Foto: iStock

Sådan lærer du din hund og kat at enes fra starten af

Forholdet mellem hunde og katte har ikke just ry for at være hjerteligt, men det kan snildt lade sig gøre at have både hund og kat, hvis du sørger for at introducere dem rigtigt.

Af: Sarah Lyster Nielsen, 3. januar 2017

Hund og kat imellem

Katte og hunde har ry for at være en dårlig kombination, men hvis du allerede har hund eller kat og overvejer at få endnu et kæledyr i hjemmet, skal du ikke lade dig afskrække.

Katte og hunde kan sagtens fungere sammen - det kræver bare, at de bliver vænnet til hinanden på en god måde.

Hold dem adskilt i begyndelsen

Når du bringer en ny hund eller kat ind i dit hjem, er det vigtigt, at du lader dit nye kæledyr vænne sig til omgivelserne i ro og mag. 

Derfor er det en god idé at lade dyrene være adskilt i starten - er det for eksempel en ny kat, kan du lade katten opholde sig i værelse for sig selv med kattebakke, legetøj, kradsetræ, vand, mad osv., så den har rigeligt at tage sig til. Det er vigtigt, at du sørger for at give den masser af opmærksomhed i den periode. 

Er det en ny hund, kan du overveje at lade din kat opholde sig i en separat del af dit hjem og i den periode træne din hund til at være renlig, f.eks. med burtræning, der også vil være med til at holde dyrene hver for sig og mindske stress.

Det kan være en god idé at lade én af dyrenes ting være på det andet dyrs område, f.eks. en seng eller legetøj, så dyrene på den måde vænner sig til den andens lugt uden at skulle mødes endnu.

Læs også: 10 små hunderacer, der er gode til børnefamilier

Et kort første møde

Når du mener, at dyrene er klar til at blive introduceret, kan du lade dem møde hinanden. Det første møde bør dog holdes kort, cirka 10 minutter. Hold hunden i snor, og lad katten bevæge sig frit og komme nærmere hunden, hvis den har lyst. 

Det er vigtigt, at du belønner hunden med godbidder og ros, når den forholder sig roligt over for katten. Hvis du ikke har fuld kontrol over hunden, kan du vælge at holde den i en snudesele, når hund og kat mødes. 

Hvis første møde går fint, kan du gradvist begynde at lade dyrene tilbringe mere tid sammen, og når du føler dig tryg ved situationen, kan du lade hunden gå rundt selv, eventuelt med snoren på, så du hurtigt kan få fat i den, hvis der er brug for det. 

Det er en proces, der kræver tålmodighed - det kan tage både uger og måneder for dyrene at vænne sig til og acceptere hinanden, men det vil gøre det nemmere i det lange løb.

Overvej dit kæledyrs personlighed

Din hund eller kats personlighed er en god indikator for, om de vil komme godt ud af det med endnu et kæledyr i hjemmet. 

Hvis din kat enten har boet sammen med hunde tidligere eller er rolig i nærheden af andre dyr, er det et godt tegn, men hvis den puster sig op, hvæser eller flygter fra andre dyr, er det knapt så positivt. 

Med hunde er det vigtigt at se på, om de kan lege uden at blive aggressive, da det tegner godt, hvis du også gerne vil have en kat. En mere aggressiv hund, der kan finde på at knurre og er svær at styre, vil sandsynligvis være knapt så godt selskab for en kat.

Læs også: Her er de 10 mest populære katteracer

Opsyn er vigtigt

Hvis du ikke har mulighed for at holde dyrene under opsyn, er det bedst at holde dem adskilt, indtil du er sikker på, at de ikke er til fare for hinanden.

Den sikreste måde at holde dem adskilt er at holde hunden i bur, hvis du har burtrænet den, da hunde ellers kan hoppe over eller forsøge at slippe igennem sikkerhedsgitre. 

