Foto: Malene Højmark

3 ting du bør vide om kaninens løbegård

Alle kaniner bør have adgang til at kunne bevæge sig og at opleve noget nyt. En løbegård er en oplagt mulighed. En indhegning i haven eller på terrassen er noget, de fleste kaniner vil sætte pris på. Få her et par tips til, hvordan du indretter løbegården.

Af: Maria Gullestrup, 23. maj 2017

Kaninens sikkerhed i løbegården

Før du anskaffer dig en løbegård, bør ud tænke på kaninens sikkerhed i løbegården. Undgå at kaninen kan komme ud, og rovdyr komme ind. Kaniner er dygtige gravere, så er der ikke tråd eller fliser i bunden af løbegården er der en pæn risiko for, at kaninen kan grave sig ud, og der er en risiko for, at rovdyr graver sig ind. Kaniner hopper også højere end man lige regner med, så hegnet skal være pænt højt og løbegården skal evt. være overdækket.

Du skal også sikre dig, at løbegården er lavet at solidt materiale. Jeg foretrækker volierenet i 2 mm og 2 x 2 cm. Hvis trådnettet er for tyndt kan rovdyr ødelægge det, og kaninernes urin kan tære tråden, så der går hul i nettet. Er maskerne for store er der en risiko for, at ikke mindst unger kan komme ud af løbegården eller sidde fast i nettet.

Ræve og hunde er trusler for kaninerne

I naturen er kaniner byttedyr for mange rovdyr, men på vores breddegrader er det særligt ræve og hunde, der er en trussel for kaninerne. Kaniner kan blive angrebet af katte og rovfugle, men det er primært unger, der risikere at blive taget af rovfugle eller katte.

Skulle du være uheldig, at kaninen slipper ud af løbegården, så gå ikke i panik. Sørg for at evt. hunde, der kan udgøre en sikkerhedsrisiko fjernes, og husk at kaniner typisk bliver i området, de løber ikke bare væk. Det kan dog kræve noget tålmodighed at fange en kanin, der ikke lige synes, at det er nødvendigt. De er nysgerrige dyr, så du kan opleve, at de hopper rundt omkring benene på dig, og når du så bukker dig for at fange dem, hopper de væk.

Sundhed

Vær også opmærksom på kaninens sundhed, ikke mindst når det er rigtigt varmt. Kaniner tåler kulde ganske fint, så du kan sagtens lukke kaninen ud også i frostvejr, bare du sikre dig, at den har et sted, der er læ, lunt og tørt.

Kaniner har det derimod ikke så godt, når det er rigtigt varmt. Sniger temperaturen sig over de 25 grader, kan den få det rigtigt varmt.

Kaninen skal kunne komme i skygge

 

Sørg for at den har mulighed for at der er skygge i løbegården al den tid, kaninen befinder sig i den, og at den har rigeligt med rent vand. Når kaniner har det varmt i naturen, graver de et hul i jorden og ligger udstrakt i det. Det køler. Så giv gerne kaninen mulighed for at grave.

Velfærd i løbegården

Det er ikke sikkert, at kaninen vil sætte pris på en stor, åben løbegård midt på græsplænen. Som byttedyr kan de føle sig udsatte og vil sætte pris på at have mulighed for at gemme sig. De vil derfor være glade for at have kasser, rør eller huse at gemme sig i.

De kan også lide at sidde højt og have overblik over området, så en kasse eller en træstub vil være værdsat.

Kaniner kan lide at grave og gnave. Du kan give den mulighed for at grave ved at grave trådnettet i bunden af løbegården ned i jorden, så der er jord kaninen kan grave i, eller at give kaninen en sandkasse at grave i. Grene, ikke mindst frugtgrene, vil kaninen med glæde kaste sig over.

