Så mange menneskeår er din kat

Kat

Er du nysgerrig på, hvor gammel din kat er i menneskeår? Læs med og bliv klogere på, hvordan du selv kan regne det ud.

Vidste du, at sandsynligheden for at en kat bliver 21 år gammel, er omtrent lige så stor som at et menneske bliver 100 år?
Vidste du, at sandsynligheden for at en kat bliver 21 år gammel, er omtrent lige så stor som at et menneske bliver 100 år? Foto: iStock

Sådan regner du din kats alder ud i menneskeår

Man plejer at sige, at et hundeår svarer til syv menneskeår, men gælder det samme for kattens alder? Svaret er nej! Dette skyldes, at katte udvikler sig langt hurtigere end mennesket, da de for eksempel allerede bliver kønmodne efter 6-12 måneder.

Når din kat fylder 1 år, svarer det til 15 år i menneskeår, og når den fylder 2 år svarer det til 24 år i menneskeår. Herfra skal du tilføje 4 år i menneskeår for hvert år af din kats liv.

Hvor gammel bliver en kat?

Din kat regnes for at være gammel, når den bliver 12 år, men kan selvfølgelig stadig leve mange år endnu. Ifølge det norske Mattilsyn lever katte oftest op til mellem 13 og 15 år, men kan blive helt op til 20 år gamle.

Sandsynligheden for at en kat bliver 21 år gammel, er omtrent lige så stor som at et menneske bliver 100 år.

I den nedenstående tabel, kan du finde ud af, hvor gammel din kat er sammenlignet med menneskeår. 

Kattens alder Kattens alder svarende til menneskeår

1 år

2 år

3 år

4 år

5 år

6 år

7 år

8 år

9 år

10 år

11 år

12 år

13 år

14 år

15 år

16 år

17 år

18 år

19 år

20 år

21 år

22 år

23 år

24 år

25 år

15 år

24 år

28 år

32 år

36 år

40 år

44 år

48 år

52 år

56 år

60 år

64 år

68 år

72 år

76 år

80 år

84 år

88 år

92 år

96 år

100 år

104 år

108 år

112 år

116 år

Hvor gammel blev verdens ældste kat?

Den ældste kat, der nogensinde har levet hed Crème Puff, og havde en registreret levetid på 38 år og 3 dage. Ejeren, Jake Perry, havde desuden også en kat som blev 34 år og 2 måneder gammel.

Ifølge Perry, skyldes hans kattes lange levetid motion og sund mad, der blandt andet består af æg, bacon, asparges, broccoli og kaffe med fløde. Se mere om Jake Perry og hans katte i nedenstående video. 

19. december 2017
Mere om Kat

Katte og kulde - alt du behøver at vide

Kat Katte kan også fryse, når kulden begynder at bide om vinteren. Her giver dyrlæge råd til katteejere om, hvordan de beskytter deres kæledyr mod vinterkulden. Se også, hvad du skal gøre, når din kat har fået forfrysninger eller kuldeskader.

Det SKAL du vide før du køber kat

Kat Drømmer du om at få en kat i hjemmet? Så er der flere overvejelser, du skal gøre dig, inden du byder den lille hårbold velkommen. Vi har...

Hvilke love og regler gælder for din udekat?

Kat Katte har en helt særlig forkærlighed for at gnaske i planter og grave huller til deres efterladenskaber. Men hvad er din nabos rettigheder...

Må du skræmme naboens katte væk med vand?

Kat Hvis du er godt træt at have ubudne katte i din have, kan det være fristende at pege vandslangen i kattens retning. Men må du godt jage katten væk med vand, og er det overhovedet en effektiv løsning?

10 råd: Sådan underholder du din kat i timevis med hjemmelavet...

Kat Du behøver ikke at investere i dyrt kattelegetøj for at gøre din kat glad. Vi giver dig her 10 geniale DIY-tips til kattelegetøj.

Den virkelige grund til at katte er bange for vand

Kat De fleste katte er utroligt bange for vand, men hvorfor er de egentligt det? Og hvorfor er der nogle katte, som stadig virker interesserede...

Sommervarmen kan være dødelig for din kat

Kat Selvom sommerheden gør, at du får lyst til at åbne alle vinduer i huset eller lejligheden, så bør du overveje det en ekstra gang. Sommerheden kan nemlig være dødelig for din kat, hvis ikke du passer på…

Forskningen har talt: Katte beskytter nyfødte mod astma

Kat Ifølge ny dansk forskning kan katte holde astma for døren. Det er tiden op til og lige efter fødslen, der har afgørende betydning for,...

Sådan holder du katten væk fra planter og blomster i huset

Kat Tygger din kat på planter og blomster? Her er 6 gode tips til at få katten til at holde tænder og poter for sig selv.

Mand bygger kæmpe dragetårn i pap til sin kat

Kat Den kat må være den lykkeligste i verden med sådan en papfader, der skaber et legetårn fra gulv til loft ud af gamle gamle papkasser. Se papdragen, der må være enhver klatrekats vildeste drøm.

8 af de mest kælne katteracer

Kat Hvis du gerne vil have en putte-kat, der finder sig i stort set alt, bør du overveje at anskaffe dig en af disse 8 katteracer.

Sådan klipper du negle på din hund og kat

Kat Lær, hvordan du korrekt klipper neglene på dine husdyr, så de ikke lider overlast.

10 silkebløde facts om ragdoll katteracen

Kat Hils på "den bløde gigant". Hvis du er en af dem, der siger at hunden er menneskets bedste ven, så kan du lige så godt tilføje, at ragdoll katten er menneskets bedste følgesvend. Ragdoll katteracen har mange særlige egenskaber og karakteristiske træk. Læs her om nogle af de mest overraskende.

Mælk til katte? Nej, helst ikke

Kat Alt tyder på, at det er en dårlig idé at servere mælk for katte. Mange katte bliver syge af almindelig, fedtfattig supermarkedsmælk. De kan...

Kan man beskytte sin kat mod katte-AIDS?

Kat Katte kan blive ramt af en sygdom beslægtet med AIDS. Danske katte er også i farezonen. Se her, hvilke katte, der er i risikogruppen, og...