Det er samtidigt også godt at give din kat et sikkert gemmested, f.eks. et højt kradsetræ, som hunden ikke kan komme op i, eller et separat rum med en kattelem i døren, så katten kan løbe derind. 

Træn din hund

Det vil hjælpe både dig og din kat, hvis hunden reagerer på forskellige kommandoer såsom “slip”, “sit”, “bliv” og lignende.

Det er vigtigt, at du har en vis kontrol over hunden, inden den møder katten for første gang, da du på den måde også får mere kontrol over situationen. 

Sørg desuden for, at hunden får masser af motion og har noget at tage sig til, f.eks. ved at give den legetøj med godbidder i og lignende, så den ikke vælger at jage katten, fordi den ikke har andet at lave.

På den måde får den også brændt noget energi af, så den bliver mere rolig og nemmere at forholde sig til for katten. 

Kilde: PetMD

3. januar 2017 Sarah Lyster Nielsen
Mere om Kat

Det SKAL du vide før du køber kat

Drømmer du om at få en kat i hjemmet? Så er der flere overvejelser, du skal gøre dig, inden du byder den lille hårbold velkommen. Vi har samlet de fem vigtigste ting, du skal vide, før du køber kat her. 

Hvilke love og regler gælder for din udekat?

Katte har en helt særlig forkærlighed for at gnaske i planter og grave huller til deres efterladenskaber. Men hvad er din nabos rettigheder...

Må du skræmme naboens katte væk med vand?

Hvis du er godt træt at have ubudne katte i din have, kan det være fristende at pege vandslangen i kattens retning. Men må du godt jage...

10 råd: Sådan underholder du din kat i timevis med hjemmelavet...

Du behøver ikke at investere i dyrt kattelegetøj for at gøre din kat glad. Vi giver dig her 10 geniale DIY-tips til kattelegetøj.

Så mange menneskeår er din kat

Er du nysgerrig på, hvor gammel din kat er i menneskeår? Læs med og bliv klogere på, hvordan du selv kan regne det ud.

Den virkelige grund til at katte er bange for vand

De fleste katte er utroligt bange for vand, men hvorfor er de egentligt det? Og hvorfor er der nogle katte, som stadig virker interesserede...

Sådan slipper du for naboens kat

Naboens kat må ikke opholde sig i din have, hvis du ikke ønsker det. Men kan du ikke tale dig til rette med ejeren, så meld det til politiet – aflivning er ikke længere tilladt.

Sommervarmen kan være dødelig for din kat

Selvom sommerheden gør, at du får lyst til at åbne alle vinduer i huset eller lejligheden, så bør du overveje det en ekstra gang. Sommerhede...

Forskningen har talt: Katte beskytter nyfødte mod astma

Ifølge ny dansk forskning kan katte holde astma for døren. Det er tiden op til og lige efter fødslen, der har afgørende betydning for,...

Sådan holder du katten væk fra planter og blomster i huset

Tygger din kat på planter og blomster? Her er 6 gode tips til at få katten til at holde tænder og poter for sig selv.

Mand bygger kæmpe dragetårn i pap til sin kat

Den kat må være den lykkeligste i verden med sådan en papfader, der skaber et legetårn fra gulv til loft ud af gamle gamle papkasser. Se...

8 af de mest kælne katteracer

Hvis du gerne vil have en putte-kat, der finder sig i stort set alt, bør du overveje at anskaffe dig en af disse 8 katteracer.

Sådan klipper du negle på din hund og kat

Lær, hvordan du korrekt klipper neglene på dine husdyr, så de ikke lider overlast. 

10 silkebløde facts om ragdoll katteracen

Hils på "den bløde gigant". Hvis du er en af dem, der siger at hunden er menneskets bedste ven, så kan du lige så godt tilføje, at ragdoll...

Mælk til katte? Nej, helst ikke

Alt tyder på, at det er en dårlig idé at servere mælk for katte. Mange katte bliver syge af almindelig, fedtfattig supermarkedsmælk. De kan...