En kattelem gør livet nemmere for både katten og dens ejere.
En kattelem gør livet nemmere for både katten og dens ejere. Foto: istockphoto

Kattelem med chip og andre elektroniske kattelemme

Går du og overvejer at få installeret en elektronisk kattelem? Her kan du læse om fordele og ulemper med en elektronisk kattelem, samt hvilke forskellige typer, der findes på markedet.  

Af: Amanda Vejle , 10. januar 2017

Livet med og uden elektronisk kattelem

Klokken er halv seks om morgenen, og du vågner ligesom på alle andre morgener ved, at katten står uden for og miaver. Nu vil den altså gerne lukkes ind! Derfor må du stå op og gå ud til bagdøren for at lukke den ind i varmen. Dette gælder også i weekenden - katte ved jo ikke, om det er onsdag eller syvsover-søndag. 

En almindelig kattelem har de færreste lyst til at have. Det vil bare få nabolagets andre katte til at snige sig ind til din kats madskål. Så hvad gør man så?

Katte er aktive dyr og de nyder at leve et frit liv, hvor de kan gå og komme, når det passer dem. I mange tilfælde ville det være langt lettere, hvis katten selv kunne lukke sig ud og ind af døren på alle tidspunkter af døgnet, når den havde brug for det. Med en kattelem med chip kan det faktisk lade sig gøre.

Hvilken kattelem skal jeg vælge?

Der er mange forskellige faktorer, der afgør om en kattelem med chip, er det optimale valg for dig.

Først skal du vælge, hvilken type kattelem det skal være. Der findes forskellige former for elektroniske kattelemme. Her er fire af dem:

  • Kattelem med 4-vejs lukning
  • Kattelem med 2-vejs lukning
  • Magnetisk kattelem
  • Kattelem med mikrochip

Kattelemme med 4-vejs lukning

Dette er egentligt en helt normal og klassisk kattelem, der kan indstilles til 4 ting:

  1. Kun at lukke katten ud af huset
  2. Kun at lukke katten ind i huset
  3. At være ulåst
  4. At låse kattelemmen helt

Den er altså ikke styret af en chip eller en magnet, der sender signaler til, hvornår døren skal være åben eller ej. Denne kattelem er især velegnet, hvis du ikke er plaget af besøg af nabolagets katte.  

Kattelemme med 2-vejs lukning

Hvis en kattelem med 4-vejs lukning er lige i overkanten for dig, findes der også et alternativ med 2-vejs lukning. Denne kattelem har to forskellige indstillingsmuligheder:

  1. Den kan være låst
  2. Eller den kan være ulåst 

Denne type kattelem er ligesom 4-vejs kattelemmen bedst egnet til hjem, der ikke er plaget af besøg af nabolagets nysgerrige katte. 

Magnetisk kattelem 

Denne type kattelem giver din kat adgang til huset, når den nærmer sig kattelemmen. Kattelemmen fungerer ved hjælp af et magnetisk vedhæng i din kats halsbånd.

Det er en af de billigste former for elektronisk kattelem, du kan anskaffe dig. En ulempe kan dog være, at din kat kan miste magneten i halsbåndet. Det er også uheldigt, hvis katten mister halsbåndet, for eksempel ved aden kommer til at sidde fast i træer eller buske. En anden ulempe er, at andre katte med den samme magnetfunktion i halsbåndet også kan åbne kattelemmen.

Kattelemme med mikrochip

Man kan også vælge at få mikrochippet sin kat i stedet. I de fleste tilfælde vil dette betyde, at din kat skal have implanteret en lille chip i skulderen hos dyrelægen. Nummeret vil være registreret hos Dansk Katteregister sammen med kattens navn og din adresse. En dyrlæge vil dermed også, ved hjælp af chippen og en chipaflæser, være i stand til at identificere bortløbende katte.

En mikrochip fungere i et samspil med den elektroniske kattelem. Kattelemmen virker, fordi din kat har mikrochipen under huden. Din kat slipper derfor for at gå med halsbånd.

Mikrochippen betyder, ligesom med den magnetiske kattelem, at kattelemmen vil låses op, når din kat nærmer sig. Den vil dog forblive låst, hvis en hvilken som helst anden kat nærmer sig kattelemmen. På den måde undgår du ubudne katte i hjemmet.

Læs også: de 10 mest populære katteracer + 6 vigtige overvejelser, inden valget af din næste kat

Mikrochip i kat

Den lille chip, din kat skal have implanteret, er på størrelse med et riskorn. Den bliver indsat i kattens nakkeområde af dyrlægen. 

Proceduren minder allermest om en vaccination. Dyrlægen tager fat i nakkeskindet på katten og skyder chippen ind under skindet med en nål. Når chippen er sat ind, scannes den for at sikre, at den kan scannes gennem huden. Herefter er katten klar til at gå frit gennem sin nye kattelem. 