Overvej en stor løbegård, hvor du kan sidde sammen med kaninen

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg ikke er begejstret for mange af de bure, der findes på markedet med en løbegård tilknyttet. I mange af disse bure og løbegårde er der en masse små kringelkroge, der gør det svært at få fat i kaninen. Det betyder ofte, at man bliver nødt at jagte rundt efter den for at fange den. En kanin, der ofte jagtes rundt kan blive stresset, hvilket ikke er velfærd.

Jeg vil helst have en løbegård, der er så stor, at man kan komme ind i løbegården og sætte sig hos kaninen. Kaniner er rigtig nysgerrige, og vil komme hen for at undersøge dig, ikke mindst, hvis du har en gulerod eller andet guf med til den. 

Klaken familie- og hobbydyr

Følg med på Marias blog, og læs en masse om blandt andet kaniner, marsvin og fugle.

23. maj 2017 Maria Gullestrup
Mere om Øvrige kæledyr

Sådan transporterer du bedst din kanin

Når man anskaffer sig en kanin, melder spørgsmålet om, hvordan man skal transportere den sig hurtigt. Få svaret her. 

Skal du anskaffe dig en eller flere kaniner?

Er det bedst for kaniner at bo med artsfæller, eller skal de hellere gå alene? Se med her, hvor eksperten guider dig til, hvad du bør tænke...

Sådan giver du kaninen et godt liv, når børnene har mistet interess...

En kanin er et dejligt kæledyr for børn, men det sker, at de mister interessen. Her er et par gode råd til, hvordan du alligevel giver...

Sådan bygger du dit gamle legehus om til et kaninhus

Kaniner bor ofte i et bur i haven, et bur i huset eller som fritgående kanin i huset på linje med hund og kat. Men har du overvejet at lade kaninen få legehuset? Fordelene er mange.

4 kaninracer med de smukkeste pletter

Overvejer du at forøge familien med en sød, plettet kælekanin? Eller vil du måske bare gerne vide mere om plettede kaninracer? Se 4 smukke...

Alt hvad du bør vide om kaniner og vand

Det er vigtigt at din kanin får tilstrækkeligt med vand for at kunne optage sit foder optimalt.

Er det en god ide med en kanin til små børn?

Er du i tvivl om, hvorvidt en kanin er det rette kæledyr for dit barn? Eller er du i tvivl om, hvorvidt dit barn er gammel nok til at håndtere en kanin? Vores kanin-ekspert giver dig svaret.

Skal kaninen være ude eller inde til vinter?

Nu falder temperaturen, og spørgsmålet går på om kaninen skal være inde eller ude gennem vinteren. Læs her fordele og ulemper ved begge...

Derfor bør du aldrig bade din kanin

Du har måske set søde og sjove videoer af kaniner, der får et bad, og du tænker måske, at du selv vil glæde din kanin med lidt pjasketid,...

Pas på kaninen i sommervarmen

Skal din kanin med ud og køre i bilen på en varm sommerdag, så er der en række ting du bør sætte dig ind i først. 

Sådan stimulerer du let kaninens sanser med foder

Det er ikke kun fordi den er glad for det, at du bør give din kanin mælkebøtter, græs og urter. Du stimulerer faktisk også kæledyrets sanser...

Det skal du vide før du sætter kaninen sammen med din hund eller...

Kaniner kan let komme til skade, hvis de bliver sat sammen med hunde eller katte. Derfor er det vigtigt, at du tager dine forholdsregler.

2 ting du SKAL vide før du køber bur til din udekanin

Det kan være noget af en jungle at skulle anskaffe sig det første kaninbur. For hvad pokker skal man vælge? Og hvad skal man være opmærksom på?

Pas på din kanins sarte mave

Problemer med fordøjelsen er en af de hyppigste dødsårsager hos kaniner, men med den rette kost kan du sikre dig glade og friske kaniner.

Dette skal du vide om foderskåle til din kanin

Hvor svært kan det være, tænker du måske. En foderskål er vel en foderskål? Men helt så enkelt er det ikke.