Katteracer – de 10 mest populære katte – hvilken skal jeg vælge?

Her er de 10 katteracer, som danskerne er mest optagede af. Lær kattene nærmere at kende: deres historie, temperament og særpræg. Se også uundgåelige 6 spørgsmål, som enhver kommende katteejer bør stille sig selv.

katteracer

De 10 mest populære katteracer

Der findes i øjeblikket ikke en autoritativ opdateret liste over de mest populære katteracer i Danmark. Der er bedre styr på dataindsamlingen hos hundefolket, hvor Dansk Kennel Klub fører en hyppigt ajourførst liste med poulære hunderacer. Der er på nuværende tidspunkt ikke en tilsvarende organisation blandt kattelskere, der påtager sig dette ansvar.

idényts udvalg af katteracer baserer sig på en helt enkel metode: vi har spurgt Google. Vores 10 katteracer er således de ti katteracer, som der har været mest søgning på hos Google. Derfor er de ikke nødvendigvis de 10 mest udbredte katte, men derimod netop – de 10 mest populære katteracer.

Links til de 10 katteracer

Klik på et af de 10 links herunder, så vil du straks blive ført længere ned på siden til den eller de katteracer, der i særlig grad interresserer dig. Du kan naturligvis også bare scrolle videre uden at klikke på links.

6 spørgsmål til kommende katteejere

En kat er et stort valg. Der er mange forskellige racer at vælge mellem, hver med deres unikke udseende og temperament. Derudover er der også muligheden for at vælge en almindelig huskat uden stamtavle. Her på denne side præsenterer vi de 10 mest populære racekatte i Danmark, men vi stiller også 6 spørgsmål, som kan hjælpe endnu uafklarede kommende katteejere med at pejle sig ind på deres nye kat.


1. Maine Coone – verdens største katterace

Maine Coon er som katterace med sin tætte pels naturligt tilpasset et koldt klima.  
Maine Coon er som katterace med sin tætte pels naturligt tilpasset et koldt klima.  

Maine Coon er verdens største katterace. Hannerne er de største. De kan veje over 15 kilo og kan blive mere end en meter lange. Normalvægten for en han er dog kun mellem 5-9 kilo, hvor det for hunner er mellem 3 og 7.

En Maine Coon er godt polstret med både en underpels og en overpels. Den kan blandt andet kendes på sine hår i ørene, de såkaldte tufser, og på hårene mellem trædepuderne på potterne. Maine Coon-racen var en oprindeligt en vildkat, der var hjemmehørende i staten Maine i det nordlige USA. Racen er påfældende nært beslægtet med Norsk Skovkat. En teori går på, at det faktisk var vikingerne, der bragte den til Maine, da de kortvarigt koloniserede en lille del af kysten i det nordlige amerika.

På trods af sin imponerende fremtoning er en Maine Coon generelt en meget velegnet familiekat. Den har et roligt og kærligt temperament og knytter sig tæt til sine mennesker. En Maine Coon med god stamtavle er kostbare med priser fra 3.000 kroner. En kælekat, der ikke er kvalificeret nok til udstillinger, kan undertiden godt erhverves for 1.000 kroner. Kattens tykke store pels kræver hyppig grooming, helst dagligt og mindst en gang om ugen. Katten fælder en del, navnlig når den smider vinterpelsen i løbet af foråret. Maine Coon er i dag den mest udbredte kat i Danmark. Læs her mere om Maine Coon.

Læs også: Tegninger af dyr – søde, nemme og flotte dyre-tegninger i sort-hvid

2. Norsk skovkat – den skandinaviske løve

Den norske skovkat - en sund og naturligt forekommende katteracer
Den norske skovkat – en sund og naturligt forekommende katterace

Alt det, man kan sige, om Maine Coon’en, gælder også med nogle få undtagelser for norsk skovkat. Den norske skovkats hovedform er lidt anderledes, og dens pels fordeler sig mere jævnt og fyldigt over alt på kroppen. En norsk skovkat kan først og fremmest kendes på sin majestætiske løveagtige manke, der er mere fyldig end Maine Coon’ens halskrave.

