Foto: iStockphoto

Derfor må du IKKE fodre høns med køkkenaffald

Stor risiko for smitsomme husdyrssygdomme er en af grundene til, at det ikke er tilladt at fodre høns med køkkenfoder. Forbuddet kaldes for bindegalt, men er det egentlig så absurd, som det lyder?

Af: Mariah Leitisstein, 31. maj 2017

Ulovligt at fodre høns med gamle madrester

Det kan være både hyggeligt og praktisk at have høns i baghaven. Hvem vil eksempelvis ikke gerne have friske æg dagligt? Og så er en af de smarte ting ved høns blandt andet, at de stort set spiser alt, hvad man serverer for dem. Det betyder, at de praktisk talt altid kan spise de rester og madaffald, du står tilbage med i det daglige forbrug.

Men det er faktisk slet ikke tilladt at give høns den slags foder. Det skyldes nemlig en fælles EU-lovgivning, der gør det ulovligt, fordi fodringen kan medføre risici for sygdomme som eksempelvis salmonella og svinepest. Forbuddet betyder, at det hverken er tilladt for privatpersoner eller restaurantejere at give høns mad- og køkkenrester.

Fødevarestyrelsen kritiseres for reglerne 

Tidligere i år rapporterede TV 2 Lorry, at en økologisk landmand fra Lejre fik grøntsagsrester til sine høns fra restauranten Bæst i bytte for friske æg. Det resulterede i en påtale til den populære Nørrebro-restaurant fra Fødevarekontrollen og slut med grøntsager til hønsene på landet. 

Noget der hos danske hønseejere vækkede forargelse og udløste kritik af Fødevarestyrelsen på de sociale medier.

- Først og fremmest så er det jo et forsøg på at spare på jordens ressourcer, siger Johanne Schimming, der før sørgede for at levere hønseæg til københavnrestauranten, til TV 2 Lorry. Hun går meget op i økologi, men har svært ved at forstå forbuddet. 

- Hvis noget er godt til at servere for restaurantens gæster, så synes jeg også, det bør være godt nok til at kunne give hønsene herude. Det har jeg rigtig svært ved at forstå, at det ikke skal være, siger hun. 

Fødevareministeren erkender problemet

Fødevareminister Esben Lunde Larsen erkender, at der er problematikker i forhold til, hvordan reglerne fungerer. 

- Vi har jo været vant til et system, hvor f.eks. mælk enten gik til supermarkedet eller til eksport, og her har sporbarhed og fødevaresikkerhed været meget vigtigt. Det kan vi ikke sætte over styr. Men det godt være, at vi skal have flere spor, alt efter hvor slutproduktet skal ende. Det kan være en udfordring, hvis producenter af små specialprodukter hele tiden skal igennem et stort og bureaukratisk setup, siger han til Politiken.

Reglerne eksisterer af gode grunde

Men selvom det for både hønse- og restaurantejere ville være mere praktisk og meningsfyldt at kunne servere økologiske madrester til hønsene, så må man alligevel erkende, at der er gode grunde til at reglerne eksisterer.

Fodring med køkken- og madaffald har nemlig været årsag til adskillige udbrud af blandt andet svinepest og mund- og klovesyge i udlandet. Fødevarer, der umiddelbart ikke er farlige for mennesker, men som alligevel er inficerede, udgør en stor trussel mod dyrene. Eksempelvis ville et udbrud af svinepest have store konsekvenser for eksporten af kød fra Danmark. Det skriver Fødevarestyrelsen på deres hjemmeside. Der er altså både sundhedsmæssige og økonomiske årsager til, at reglerne eksisterer.

Hvad må du fodre dine høns med?

Reglerne betyder dog ikke, at dine høns udelukkende må få serveret tørfodder. Det er nemlig tilladt at fodre dyrene med visse typer af tidligere fødevarer.
 