Fordele og ulemper ved mikrochipping af dyr

Det er blevet ekstremt populært at mikrochippe sine kæledyr. Det gælder særligt katte, da disse ofte strejfer rundt uden deres ejere. Fordelene ved mikrochipping er blandt andet, at det giver en sikkerhed for både dig og dit kæledyr, at chippen er registreret i dit navn. På den måde virker det som en udvidet udgave af øremærket.

Det giver også både dig og din kat et mere frit liv, hvor I er mere uafhængige af hinanden. En anden fordel ved mikrochipping er, at det ikke længere er lovligt at rejse med en kat eller en hund, der kun er øremærket. I 2011 blev det lovpligtigt at dyrene skulle være chippet og ID-registreret i deres dyrepas, hvis de skal med på familierejsen til udlandet.

Hvis en kat kun er chippet og ikke øremærket, er det ikke til at se ved første øjekast, om det er en vild kat, eller om den er ejet af nogen. Hvis katten udover chippen også er øremærket, kan folk lettere se, at det er en tamkat. Derfor anbefales det stadig at få øremærket din kat, hvis den får lov at løbe frit rundt. 

Er mikrochip farlig for min kat?

Selve mikrochippen er ikke farlig for din kat, det kan være proceduren bag det, der kan volde problemer. Den primære bekymring ligger i indførelsen af chippen. Der er en potentiel mulighed for, at kroppen afviser det fremmede materiale.

Tal altid med en dyrlæge om risici, inden din kat bliver mikrochippet. 

Kilder: moorepet.com, healthypets.mercola.com, falkedyreklinik.dk

10. januar 2017 Amanda Vejle
Mere om Kat

Det SKAL du vide før du køber kat

Drømmer du om at få en kat i hjemmet? Så er der flere overvejelser, du skal gøre dig, inden du byder den lille hårbold velkommen. Vi har samlet de fem vigtigste ting, du skal vide, før du køber kat her. 

Hvilke love og regler gælder for din udekat?

Katte har en helt særlig forkærlighed for at gnaske i planter og grave huller til deres efterladenskaber. Men hvad er din nabos rettigheder...

Må du skræmme naboens katte væk med vand?

Hvis du er godt træt at have ubudne katte i din have, kan det være fristende at pege vandslangen i kattens retning. Men må du godt jage...

10 råd: Sådan underholder du din kat i timevis med hjemmelavet...

Du behøver ikke at investere i dyrt kattelegetøj for at gøre din kat glad. Vi giver dig her 10 geniale DIY-tips til kattelegetøj.

Så mange menneskeår er din kat

Er du nysgerrig på, hvor gammel din kat er i menneskeår? Læs med og bliv klogere på, hvordan du selv kan regne det ud.

Den virkelige grund til at katte er bange for vand

De fleste katte er utroligt bange for vand, men hvorfor er de egentligt det? Og hvorfor er der nogle katte, som stadig virker interesserede...

Sådan slipper du for naboens kat

Naboens kat må ikke opholde sig i din have, hvis du ikke ønsker det. Men kan du ikke tale dig til rette med ejeren, så meld det til politiet – aflivning er ikke længere tilladt.

Sommervarmen kan være dødelig for din kat

Selvom sommerheden gør, at du får lyst til at åbne alle vinduer i huset eller lejligheden, så bør du overveje det en ekstra gang. Sommerhede...

Forskningen har talt: Katte beskytter nyfødte mod astma

Ifølge ny dansk forskning kan katte holde astma for døren. Det er tiden op til og lige efter fødslen, der har afgørende betydning for,...

Sådan holder du katten væk fra planter og blomster i huset

Tygger din kat på planter og blomster? Her er 6 gode tips til at få katten til at holde tænder og poter for sig selv.

Mand bygger kæmpe dragetårn i pap til sin kat

Den kat må være den lykkeligste i verden med sådan en papfader, der skaber et legetårn fra gulv til loft ud af gamle gamle papkasser. Se...

8 af de mest kælne katteracer

Hvis du gerne vil have en putte-kat, der finder sig i stort set alt, bør du overveje at anskaffe dig en af disse 8 katteracer.

Sådan klipper du negle på din hund og kat

Lær, hvordan du korrekt klipper neglene på dine husdyr, så de ikke lider overlast. 

10 silkebløde facts om ragdoll katteracen

Hils på "den bløde gigant". Hvis du er en af dem, der siger at hunden er menneskets bedste ven, så kan du lige så godt tilføje, at ragdoll...

Mælk til katte? Nej, helst ikke

Alt tyder på, at det er en dårlig idé at servere mælk for katte. Mange katte bliver syge af almindelig, fedtfattig supermarkedsmælk. De kan...