Norsk skovkat blev først anerkendt som racekat i 1977. Katteracen er udviklet fra en kat, der levede vildt i naturen i Skandinavien og i særdeleshed i Norge.

En norsk skovkat har et roligt gemyt og er meget velegnet som familiekat. Den knytter sig ligesom Maine Coon’en tæt til sin ejer, næsten som var det en hund. Norske skovkatte er store – mellem 3 og 9 kilo kan de blive. Hankattene er de største. Norske skovkatte har stærke klør og er gode klatrere. Denne katteraces sundhedstilstand er generelt god, og racen er på grund af sit naturlige ophav ikke forfulgt af et hav af arvelige sygdomme, som det er tilfældet med visse andre indavlede katteracer.

Læs mere om Norsk Skovkat her.

3. British Shorthair – den blå katterace

 Den blålige British Shorthair blev måske indført til De britiske Øer af romerne.  
 Den blålige British Shorthair blev måske indført til De britiske Øer af romerne.  

En “Brite” er racekat-versionen af den typiske britiske huskat. Dens aner kan muligvis føres tilbage til romerne, som kan have bragt den med til de britiske øer. Den klassiske British Shorthair har et bredt ansigt og en blålig pels. I dag er racen dog også fremavlet med adskillige andre farver og pelstegninger. Det er en mellemstor kat. Udvoksede hanner kan veje op til 7 kilo.

Mange falder for katteracens bamseagtige udseende og dens tætte pels. British Shorthair er en kærlig familiekat. Katten har ry for at være en lille smule doven og knapt så livlig som andre katte. Der er en del ejere af British Shorthair, der rapporterer, at deres katte ikke er så glade for at blive løftet op. Leder du efter en sund og robust racekat, så er British Shorthair det rette valg. British Shorthair trækkes nemlig i det store hele ikke med arvelige sygdomme, som andre racekatte gør.

4. Ragdoll – den blåøjede kludedukke

Ragdoll er en blid, blåøjet og blød katterace.
Ragdoll er en blid, blåøjet og blød katterace.

Ragdoll er en blåøjet racekat. Den er fremavlet i 1960’erne i USA. Kattens amerikanske navn, der direkte oversat betyder “kludedukke”, kommer af, at en ragdoll faktisk har det med at blive helt slap og ledeløs, når den løftes op.

En ragdolls pels er næsten silkeagtig og meget fin. Af denne årsag kræver den faktisk ikke så meget pelspleje og grooming som andre langhårede katte.

Ragdoll-racen trækkes med forskellige sygdomme, som rimeligvis kan skyldes indavl. Det er både urinvejssygdomme og en sjælden, genetisk betinget hjertesygdom. Racen er fremavlet på baggrund af et meget begrænset antal katte, og det er aldrig et godt tegn, helbredsmæssigt.

Der findes ret få avlere af ragdolls i Danmark, så prisen kat være meget høj. Vær ikke chokeret, hvis der forlanges 6.000 eller mere kroner for en ragdoll.

Ragdoll er meget kærlige og hengivne af temperament og knytter sig tæt til deres ejere. Nogle avlere fraråder anskaffelse af ragdoll, hvis de skal være alene mere end 6- 8 timer om dagen. Ragdoll egner sig næsten kun som indekatte. De har meget dårligt udviklede kampinstinkter, og vil næppe kunne begå sig i et slagsmål med gadens katte.

Læs mere om katterracen Ragdoll her.

5. Perser kat – den fladsnudede bløde katterace

Perserkatten var tidligere den mest populære katterace i Danmark, men den er blevet overhalet inden om af Maine Coon'en.
Perserkatten var tidligere den mest populære katterace i Danmark, men den er blevet overhalet inden om af Maine Coon’en.