Tidligere fødevarer betyder i denne sammenhæng: "Animalske produkter eller fødevarer indeholdende animalske produkter, som ikke længere er bestemt til konsum af kommercielle grunde eller på grund af fremstillingsvanskeligheder, mangler ved emballagen eller andre fejl, der ikke indebærer nogen risiko for folke- eller dyresundheden".
 
Der kan eksempelvis være tale om fødevarer fra supermarkeder, bagerier og bagerivirksomheder. Fødevarer fra restauranter, cateringvirksomheder og køkkener tilhører ikke denne liste.
 
Foderet må desuden ikke har været i kontakt med animalske produkter som eksempelvis kødpålæg, kød, kødsaft, knogler, fjerkræskrog, fiskeprodukter eller skaldyr,​ inden de anvendes som foder. 
  
31. maj 2017 Mariah Leitisstein
Mere om Øvrige kæledyr

Sådan transporterer du bedst din kanin

Når man anskaffer sig en kanin, melder spørgsmålet om, hvordan man skal transportere den sig hurtigt. Få svaret her. 

Skal du anskaffe dig en eller flere kaniner?

Er det bedst for kaniner at bo med artsfæller, eller skal de hellere gå alene? Se med her, hvor eksperten guider dig til, hvad du bør tænke...

Sådan giver du kaninen et godt liv, når børnene har mistet interess...

En kanin er et dejligt kæledyr for børn, men det sker, at de mister interessen. Her er et par gode råd til, hvordan du alligevel giver...

Sådan bygger du dit gamle legehus om til et kaninhus

Kaniner bor ofte i et bur i haven, et bur i huset eller som fritgående kanin i huset på linje med hund og kat. Men har du overvejet at lade kaninen få legehuset? Fordelene er mange.

4 kaninracer med de smukkeste pletter

Overvejer du at forøge familien med en sød, plettet kælekanin? Eller vil du måske bare gerne vide mere om plettede kaninracer? Se 4 smukke...

Alt hvad du bør vide om kaniner og vand

Det er vigtigt at din kanin får tilstrækkeligt med vand for at kunne optage sit foder optimalt.

Er det en god ide med en kanin til små børn?

Er du i tvivl om, hvorvidt en kanin er det rette kæledyr for dit barn? Eller er du i tvivl om, hvorvidt dit barn er gammel nok til at håndtere en kanin? Vores kanin-ekspert giver dig svaret.

Skal kaninen være ude eller inde til vinter?

Nu falder temperaturen, og spørgsmålet går på om kaninen skal være inde eller ude gennem vinteren. Læs her fordele og ulemper ved begge...

Derfor bør du aldrig bade din kanin

Du har måske set søde og sjove videoer af kaniner, der får et bad, og du tænker måske, at du selv vil glæde din kanin med lidt pjasketid,...

Pas på kaninen i sommervarmen

Skal din kanin med ud og køre i bilen på en varm sommerdag, så er der en række ting du bør sætte dig ind i først. 

Sådan stimulerer du let kaninens sanser med foder

Det er ikke kun fordi den er glad for det, at du bør give din kanin mælkebøtter, græs og urter. Du stimulerer faktisk også kæledyrets sanser...

Det skal du vide før du sætter kaninen sammen med din hund eller...

Kaniner kan let komme til skade, hvis de bliver sat sammen med hunde eller katte. Derfor er det vigtigt, at du tager dine forholdsregler.

2 ting du SKAL vide før du køber bur til din udekanin

Det kan være noget af en jungle at skulle anskaffe sig det første kaninbur. For hvad pokker skal man vælge? Og hvad skal man være opmærksom på?

Pas på din kanins sarte mave

Problemer med fordøjelsen er en af de hyppigste dødsårsager hos kaniner, men med den rette kost kan du sikre dig glade og friske kaniner.

Dette skal du vide om foderskåle til din kanin

Hvor svært kan det være, tænker du måske. En foderskål er vel en foderskål? Men helt så enkelt er det ikke.