Foto: Pixabay

Sådan slipper du for naboens kat

Naboens kat må ikke opholde sig i din have, hvis du ikke ønsker det. Men kan du ikke tale dig til rette med ejeren, så meld det til politiet – aflivning er ikke længere tilladt.

Af: Susanne Sayers, 19. marts 2019

Katten er det mest almindelige kæledyr i Danmark. Den er også en af de mest almindelige år­sager til nabostridigheder - for i modsætning til hunden bliver katten sjældent holdt i snor.

En undersøgelse fra Københavns Universitet fra 2018 viste, at næsten tre ud af fire katteejere lader deres katte strejfe frit omkring.

Mark- og vejfredsloven fastslår, at vi har pligt til at holde vores dyr væk fra andres ejendom. Det er altså din nabos opgave at holde katten hos sig selv. Hvad kan du så gøre, hvis naboens kat alligevel benytter din have?

Kattens instinkter er skyld i balladen

Huskatte er genetisk tæt på at være som vilde katte med alle instinkter i behold, herunder trangen til at strejfe. Men netop de instinkter giver ballade, når naboens havetiger benytter det nyanlagte tulipanbed som toilet, sover middagslur i havemøblerne eller sidder på lur ved det foderbræt, som ellers skulle være til glæde for havens småfugle.

Larm og sprøjt med vand

Hjælper det ikke at tale med naboen, må du gerne skræmme katten ud af haven, for eksempel med en vandslange eller høje råb. Du må naturligvis ikke mishandle den, men larm og vandsprøjt er o.k.

Du kan også prøve at strø ting ud i haven, som katte typisk ikke bryder sig om at lugte til – peber, kaffegrums, hvidløg eller ting med citrusduft er alle gode bud.

Meld det til politiet

Slår det fejl, kan du tage sagen videre til politiet. De kan give din nabo en bøde for at overtræde mark- og vejfredsloven og forlange, at naboen sørger for at holde katten på sin egen grund.

Til gengæld må du ikke aflive den. Den del af loven blev afskaffet i 2014. Så kan du ikke blive enig med naboen, er det en sag for politiet, hvis alt andet glipper.

Det handler sagerne om

Naboens kat, som strejfer om på andres ejendomme og eventuelt besørger i haven, jagter småfugle og i øvrigt virker generende.

Så mange sager er der

Der findes ingen oversigt over, hvor mange nabostridigheder der handler om katte, men en undersøgelse fra Bolius har vist, at strejfende dyr er den hyppigste årsag til konflikter mellem naboer.

Her kan du få behandlet sagen

Du kan henvende dig til politiet, som kan pålægge naboen at holde sin kat på egen grund og udstede en bøde, hvis det ikke sker. Det sidste er dog yderst sjældent.

3 trin til en løsning

  1. Tal med naboen om for eksempel at lægge lidt kattegrus på noget løs jord i egen have. Det kan være med til at mindske problemet med, at katten besørger andre steder. Foreslå også naboen at lade sin kat neutralisere, hvis den ikke allerede­ er det. Neutraliserede katte strejfer ofte mindre, og så undgås uønskede killinger.
  2. Hvis det er en omstrejfende kat, hvis ejer du ikke kender eller ikke kan komme i kontakt med, må du indfange den på forsvarlig vis og indlevere den på et internat. Du må også skræmme katte ud af din have med fx en vandslange.
  3. Mislykkes alt, så tag kontakt til politiet. De kan pålægge nabo-en at holde sin kat på egen grund.
19. marts 2019 Susanne Sayers
Mere om Kat

Det SKAL du vide før du køber kat

Drømmer du om at få en kat i hjemmet? Så er der flere overvejelser, du skal gøre dig, inden du byder den lille hårbold velkommen. Vi har samlet de fem vigtigste ting, du skal vide, før du køber kat her. 

Hvilke love og regler gælder for din udekat?

Katte har en helt særlig forkærlighed for at gnaske i planter og grave huller til deres efterladenskaber. Men hvad er din nabos rettigheder...

Må du skræmme naboens katte væk med vand?

Hvis du er godt træt at have ubudne katte i din have, kan det være fristende at pege vandslangen i kattens retning. Men må du godt jage...

10 råd: Sådan underholder du din kat i timevis med hjemmelavet...

Du behøver ikke at investere i dyrt kattelegetøj for at gøre din kat glad. Vi giver dig her 10 geniale DIY-tips til kattelegetøj.

Så mange menneskeår er din kat

Er du nysgerrig på, hvor gammel din kat er i menneskeår? Læs med og bliv klogere på, hvordan du selv kan regne det ud.

Den virkelige grund til at katte er bange for vand

De fleste katte er utroligt bange for vand, men hvorfor er de egentligt det? Og hvorfor er der nogle katte, som stadig virker interesserede...

Sommervarmen kan være dødelig for din kat

Selvom sommerheden gør, at du får lyst til at åbne alle vinduer i huset eller lejligheden, så bør du overveje det en ekstra gang. Sommerheden kan nemlig være dødelig for din kat, hvis ikke du passer på…

Forskningen har talt: Katte beskytter nyfødte mod astma

Ifølge ny dansk forskning kan katte holde astma for døren. Det er tiden op til og lige efter fødslen, der har afgørende betydning for,...

Sådan holder du katten væk fra planter og blomster i huset

Tygger din kat på planter og blomster? Her er 6 gode tips til at få katten til at holde tænder og poter for sig selv.

Mand bygger kæmpe dragetårn i pap til sin kat

Den kat må være den lykkeligste i verden med sådan en papfader, der skaber et legetårn fra gulv til loft ud af gamle gamle papkasser. Se papdragen, der må være enhver klatrekats vildeste drøm.

8 af de mest kælne katteracer

Hvis du gerne vil have en putte-kat, der finder sig i stort set alt, bør du overveje at anskaffe dig en af disse 8 katteracer.

Sådan klipper du negle på din hund og kat

Lær, hvordan du korrekt klipper neglene på dine husdyr, så de ikke lider overlast.

10 silkebløde facts om ragdoll katteracen

Hils på "den bløde gigant". Hvis du er en af dem, der siger at hunden er menneskets bedste ven, så kan du lige så godt tilføje, at ragdoll katten er menneskets bedste følgesvend. Ragdoll katteracen har mange særlige egenskaber og karakteristiske træk. Læs her om nogle af de mest overraskende.

Mælk til katte? Nej, helst ikke

Alt tyder på, at det er en dårlig idé at servere mælk for katte. Mange katte bliver syge af almindelig, fedtfattig supermarkedsmælk. De kan...

Kan man beskytte sin kat mod katte-AIDS?

Katte kan blive ramt af en sygdom beslægtet med AIDS. Danske katte er også i farezonen. Se her, hvilke katte, der er i risikogruppen, og...