Ting du skal vide om sterilisering og kastrering af katte

Mange kender ikke fordelene og ulemperne ved at neutralisere en kat. Hvad enten det gælder sterilisering af en hunkat eller kastrering af en hankat, er der en række fordele, man bør være bevidst om, hvis man vælger at neutralisere sin kat.


Er sterilisering/kastrering godt for min kat?

Svaret er ja. Det er både godt for din kat men også for dig. Dette forudsætter selvfølgelig, at du ikke har planer om at avle på din kat. Neutraliseringen foretages med permanent virkning. Når din kat bliver neutraliseret, forsvinder dens trang til at strejfe omkring og lede efter en mage. Det kan være frustrerende for en kat, der ikke er blevet neutraliseret, at blive holdt indendørs eller begrænset i at strejfe omkring.

Derfor får du gennem neutralisering en roligere og mere afslappet kat, der ikke har det samme behov for at komme ud og udforske. Du får formentligt også en kat, der vil holde sig tættere på hjemmet og være mere kærlig og loyal.

Læs også: Får din kat vand nok?

Neutralisering af din kat er også godt for dig

Neutraliseringen af din kat er også en fordel for dig, da du ikke længere behøver bekymre dig om uønsket drægtighed og kønspræget adfærd som at strinte for at afmærke territorie. Neutraliseringen har også en helbredsmæssig fordel for din kat i og med, at nedsættelsen af hormonniveauet mindsker risikoen for adskillige sygdomme heriblandt maveinfektioner og kræft.

Ved at sterilisere eller kastrere din kat hjælper du den til at få et langt og lykkeligt liv. Neutraliserede katte har nemlig også tendens til at leve længere. 

Læs også: 10 tegn på, at din kat virkeligt elsker dig

 
Steriliserede eller kastrerede katte har tendens til at leve et langt og sundt liv.  

Fordele ved at sterilisere en hunkat

  • Forhindring af uønsket drægtighed
    Det er vigtigt at sterilisere en hunkat, før hun er i stand til selv at få killinger. Det er dit ansvar at tage dig af de killinger, der måtte komme og desuden også sørge for, at de får nye kærlige hjem.

  • Ingen omstrejfende hankatte
    En hunkat, der ikke er steriliseret, vil miave og “kalde” på hankatte i den periode, hun kan blive drægtig. Hankatte vil også kunne fornemme andre hunkatte i området og vil strejfe omkring og lede efter dem. Derfor vil du have mange hankatte rendende i din have, hvis ikke du har steriliseret din hunkat.

  • Helbredsfordele
    Sterilisation kan forebygge en række helbredsproblemer og sygdomme hos en hunkat.

  • En steriliseret kat er en gladere kat
    Du vil få en kærlig og loyal kat, der er hengiven overfor sine ejere. Katten vil være mere tilbøjelig til at blive hjemme og være mere social.

Læs også: 10 silkebløde facts om ragdoll katteracen

Fordele ved at kastrere en hankat

  • Katten strejfer ikke omkring
    En kat, der ikke er kastreret, er mere tilbøjelig til at strejfe omkring på et meget stort areal. Katten har dermed lettere ved at blive væk, kørt ned eller være væk i flere dage.

  • Ingen strinteri
    Hankatte, der ikke er kastreret, afmærker territorium ved at strinte med en markant lugtende urin. Dette gør de for at afskrække andre hankatte.

  • Helbredsfordele
    Du forhindrer, at katten indgår i slåskampe med andre hankatte og undgår dermed også potentielle skader. Kastration forebygger ligeledes en række helbredsproblemer hos hankatten.

  • En fredeligere kat
    Hankatte kan have tendens til at være aggressive i perioder, hvis de ikke er kastreret. En kastreret hankat er langt mere rolig.

Læs også: 10 utrolige facts om norske skovkatte

 
Efter en sterilistation eller kastration er det meget normalt, at killingen sover meget.   

Hvad er sterilisation og kastration af en kat?

Når din kat enten bliver steriliseret eller kastreret, betyder det, at dyrlægen fortager et lille indgreb, hvor testiklerne fjernes, hvis det er en hankat og æggestokkene og evt. livmoderen, hvis det er en hunkat. Før indgrebet barberer dyrlægen lidt af killingens pels af. Selve indgrebet kræver ikke meget mere end et lille snit, og det er en procedure, dyrlægen har foretaget mange gange.