Perseren er en meget gammel katterace. Dens aner kan – ikke overraskende – føres tilbage til Persien. De første vidnesbyrd om racen daterer sig faktisk helt tilbage til 1600-tallet. Perseren kom til Europa i det 19 århundrede. Perseren slås nogle gange i hartkorn med angora-katten. De to racer er dog ikke den samme, men forskellene er små. I en periode blev perserkatten faktisk avlet sammen med angorakatten.

Perserne er en af de mest populære katteracer i hele verden, skønt dens popularitet de seneste år synes at være dalende. Perseren har en ekstrem tyk og blød pels, korte ben, et bredt ansigt og sin karakteristiske flade næse. Pelsen kræver omhyggelig pleje. Daglig børstning af pelsen anbefales.

Katten er meget kærlig og hengiven. Med dens fine, lange pels og sit kærlige gemyt egner den sig langt bedst som indekat.

Perserkattens flade næse er ikonisk for racen, men dette træk er ofte årsag til, at perserkatte lider af åndedrætsbesvær. Perserkatte kan i det hele taget blive ramt af en del arvelige sygdomme, der har sin rod i indavl. Generelt må man desværre sige, at perserkatten er en af de mest svagelige katteracer.

Læs mere om perseren her.

6. Burmeser kat – katten med albinotræk

Alle burmesiske racekatte kan føres tilbage til kun én kat: Wong Mau. katteracer
Alle burmesiske racekatte kan føres tilbage til kun én kat: Wong Mau.

Burmeseren er en af de mindre racekatte. Dens pels er kort, silkeblød og ret let at holde. Katten har albinotræk med hvide partier i de farvesammensætninger, som avlsforeningen godkender. Dem findes der 10 af.

Det er en meget aktiv og livlig race. Den kan næsten være frygtløs og dumdristig, når den udforsker omgivelserne og leger frit. På trods af sit høje energiniveau er burmeserende også meget velegnet som familiekat og kælekat. Den knytter sig tæt til sine mennesker, og de har ry for at falde godt i hak med hunde og andre kæledyr i huset.

Burmeserens forfader kommer, som navnet antyder, fra Burma. Alle burmeser-racekatte kan føres tilbage til én kat, Wong Mau, som en amerikaner bragte til USA i 1930. Denne kat blev krydset med en siameser. De to katte er burmesernes Adam & Eva. Med sådan et snævert stamtræ kan det ikke undre, at indavl også et problem i denne katterace.

Læs mere om burmeseren her.

7. Siameserkat – den thailandske racekat

Siameseren er genetisk udgangspunkt for talrige andre katteracer.
Siameseren er genetisk udgangspunkt for talrige andre katteracer.

Siameseren er endnu en af de gamle katterracer og samtidig en af de mest populære. Den stammer fra Thailand, som tidligere kaldtes for Siam – deraf navnet. Siameseser er en slank kat med kort pels, der næsten ikke behøver nogen pleje. Halen er såkaldt piskeformet. Karakteristisk for siameseren er det kileformede angsigt med en løveagtige lige profil fra pande til snudespids. Ligeså iøjnefaldende er den farvetegning som danner en mørke maske omkring øjnene og i ansigtet. Øjnene er mandelformede og altid blå.

Siamseren er som andre korthårede mindre racer meget livlig og nysgerig. Den er også meget snakkesalig med et miao, der undertiden kan lyde som barnegråd. De er meget selskabelige og knytter sig gerne tæt til deres mennesker.

De egner sig ikke rigtigt til at være alene. Derfor kan det være en fordel at anskaffe sig to siamesere, hvis en siameser dagligt skal være overladt til sig selv i mange timer.

Siamseren er avlmæssigt udgangspunkt for mange andre katteracer, blandt andet balineseren, javaneseren og burmeseren. Der findes afbildninger og beskrivelser af siameseren fra Thailand helt tilbage fra 1350. Den kom til Europa i midten af det 19. århundrede.

Læs mere om siameser katteracen her.

