Faren stiger for, at din kat kan blive ramt af katte-AIDS, hvis du lader den strejfe rundt blandt gadens vilde katte.
Faren stiger for, at din kat kan blive ramt af katte-AIDS, hvis du lader den strejfe rundt blandt gadens vilde katte. Foto: iStock

Kan man beskytte sin kat mod katte-AIDS?

Katte kan blive ramt af en sygdom beslægtet med AIDS. Danske katte er også i farezonen. Se her, hvilke katte, der er i risikogruppen, og hvad du kan gøre for at beskytte din huskat mod FIV.

Af: Mikkel Hede, 17. november 2016

Katte-AIDS - kan det nu passe?

Det virker mistænkeligt, første gang man hører om Katte-AIDS. Det lyder, som noget en gnækkende redaktør har fundet på for at sprede skræk og rædsel og sælge aviser eller skaffe clicks. Sygdommen, som går under betegnelsen FIV, er dog desværre helt reel, og lighedspunkterne med AIDS/HIV er mange og overvældende. 

Hvad er FIV?

Feline Immunodeficiency Virus (FIV) er en sygdom, der langsomt nedbryder kattes immunsystem. Virusen angriber kattes immunsystem ved at gå efter celler, som er af afgørende betydning for den måde, katte beskytter sig mod sygdomme på.

En kats sygdomsforløb med FIV minder meget om forløbet hos mennesker med HIV/AIDS, der også angribver immunsystemet. Det kan ligesom med AIDS godt tage op til 3-4 år, før FIV bryder ud og for alvor begynder at svække en kats helbred.

Symptomer på FIV (katte-AIDS)

FIV kan dog godt begynde at manifestere sig få måneder efter smitning. Det kan være ved almindelige lidelser som betændelser, diarré eller bylder. Disse sygdomme kan behandles og kan forsvinde midlertidigt.

Efterhånden vil kattens tilstand dog svækkes yderligere. Sygommene vil vende tilbage, og andre af mere alvorlig karakter vil komme til. Katten vil også begynde at tabe vægt og miste pels. I princippet er en FIV-inficeret kat i dette stadie udsat for stort set alle lidelser og sygdomme, en kat kan rammes af. 

Forskelle og ligheder mellem HIV/AIDS og FIV

FIV-viruset blev først isoleret i 1986 i USA. Undersøgelser har dog vist, at viruset har været i omløb lang tid før det. Det tidligste posthume tilfælde daterer sig tilbage til 1959. Disse dateringer flugter overraskende præcist med HIV/AIDS, der først blev beskrevet i 1981, men som undersøgelser har vist har været i omløb flere årtier før det.

FIV er en dødelig sygdom. Der findes et muligt bud på en vaccine, men den er kontroversiel og anbefales generelt ikke af dyrlæger. Ifølge dr. Niels Pedersen fra UC Davis School of Veterinary Medicine er FIV en lidt mildere sygdom end HIV/AIDS.

- FIV har en tendens til at være en mildere sygdom, og det terminale stadie indtræffer ofte relativt senere. HIV er en meget mere alvorlig sygdom med en højere dødelighed, hvis den ikke bliver behandlet, siger den amerikanske doktor med det danskklingende navn, Niels Pedersen.

Hvordan bliver katte smittet med FIV?

Dette er mest hankatte, der er i risikogruppen og i særdeleshed vilde hankatte. Det skyldes, at den langt mest hyppige smittekilde ved FIV er gennem bid, som opstår under katte-slagsmål. Smitten med FIV udskilles via kattenes spyt eller blod.

Læs også: 11 årsager til at din kat gør dit liv bedre

 
En kat, der kommer op og slås med andre katte er i risikogruppen.  

Hvilke katte er i risikogruppen?

Undersøgelser har vist, at der er en markant overrepræsentation af usteriliserede hankatte blandt de individer, der er bærer af FIV-virusen. Det skyldes uden tvivl, at det navnlig er denne gruppe af katte, der helt naturligt kæmper om territorier og om parringsret. En hunkat kan også rammes af FIV. I så fald kan den overføre sygdommen til sine killinger. 

