Panisk perserkat under brusebadet.
Panisk perserkat under brusebadet. Foto: iStock

Hvor ofte skal du vaske din kat?

Katte er yderst renlige, så har de overhovedet brug for et bad? Her er 4 grunde til at vaske din kat og 10 gode råd, der vil bidrage til at at gøre badet til så god en oplevelse som mulig for både kat og katteejer.

Af: Mikkel Hede, 5. april 2017

Har katte brug for et bad?

Katte tilbringer dagligt timevis med at groome og nette sig, så har de overhovedet brug for et bad? I den bedste af alle katteverdener burde det ikke være nødvendigt, men sådan ser virkeligheden desværre ikke ud.

Hvis kattene selv kunne bestemme, ville de sikkert springe badet over. De fleste katte undgår nemlig helst at blive våde. Og hvis de bliver udsat for et bad, så kan mange katteejere bevidne med rivemærker op og ned ad armene, at det ikke er deres yndlingsbeskæftigelse.

4. grunde til at give din kat et bad

Alligevel kan det være på sin plads at give katten et bad med jævne mellemrum. Her er 4 tidspunkter og lejligheder, hvor din kat med fordel kan få et bad. 

1. Katten har fået noget i pelsen

Har katten fået noget i pelsen som f.eks. et loppemiddel. Eller har katten ved et uheld fået motorolie eller frostvæske i pelsen - alt er muligt med sådan nogle små labaner -, så vil det være en god idé med et bad. 

2. Bad til overvægtige katte

Er katten overvægtig, kan den have svært ved at groome sig over alt på sin krop.  

3. Hjælp til hygiejnen

Er hygiejnen ikke i top i hjemmet, nytter det ikke noget, at katten slikker sig fra morgen til aften. Det er naturligvis ikke noget nogen katteejer er stolt af. Men det kan jo hænde, at ingen i familien i en periode med spidsbelastning har haft tid og overskud til for eksempel at skifte kattebakken tilpas hyppigt. 

4. Bad til langhårede katte

Er katten langhåret, er regelmæssige bade mere relevante, end det er for hårfattige katte. Maine Coon's og Norske skovkatte kan f.eks. godt være udfordrede med deres store og tætte pelse. En langhåret kat tager ikke skade af et bad, og det vil ofte være en hjælp for katten i dens egen pelspleje. Et bad ca. en gang om måneden eller hver anden måned er det, som du fleste eksperter anbefaler. Katte med meget kort pels har derimod ingen eller kun ringe gavn af et bad. 

Sådan vasker du din kat

   
Sur eller glad kat efter bad?  

Er dagen og timen kommet, så er her nogle enkle råd til, hvordan du kan gribe kattebadet an. 

1. Begynd med bade, mens katten er killing. Begynd helst baderutinerne, mens katten er killing, så vænner den sig til lydene og bevægelserne under badet. Det vil derfor gradvist blive en mindre og mindre traumatisk proces for katten. 

2. Børst katten først. Sørg for, at katten er børstet godt og grundigt igennem inden badet. Hvis pelsen filtrer, eller der er opstået små eller store filterkager i pelsen, så vil det let kunne stresse katten, når du for eksempel løber hænderne igennem kattens pels, mens du vasker den.

3. Klip kattens negle. Klip negle inden badet, så får du knapt så mange og alvorlige kradsemærker, hvis din kat går til modværge, og det kan ikke udelukkes. 

4. Vask katten i badekarret eller på gulvet i badeværelset. Katten kan bades i fri hånd på badeværelsesgulvet eller i vaskekummen eller badekarret. Hvis du vælger badekarret, er det en god idé at fylde vand i badekarret, så katten står i vand cirka til knæene. Læg en måtte eller et håndklæde nederst i badekarret, så katten har noget at gribe fat med kløerne, og så den ikke skrider under badningen.

5. Brug katte-shampoo. Vask katten med en shampoo beregnet til katte. Brug ALDRIG menneske-shampoo. Den kan der være stoffer i, som katte ikke kan tåle. Katteshampooen skal være godkendt til veterinær brug, og den skal være mild. Nogle katteshampoos er naturlig parfurmeret på grund af, at den f.eks. er baseret på kokosolie. Det går fint an. 

6. Skyl katten i håndvarmt vand. Skyl katten med brusehovedet tæt på dens krop og med en mild og behersket stråle. Vær meget omhyggelig med at indstille vandtemperaturen, så den er behagelig og frem for alt: håndvarm.