8. Hellig Birma – den tibetanske tempelkat

Katten med de safirblå øjne og de hvide poter.  
Katten med de safirblå øjne og de hvide poter.  

Den hellige Birmas safirblå øjne er et af de træk, der gør denne orientalske kat eftertragtet – og kostbar. Til racen hører også den mørke såkaldte “maske” i ansigtet samt de kridhvide poter.

Katten ligger i mellemstørrelsen og opnår en slutvægt på mellem 3 og 6 kilo. Pelsen er tyk og silkeagtig. En hellig Birma har dog ingen underpels, hvilket gør det noget lettere at holde pelsen i forhold til for eksempel en perserkat. Katten fødes helt hvid. De artsspecifikke aftegninger dukker først op med tiden. Først efter ca. 2 år opnår hellig Birma sit iøjnefaldende udseende.

Hellige Birma er rimelig sund af en racekat at være. Det er relativt svært at avle på denne katterace. Den får sjældent kuld større end 3-4 killinger og en ret stor del af disse vil ikke kunne leve op til standarden for katterace.

En hellig Birma har et kærligt og omgængeligt temperament og en blid stemme. Den egner sig dårligt til det rå miljø som udekat. Der er rapporter om tyveri af den iøjnefaldende og temmeligt kostbare kat.

Katten stammer fra østen. Den er angiveligt blevet holdt som hellig kat af buddhistiske præster i det nordlige Burma. Racen kom til Europa i 1919, men avl i større målestok tog først fart i anden halvdel af det forrige århundrede.

9. Russian Blue – den arkhangelske zarkat

Russian Blue var populær ved zarens hof. katteracer
Russian Blue var populær ved zarens hof.

Russian Blue er en naturlig forekommende katterace i Rusland. Den var populær ved Zarens hof, hvor zaren selv undertiden brugte katten som en ærefuld gave. Den kom til Europa omkring 1860’erne. Det var hovedsagligt med skibe fra den nordlige, russiske havneby Arkhangelsk. Derfor blev katterracen oprindeligt undertiden kaldt for Arkhangelsk Blue. Den minder i udseende om British Shorthair og konkurrede i Europa engang med andre blå katte. Racen fik først sin egen kategori i 1912.

Læs også: Russiske varer i Danmark

Denne katteraces naturlige oprindelse gør den til en sund kattype med få arvelige sygdomme. Blandt andet af denne grund kan en Russian Blue (eller “russeren”, som den også kaldes) snildt blive op til 15-20 år gammel. Den kan også fungere som udekat i modsætning til flere andre populære katteracer, eftersom dens naturlige instinkter ikke er avlet bort.

En Russian Blue har både en over- og en underpels. Dækhårene er blå med korte hvide spidser. Underpelsen er dunet og blød. Denne kombination giver pelsen en fløjlsagtig karakter. Katten er middelstor med en slank, men muskuløs krop. Halsen er lang, og hovedet er forholdsvis lille. De mandelformede øjne er grønne.

Russian Blue er en klog og kærlig kat, der som regel knytter sig tæt til sin ejer. Den kan dog være reserveret over for fremmede.

10. Sphynx – den hårløse katterace.

Sphynx er en katterace fremavlet med udgangspunkt i katte med særlige genmutationer. 
Sphynx er en katterace fremavlet med udgangspunkt i katte med særlige genmutationer. 

Denne katterace er ret ny. Der har rundt omkring i verden været arbejdet på at udvikle katte uden pels. For ca. 50 år siden lykkedes det i Canada og det nordlige USA at etablere denne næsten hårløse katterace på baggrund af nogle få eksemplarer med genmutationer. Disse få katte er der siden blevet avlet videre på.

En Sphynx er ikke helt uden pels, den er bare meget kort og dunet. Sphynx’en er en middelstor racekat med et bredt bryst og rund mave, der virker udspilet. Huden er sine steder rynket eller fremtræder sådan som følge af fraværet af pels.