Hvordan beskytter man sin kat mod katte-AIDS?

Det vurderes, at mellem 2,5 til 4,4 procent af verdens katte er bærere af FIV

FIV er dog næsten udelukkende noget, der rammer fritstrejfende og vilde katte. Har du en indekat, der ikke kommer i berøring med andre katte, vil den ikke kunne pådrage sig FIV. Vil du derfor beskytte din kat 100 % mod FIV, skal du isolere den fra andre katte. 

Sygdommen er heldigvis mindre hyppigt forekommende i Danmark i forhold til mange andre lande. Det skyldes sandsynligvis, at vilde katte kun forekommer i relativt lave tal her i landet. 

Kan FIV/katte-Aids overføres til mennesker?

Der er intet, der tyder på, at katte kan overføre FIV til mennesker på samme måde som HIV/AIDS i sin tid blev overført til mennesker fra aber.

Læs mere om FIV og katte-Aids her: avert.com, petmd.com

17. november 2016 Mikkel Hede
Mere om Kat

Det SKAL du vide før du køber kat

Drømmer du om at få en kat i hjemmet? Så er der flere overvejelser, du skal gøre dig, inden du byder den lille hårbold velkommen. Vi har samlet de fem vigtigste ting, du skal vide, før du køber kat her. 

Hvilke love og regler gælder for din udekat?

Katte har en helt særlig forkærlighed for at gnaske i planter og grave huller til deres efterladenskaber. Men hvad er din nabos rettigheder...

Må du skræmme naboens katte væk med vand?

Hvis du er godt træt at have ubudne katte i din have, kan det være fristende at pege vandslangen i kattens retning. Men må du godt jage...

10 råd: Sådan underholder du din kat i timevis med hjemmelavet...

Du behøver ikke at investere i dyrt kattelegetøj for at gøre din kat glad. Vi giver dig her 10 geniale DIY-tips til kattelegetøj.

Så mange menneskeår er din kat

Er du nysgerrig på, hvor gammel din kat er i menneskeår? Læs med og bliv klogere på, hvordan du selv kan regne det ud.

Den virkelige grund til at katte er bange for vand

De fleste katte er utroligt bange for vand, men hvorfor er de egentligt det? Og hvorfor er der nogle katte, som stadig virker interesserede...

Sådan slipper du for naboens kat

Naboens kat må ikke opholde sig i din have, hvis du ikke ønsker det. Men kan du ikke tale dig til rette med ejeren, så meld det til politiet – aflivning er ikke længere tilladt.

Sommervarmen kan være dødelig for din kat

Selvom sommerheden gør, at du får lyst til at åbne alle vinduer i huset eller lejligheden, så bør du overveje det en ekstra gang. Sommerhede...

Forskningen har talt: Katte beskytter nyfødte mod astma

Ifølge ny dansk forskning kan katte holde astma for døren. Det er tiden op til og lige efter fødslen, der har afgørende betydning for,...

Sådan holder du katten væk fra planter og blomster i huset

Tygger din kat på planter og blomster? Her er 6 gode tips til at få katten til at holde tænder og poter for sig selv.

Mand bygger kæmpe dragetårn i pap til sin kat

Den kat må være den lykkeligste i verden med sådan en papfader, der skaber et legetårn fra gulv til loft ud af gamle gamle papkasser. Se...

8 af de mest kælne katteracer

Hvis du gerne vil have en putte-kat, der finder sig i stort set alt, bør du overveje at anskaffe dig en af disse 8 katteracer.

Sådan klipper du negle på din hund og kat

Lær, hvordan du korrekt klipper neglene på dine husdyr, så de ikke lider overlast. 

10 silkebløde facts om ragdoll katteracen

Hils på "den bløde gigant". Hvis du er en af dem, der siger at hunden er menneskets bedste ven, så kan du lige så godt tilføje, at ragdoll...

Mælk til katte? Nej, helst ikke

Alt tyder på, at det er en dårlig idé at servere mælk for katte. Mange katte bliver syge af almindelig, fedtfattig supermarkedsmælk. De kan...