Som regel kan man få sin killing hjem samme dag, som indgrebet er foretaget, men husk, at det er helt normalt for killingen at være træt efter indgrebet. Under selve indgrebet er killingen nemlig i fuld bedøvelse, og derfor kan dyrlægen også have bedt dig om ikke at fodre katten op til operationen.

At komme sig efter sterilisation eller kastration

Allerede dagen efter vil mange killinger være i fuld hopla og klar til leg igen. Selvom killingen virker til at være klar til leg, vil det dog altid være en fordel at holde den lidt i ro, så stingene ikke springer op og såret kan hele ordentligt. Det er meget normalt, at hunkatte bliver syet med sting, men hos mange hankatte, vil dette ikke være nødvendigt. Såret har dog stadig brug for tid til at hele. Stingene på en hunkat fjernes som regel efter 10 dage.

Læs også: Kattelem med chip og andre elektroniske kattelemme 

Skal jeg have dårlig samvittighed over at neutralisere min kat?

Nej, det skal du bestemt ikke. Det er som sagt en fordel for både katten og dig selv, hvis du ikke ønsker, at katten skal få killinger. Kattens livskvalitet bliver forbedret, og du får et kærligt kæledyr, der er hengiven overfor sin familie. Det er dog helt naturligt at føle sig skyldig eller have dårlig samvittighed over at have truffet en så omfattende beslutning på sin kats vejne, men husk, at det altid er for kattens bedste.

 
Efter en sterilisering eller kastrering er det meget normalt, at kattens fysiologi ændrer sig en smule.  

Efter min kat er blevet steriliseret eller kastreret

Når neutraliseringen er foretaget, er der et par ting, du skal være opmærksom på i fremtiden:

1. Vægt

Når en kat er blevet neutraliseret, har den lettere ved at blive overvægtig. Ændringen i kattens hormonbalance kan nedsætte kattens stofskifte og dermed resultere i, at katten har lettere ved at tage på i vægt. Det betyder dog ikke, at du bare skal lade din kat spise og blive rund. Det er her, du skal være opmærksom på, at du giver din kat den rette mængde og den rette type foder.

2. Foder

Du kan med fordel undersøge hvilken type foder, der vil være bedst for netop din kat. Der findes kattefoder, der er specielt udviklet til kastrerede eller steriliserede katte. Det specielle foder indeholder den korrekte balance af vitaminer og mineraler, energimængde og har et reduceret saltindhold, som er med til at forebygge eventuelle helbredsproblemer hos katten.  

3. Urinvejsproblemer

Hos nogle katte kan urinvejsproblemer opstå efter en neutralisering. Problemerne forekommer dog ofte hos alle katte – neutraliserede eller ej. Alt efter katterace kan dette problem genopstå med jævne mellemrum uanset neutralisering.

Læs også: 12 magiske billeder af den majestætiske maine coon

 
Når en kat er blevet neutraliseret, har den tendens til at tage på i vægt. Hold øje med dette.   

Hvornår skal jeg sterilisere eller kastrere min kat?

Som udgangspunkt anbefales det, at katten steriliseres eller kastreres i fire-seks månedersalderen. Mange stiller dog spørgsmålet: Skal jeg lade min hunkat få et kuld killinger, inden jeg steriliserer hende? Hertil er svaret nej. Det er ganske enkelt helt unødvendigt. Der har været mange diskussioner, om det er mest hensigtsmæssigt at lade hunkatten bære et kuld killinger, inden man steriliserer den, men dette er ikke tilfældet.

Rent helbredsmæssigt er der ingen beviser for, at det for katten har nogen konkret betydning, hvornår man vælger at neutralisere sin kat. Der er dog nogle eksperter, der mener, at neutraliseringen er mindre succesfuld, hvis den har fundet sted efter katten er blevet seksuelt moden.

Læs også: Katteracer – de 10 mest populære racer – hvilken skal jeg vælge?

Kilder: icatcare.org, hillspet.dk 

Mest læste artikler