Katten kræver på flere områder en helt speciel pleje. De er kendt for at have en større appetit end andre katte, hvilket hænger sammen med et lidt anderledes stofskifte, fordi katteracen ikke har nogen pelse til at holde på varmen. En Sphynx skal bades hyppigt, eftersom den ikke har nogen pels til at optage de naturlige olier, som katten udskiller fra sin hud. Katten er ikke oplagt som udekat. Opholder den sig alligevel en del ude på en altan eller en løbegård, kan det være nødvendigt at smøre den ind i sololie beregnet til katte.

6 spørgsmål til dig, der vil have kat

1. Racekat eller huskat?

Ønsker du bare en sød og sund kat, så er en almindelig huskat uden stambog et sikkert valg. De u-avlede huskatte er generelt mere robuste, og de lider ikke af de samme artsspecifikke sygdomme, som de fleste racekatte gør. Racekatte er i større eller mindre grad indavlede, og den slags kan skabe helbredsproblemer. Hos nogle af katteracerne er visse naturlige instinkter også i avlen undetrykt så meget i, at de kun kan anbefales som indekatte.

En almindelig huskat er den billige løsning. Priser starter fra 0 kroner, hvis du kender en desperat katteejer, der søger hjem til et store kuld blandingskatte.

2. Korthårede eller langhårede katteracer?

katteracer. Til venstre: Langhåret krydsning mellem en perser og en siberisk kat. Til højre: korthåret Devon Rex
Til venstre: Langhåret krydsning mellem en perser og en siberisk kat. Til højre: korthåret Devon Rex

Som tommelfingerregel siger man, at langhårede katteracer generelt er roligere og mildere end de korthårede racer, som har en en tendens til at være mere aktive og livlige. Køber du et gadekryds, og vil du gerne danne dig en forestilling om, hvordan killingens personlighed bliver, når den er fuldt udvokset, så er længden på pelsen faktisk et pejlemærke.

De langhårede katte har det med at fælde, navnlig når årstiderne skifter. Det kræver større disciplin i rengøringen i huset.

Har du katteallerigi, kan der være større gener forbundet med langhårede katte. Det er dog kun den halve sandhed. Kattes allergener sidder fortrinsvis i skællene, og dem kan der være mange af både på korthårede og langhårede katte.

3. Hvor meget må det koste?

Det koster at have kat, men katte er dog langt billigere end hunde. I gennemsnit koster katte kun det halve på årsbasis. Det gør en stor forskel, at det ikke kræver ansvarsforsikring at holde kat, som det er tilfældet med hund. Katte er også generelt langt billigere at holde med fodder end hunde.

Den danske Dyrlægeforening vurderer, at udgifterne til fodder for katte i gennemsnit ligger på ca. 1.500 kroner om året. Derudover er kattegrus også en stor post. Det er også omkring 1.500 kroner. En årlig loppekur á ca. 500 kroner skal der også sættes penge af til, selvom en del katteejere med indekat vælger at skippe den. I alt anslår Den Danske Dyrlægeforening at de gennemsnitlige udgifter til en kat er ca.  kr. 6.000. Den tilsvarende pris for en hund er ca. kr. 12.000. Anskaffelsesprisen er ikke medregnet i disse beløb (Kilde: tv2.dk).

3. Kattekilling eller adopteret voksen kat?

Skal det være en kattekilling eller en adopteret kat fra et andet hjem eller et dyreinternat?
Skal det være en kattekilling eller en adopteret kat fra et andet hjem eller et dyreinternat?

Killinger er ikke til at stå for. Det er en fornøjelse at få den tid med som katteejer, men det kan også være en pestilens. Det er killingerne, der hænger i gardinerne og rundt kravler på væggene. Derfor skal huset være gearet til killinger, så du ikke kommer til at ærge dig over det inventar og møblement, som killingen hærger i den trods alt ganske korte killingefase.