7. Vask med håndbruser eller i et vandfad. Endnu mere skånsomt er at vaske katten med vand fra et vandfad. Det er dog vanskeligt at undgå den sidste gennemskylning med bruseren for at få sæben helt ud. Under badningen vil du ofte opleve, at katten efter en indledende panikfase efterhånden bliver mere passiv. Det vil gøre badningen nemmere at hurtigere at komme igennem.

8. Undgå støj. Minimér støjen i badeværelset. Lad for eksempel ikke bruseren køre på fuld hammer inden selve badningen begynder. Vær også så rolig som mulig, ellers vil din uro overføres på katten.

9. Spar ikke på håndklæderne. Tør katten med flere store håndklæder med høj luv, så katten hurtigt får tørret den værste fugt af sig så hurtigt som muligt. Red kattens pels efter, når pelsen er tør. 

10. Lad dyrlægen vaske katten i særtilfælde. Er katten overhovedet ikke samarbejdsvillig, kan det være nødvendig at lade en dyrlæge "sommerklippe" katten. Dvs. at katten får klippet hele pelsen væk undtagen på hovedet, halen og poterne. Det kan for eksempel være nødvendigt, hvis kattens pels er ekstraordinær indfiltret.

Kilde: preventivevet.comeurovetclinic.com m.fl.

5. april 2017 Mikkel Hede
Mere om Kat

Det SKAL du vide før du køber kat

Drømmer du om at få en kat i hjemmet? Så er der flere overvejelser, du skal gøre dig, inden du byder den lille hårbold velkommen. Vi har samlet de fem vigtigste ting, du skal vide, før du køber kat her. 

Hvilke love og regler gælder for din udekat?

Katte har en helt særlig forkærlighed for at gnaske i planter og grave huller til deres efterladenskaber. Men hvad er din nabos rettigheder...

Må du skræmme naboens katte væk med vand?

Hvis du er godt træt at have ubudne katte i din have, kan det være fristende at pege vandslangen i kattens retning. Men må du godt jage...

10 råd: Sådan underholder du din kat i timevis med hjemmelavet...

Du behøver ikke at investere i dyrt kattelegetøj for at gøre din kat glad. Vi giver dig her 10 geniale DIY-tips til kattelegetøj.

Så mange menneskeår er din kat

Er du nysgerrig på, hvor gammel din kat er i menneskeår? Læs med og bliv klogere på, hvordan du selv kan regne det ud.

Den virkelige grund til at katte er bange for vand

De fleste katte er utroligt bange for vand, men hvorfor er de egentligt det? Og hvorfor er der nogle katte, som stadig virker interesserede...

Sådan slipper du for naboens kat

Naboens kat må ikke opholde sig i din have, hvis du ikke ønsker det. Men kan du ikke tale dig til rette med ejeren, så meld det til politiet – aflivning er ikke længere tilladt.

Sommervarmen kan være dødelig for din kat

Selvom sommerheden gør, at du får lyst til at åbne alle vinduer i huset eller lejligheden, så bør du overveje det en ekstra gang. Sommerhede...

Forskningen har talt: Katte beskytter nyfødte mod astma

Ifølge ny dansk forskning kan katte holde astma for døren. Det er tiden op til og lige efter fødslen, der har afgørende betydning for,...

Sådan holder du katten væk fra planter og blomster i huset

Tygger din kat på planter og blomster? Her er 6 gode tips til at få katten til at holde tænder og poter for sig selv.

Mand bygger kæmpe dragetårn i pap til sin kat

Den kat må være den lykkeligste i verden med sådan en papfader, der skaber et legetårn fra gulv til loft ud af gamle gamle papkasser. Se...

8 af de mest kælne katteracer

Hvis du gerne vil have en putte-kat, der finder sig i stort set alt, bør du overveje at anskaffe dig en af disse 8 katteracer.

Sådan klipper du negle på din hund og kat

Lær, hvordan du korrekt klipper neglene på dine husdyr, så de ikke lider overlast. 

10 silkebløde facts om ragdoll katteracen

Hils på "den bløde gigant". Hvis du er en af dem, der siger at hunden er menneskets bedste ven, så kan du lige så godt tilføje, at ragdoll...

Mælk til katte? Nej, helst ikke

Alt tyder på, at det er en dårlig idé at servere mælk for katte. Mange katte bliver syge af almindelig, fedtfattig supermarkedsmælk. De kan...