Sådan klipper du negle på din hund og kat

Lær, hvordan du korrekt klipper neglene på dine husdyr, så de ikke lider overlast. 


Hunde og deres klør

Hvis din hund ikke får klippet negle med jævne mellemrum, og kløerne derfor går hen og blive for lange, kan det være en smertefuld oplevelse for hunden. Derfor er det dit job at hjælpe din hund ved at klippe dens klør. 

Risikoen for at kløerne knækker og derved tilfører endnu mere smerte til hunden, er også forhøjet, hvis du ikke holder øje med dem og klipper dem ned til optimal længde. Hvis kløerne knækker for tæt på nerverne i poten, kan det være nødvendigt at få den fjernet ved et kirurgisk indgreb.

Sådan klipper du negle på din hund

Brug en rigtig klosaks, når du skal klippe neglene på din hund. Det er vigtigt, at du finder en saks, der passer til din hund. Spørg din dyrelæge, hvilken klosaks, der passer til lige præcis din hund. Der er nemlig både blodkar og nerver i hundens klør, og det kan være rigtig smertefuldt for hunden at få klippet kløerne for korte.

Hunde har forskellige typer af klør; nogle har lyse klør og andre har mørke. Det anbefales altid, at du klipper dine hunds klør i god belysning, så du kan se, hvor langt du klipper ned. Hvis din hund har lyse klør kan du i nogle tilfælde se gennem dem og spotte både blodårer og nerver, i direkte lys.

Du finder frem til den rigtige længde på din hunds klør, når den står op. Når din hund står på gulvet, skal kløerne nemlig ikke røre gulvet. Gør de det, er kløerne for lange. Hvis du er den mindste smule i tvivl om længden, så klip små stykker af neglen ad gangen.

Negleklipningen skal ikke være en ”kamp”. Hvis din hund er utryg, gør du det kun værre ved at være vedvarende og fast besluttet på, at alle neglene skal klippes. Du behøver ikke klippe alle neglene på samme dag. 

Gode råd

Væn din hund til at du rør ved dens poter

Det er en god idé at starte med at undersøge din hunds poter engang imellem. Væn hunden til at du holder fast i dens poter, og vender og drejer dem lidt for at undersøge dem. Det minder meget om en klippesession og derfor vil hunden ikke tænke så meget over det, når du en dag skal klippe dens negle.

Væn hunden til saksen

Når du har vænnet din hund til berøring af poterne, kan du begynde tilvænningen af saksen. Fortsæt undersøgelsen af poterne, men tilsæt saksen i processen. Hold saksen tæt på hundens poter og bevæg den rundt, så hunden vænner til saksens tilstedeværelse. På den måde bliver hunden både vant til saks og berøring – og klipningen vil gå let.

Glem ikke vildtkloen, der sidder længere oppe af benet

Nogle hunde har en såkaldt vildtklo. Det er den klo, der sidder på indersiden af forbenene. Denne klo har tendens til at blive meget lang, og det er de færreste familiehunde, der i dag slider dem nok, da de ikke rører jorden. Nogle racer har også disse klør på bagbenene. Det er vigtigt at vildtkløerne på både bag- og forben bliver klippet med jævne mellemrum.

Hvis du klipper kløerne for korte

Hvis du skulle komme til at klippe for meget af kløerne, kan det godt komme til at bløde. Sæt dig som det første og aller vigtigste rigtig godt ind i, hvor meget du må klippe af kløerne på din hund. Hvis du alligevel skulle være uheldig og komme til at klippe neglene for langt ind, kan du med fordel anskaffe dig et middel, der kan stoppe blødningen. Du kan forhøre dig hos din dyrelæge, når du anskaffer dig saksen. 

Kattens klør

I modsætning til hunde behøver langt de fleste katte faktisk ikke at få klippet deres klør. Katte er nemlig bedre til at slide deres klør end hunde er. Katte slider på deres klør, når de bruger dem til at klatre med, og når de bruger dem til at tage fat om ting eller holde et byttedyr fast. 