Killingestadiet varer ikke så længe – fra mellem et halvt år til et helt år. Det er den voksne kat, du skal blive ældre med. Det kan være vanskeligt at få øje på det karakteristiske i killingens væsen i så tidlig alder. Har katten nået voksenalderen, vill personligheden træde mere tydeligt frem. Det taler for at adoptere en kat. Det er også bare en god gerning at adoptere en udvokset kat, fremfor at de skal aflives eller henleve mange måneder på et dyreinternat.

Killinger og helt små børn er heller ikke altid et godt match. De kan let oveskride hinandens grænser. Børn kan håndtere killinger mere voldsomt, end kattene bryder sig om – og har godt af. Killingerne er på deres side ikke helt domesticerede endnu med hensyn til klør og tænder, så små nysgerrige børn kan l højere grad godt risikere at få en klør fem tæt på øjenregionen fra en killing.

4. Hankat eller hunkat?

En hankat har det med at markere sit territorium ved at strinte, og den duft kan de færreste kattejere holde ud – og slet ikke indendørs. En ukastreret hankat er mere hidsig og stridslysten end en neutraliseret. Strejfende udekatte vil have risiko for at havne i alvorlige og lemlæstende slagsmål med rivaliserende katte. Det er igennem den type kampe, at katte er i størst fare for at pådrage sig Katte-AIDS (FIV), som er en immunsygdom, der er nært beslægtet med HIV/Aids.

Ukastrerede hunkatte kan i princippet få 2-3 kuld killinger om året, indtil de bliver 8-9 år. Det er mange killinger, man skal finde ejere til.

Størsteparten af danske katteejere vælger at lade deres katte kastrere. Det kan ske allerede fra katten er 12 uger gammel, men de fleste dyrlæger anbefaler 6-måneders alderen. Ved kastrering af hankatte fjernes testiklerne, mens hunkatte får fjernet livmoder og æggestokke. Efter kastreringen vil kattens aktivitetsniveau falde til ca. 80 %. Kastrede katte vil have en tilbøjellighed til at tage på i vægt. Derfor er man nødt til at fodre dem med omtanke.

Der er nogle, der hævder, at der er forskel i temperament på hunkatte og hankatte. Det, man hyppigst hører, er, at hankatte er en lille smule mere kælne. I en amerikansk undersøgelse for nylig svarede 55 %, at de anså hankatte for at være mest kælne og tilnærmelige. 25 % foretrak hunkatte. De fleste eksperter hælder dog til den opfattelse, at forskellen er så beskeden, at det for kastrerede kattes vedkommende ikke er kønnet, der er afgørende, men derimod kattens medfødte temperament.

5. Kat eller hund?

Valg af katterace er stort. Det er dog et trods et lidt mindre valg, end hvis man vil have hund. Hunderacer er langt mere specialiserede. Nogle er fremavlet som jagthunde, andre til at hyrde og atter andre som skødehunde. En huskat er siden artens domesticering i Egypten for ca. 10.000 år primærkt fremavlet til én ting: til at fange mus.

Der kan være rimelig stor forskel på kattes størrelse, men det er langt fra som mellem for eksempel chow-chow’er og Newfoundlænderen hos hunde. Katte har nogenlunde den samme slutstørrelse. Der er store katte og små katte, men slutvægten er gerne omkring 3 kilo plus/minus.

Slutord om katteracer

Der findes racer, der er omtrent ige så populære som de 10 katte på vores liste. Denne liste er kun et udvalg baseret på de ti racer, der er i Danmark er mest Google-søgning på Den slags kan forholdsvist hurtigt ændre sig, for der er også mode i katte.

Vi har ikke dvælet på udstillerkravene og de præcise standarder for de 10 katteracer. Dem kan kan man læse mere indgående om på de forskellige katteavleres hjemmesider. Vores fokus har været den menige katteelsker, der søger kvalificeret information om en enkelt eller flere katteracer, inden det endelige valg af kat skal foretages.

Ajourført januar 2024

Mest læste artikler