Det er en god ide, at sætte sig ind i hvad loven siger om din udekat på andres grunde.
Det er en god ide, at sætte sig ind i hvad loven siger om din udekat på andres grunde. Foto: iStock

Hvilke love og regler gælder for din udekat?

Katte har en helt særlig forkærlighed for at gnaske i planter og grave huller til deres efterladenskaber. Men hvad er din nabos rettigheder egentlig, hvis din kat går på opdagelse i hans eller hendes have? Her er nogle af de regler, du skal være opmærksom på, når det gælder din udekat.

Af: C.Dahl, 26. september 2017

Katte uden for egen grund

Din kats forkærlighed for at gnaske i planter og grave huller kan være utrolig frustrerende, da den ødelægger både blomster og bede i din ellers så fine have. 

I den danske mark- og vejfredslov er der et generelt krav om, at husdyr skal holdes på egen grund. Men da det ikke altid er så let at overbevise din udekat om at blive på matriklen, er det en god ide at sætte sig ind i, hvad loven siger om din kats færdsel på andres grunde.

Udekatte på opdagelse - Hvad siger loven?

Så snart din kat bevæger sig ind på andres private grunde, står du som ejer til ansvar for, hvis noget ødelægges. 

Denne regel er vedtaget i mark- og vejfredslovens §3, hvor der står: ”Kommer et husdyr uden hjemmel ind på anden mands grund, skal dyrets besidder erstatte den skade, dyret forvolder ved at nedtræde, afbide eller fortære afgrøder, beplantning eller bevoksning, beskadige hegn eller vandløb, oprode eller sammentræde jordbunden.” 

Det vil altså sige, at såfremt din udekat (uden tilladelse) forvolder skade i din nabos have, er det op til dig som ejer at gøre op for skaden.

Hvis din kat skader en andens kat

Hvis din kat forvolder skade på en andens kat, eller et andet husdyr, gælder de samme regler. Her er der primært tale om, hvis din kat forvolder skade ”ved at angribe et andet husdyr eller på anden voldelig måde tilføjer det legemsbeskadigelse.” (Mark- og vejfredslovens §3).

Din nabo kan derfor ikke kræve erstatning, hvis skaden eksempelvis sker i leg eller ved et uheld.

Undtagelser for erstatningskrav

Din nabo vil heller ikke kunne kræve erstatning, hvis skaden, din kat har forårsaget, er fremkaldt på baggrund af noget din nabo selv er skyld i. Hvis der er skyld på begge sider, vurderes der om erstatningen skal nedsættes - eller bortfalde helt.

Kom problemet til livs – stop din kat i at lave ballade

Det kan som sagt være svært at afholde din udekat fra at tage på udflugt til nabolagets øvrige haver. Af denne grund, er det bedste du kan gøre at forsøge at træne din kat i ikke at spise blomster eller grave i bede. Her kan du læse mere om, hvordan du holder din kat væk fra planter og blomster.

26. september 2017 C.Dahl
Mere om Kat

Det SKAL du vide før du køber kat

Drømmer du om at få en kat i hjemmet? Så er der flere overvejelser, du skal gøre dig, inden du byder den lille hårbold velkommen. Vi har samlet de fem vigtigste ting, du skal vide, før du køber kat her. 

Må du skræmme naboens katte væk med vand?

Hvis du er godt træt at have ubudne katte i din have, kan det være fristende at pege vandslangen i kattens retning. Men må du godt jage...

10 råd: Sådan underholder du din kat i timevis med hjemmelavet...

Du behøver ikke at investere i dyrt kattelegetøj for at gøre din kat glad. