet til dansk smitsom bløder sygdom rammer kun kaniner, og er ekstremt dødelig.

Sygdommen rammer de indre organer. Ved obduktion af kaninerne har de ofte blødninger i blandt andet lunger og nyre, nogle ramte kaniner har blødning fra næse og mund.

Sygdommen kan vise sig på forskellig vis, nogle syge kaniner virker ikke syge, men skriger pludseligt og dør med blod ud af næsen, andre bliver urolige, mister appetitten, får feber og vejrtrækningsproblemer med blødning fra næse og endetarm før de dør. De smittede kaniner dør typisk inden for to døgn, efter at de er smittet.

Hvordan smitter VHD?

Sygdommen rammer kun kaniner og smitter ved direkte kontakt mellem kaniner. Andre dyr, der er i kontakt med syge kaniner, bliver ikke selv syge, men kan overføre sygdommen til raske kaniner.

Rovdyr, der har spist syge kaniner, kan sprede smitten via deres afføring. Insekter - ikke mindst de bidende og stikkende som myg og lopper - kan overføre sygdommen fra syge til raske kaniner.

Nogle mener desuden, at fugle kan overføre smitten og anbefaler derfor, at man undlader at give kaninerne grønt fra haven i smitteområder.

Hvordan kan VHD behandles?

Der findes ingen behandling, hvis kaninen er blevet syg. Du kan derfor kun forebygge.

Sådan kan du forebygge, at din kanin bliver syg:

  • Du kan få din kanin vaccineret hos dyrlægen. Det koster omkring 500 kr. og vaccinen holder omkring et år.
  • Undgå steder, hvor der kommer andre kaniner.
  • Undgå at sætte kaninen på græs eller at fodre med frisk grønt fra haven.
  • Rengør buret grundigt og desinficer buret. Natriumhypochlorit har vist sig at være effektivt til at bekæmpe virus.
  • Bekæmp fluer, myg, lopper og andre insekter i nærheden af kaninen. Insektnet omkring buret, dråber mod utøj og insektgift samt hyppig mugning har en god effekt.

Og så husk at det stadig kun er et fåtal kaniner, der dør af VHD. Tarm- og fordøjelsesproblemer blandt andet som følge af fejlfodring er stadig den hyppigste dødsårsag hos kaniner.

Klaken familie- og hobbydyr

Følg med på Marias blog, og læs en masse om blandt andet kaniner, marsvin og fugle.

11. juli 2017
Mere om Øvrige kæledyr

Sådan bygger du dit gamle legehus om til et kaninhus

Øvrige kæledyr Kaniner bor ofte i et bur i haven, et bur i huset eller som fritgående kanin i huset på linje med hund og kat. Men har du overvejet at lade kaninen få legehuset? Fordelene er mange.

4 kaninracer med de smukkeste pletter

Øvrige kæledyr Overvejer du at forøge familien med en sød, plettet kælekanin? Eller vil du måske bare gerne vide mere om plettede kaninracer? Se 4 smukke...

Alt hvad du bør vide om kaniner og vand

Øvrige kæledyr Det er vigtigt at din kanin får tilstrækkeligt med vand for at kunne optage sit foder optimalt.

Er det en god ide med en kanin til små børn?

Øvrige kæledyr Er du i tvivl om, hvorvidt en kanin er det rette kæledyr for dit barn? Eller er du i tvivl om, hvorvidt dit barn er gammel nok til at håndtere en kanin? Vores kanin-ekspert giver dig svaret.

Skal kaninen være ude eller inde til vinter?

Øvrige kæledyr Nu falder temperaturen, og spørgsmålet går på om kaninen skal være inde eller ude gennem vinteren. Læs her fordele og ulemper ved begge...

Derfor bør du aldrig bade din kanin

Øvrige kæledyr Du har måske set søde og sjove videoer af kaniner, der får et bad, og du tænker måske, at du selv vil glæde din kanin med lidt pjasketid,...

Pas på kaninen i sommervarmen

Øvrige kæledyr Skal din kanin med ud og køre i bilen på en varm sommerdag, så er der en række ting du bør sætte dig ind i først. 

Det skal du vide før du sætter kaninen sammen med din hund eller...

Øvrige kæledyr Kaniner kan let komme til skade, hvis de bliver sat sammen med hunde eller katte. Derfor er det vigtigt, at du tager dine forholdsregler.

Er du og din kanin klar til at kulden sætter ind?

Øvrige kæledyr Vi er nu nået ind i den tid, hvor temperaturen er begyndt at falde og risikoen for frost øges. Få her 4 gode råd, der gør jer vinterklar!

2 ting du SKAL vide før du køber bur til din udekanin

Øvrige kæledyr Det kan være noget af en jungle at skulle anskaffe sig det første kaninbur. For hvad pokker skal man vælge? Og hvad skal man være opmærksom på?

Pas på din kanins sarte mave

Øvrige kæledyr Problemer med fordøjelsen er en af de hyppigste dødsårsager hos kaniner, men med den rette kost kan du sikre dig glade og friske kaniner.

Dette skal du vide om foderskåle til din kanin

Øvrige kæledyr Hvor svært kan det være, tænker du måske. En foderskål er vel en foderskål? Men helt så enkelt er det ikke.

Tre nemme kæledyr for begyndere

Øvrige kæledyr Skal dit barn have sit første kæledyr eller leder du bare selv efter et, der ikke stiller alt for store krav, så læs med her om de tre nemmeste kæledyr, du kan forestille dig - og lær, hvordan du passer dem.

Sådan indretter du buret til din undulat bedst

Øvrige kæledyr Som undulatejer skal du være opmærksom på farer, når du indretter buret. Det er nemlig ikke altid det oplagte valg, der er bedst.

Sundhedstjek din kanin inden det bliver koldt

Øvrige kæledyr En rask kanin, har ikke noget problem med at klare kulden vinteren igennem, men en syg kanin bukker let under for kulde. Derfor er det en...