De katte, der derimod har brug for hjælp, er katte, der ikke har mulighed for at slide deres klør selv, eksempelvis inde katte. Der er også katteracer, som har negle, der gror hurtigere end andre og derfor ikke selv når at slide dem ned, ligesom at ældre katte kan få svært ved at holde kløerne nede, da de ofte ikke er så aktive som yngre katte.

Derfor er det vigtigt, at du holder øje med din kat og er opmærksom på deres klør. Også selvom du aldrig har klippet kløerne på din kat, kan det være nødvendigt at begynde, når den kommer op i årene.

Hvor ofte skal kattens negle klippes?

Der er ikke nogen færdiglavet guide til, hvornår du skal klippe klør på din kat. Det er meget forskelligt fra kat til kat og afhængig af deres aktivitetsniveau. Det kan være alt mellem en gang om måneden til et par gange om året. 

Du kan til gengæld sagtens se på din kat, når det er tid til at få klippet klør. En kat kan trække sine klør helt ind til sig, hvis længden på kløerne er tilpas. Så hvis din kat for eksempel ligger og slapper af eller sover, og kløerne er ude – eller at du kan høre din kat ”klikke” hen over køkkengulvet, så er kløerne nok for lange. Det er dog meget sjældent at en kat har et behov for at få klippet kløerne på bagpoterne, da disse ikke vokser ret hurtigt.

Der er mange ting, du kan gøre for at hjælpe din kat på vej til naturligt at holde dens klør i en tilpas længde. Du kan for eksempel sørge for, at katten har mulighed for at bruge sine klør; du kan anskaffe dig et kradsebræt, som katten kan kradse på.

Sådan klipper du negle på din kat

Når du så alligevel skal til at klippe neglene på din kat, skal du sørge for at gøre det på den rigtige måde. Brug en rigtig klosaks, når du skal klippe negle på din kat. Hvis du bruger en almindelig saks kan du risikere at ”mase” kattens klør, hvilket kan være en smertefuld oplevelse for den.

Klip et par millimeter af neglen ad gangen. Det er meget vigtigt, at du ikke klipper kattens negle for korte. Hvis katten har lyse klør kan du ofte se hvor blodårene i kattens klør går til. Hovedreglen er, at du kun må klippe ned til et par millimeter over blodårene. Hvis du klipper for langt, kan det bløde og katten kan få ømme kløer og ikke bruge dem til at klatre og kradse med. 

Hvis katten derimod har mørke klør, kan det være meget svært at vide, hvor langt du skal klippe ned. Her er det bedst at klippe et par millimeter af og vente et par dage og gentage det. På den måde sikrer du dig, at du ikke klipper for meget af ad gangen.

Kattens aktiviteter skal nok få slidt kløerne spidse igen inden for et par dage, så selvom kløerne bliver klippet lige over, skal du ikke bekymre dig om neglenes fremtidige form. 

Gode råd

Væn din kat til berøring af poter og klør

Din kat kan godt finde på at hive poterne til sig, hvis du pludseligt tager fat. Derfor er det vigtigt at du øver med din kat, før du begynder at klippe klørene. Det er klart lettest at tilvænne din kat når den er killing. Men frygt ej hvis du ikke havde negleklipning i tankerne da du anskaffede dig din kat. Det er ikke for sent at lære en gammel kat nye ting.   

Træn med din kat hver dag, hvor du rører kattens poter og trykker kløerne ud, som hvis du skulle til at klippe dem. For hver gang du gør det, jo mere tryg bliver katten ved situationen. Det kan godt tage et par uger med træning hver dag at gøre katten tryg ved den anderledes følelse.  

Forhør dig hos din dyrelæge

Hvis du alligevel er i tvivl om din kat er en af dem, der kunne trænge til at få klippet klør, så forhør dig hos din dyrelæge. Det er bedre at blive sikker i sin sag end at gøre katten fortræd. 

Kilder: www.netdyredoktor.dk, samvirke.dk

Mest læste artikler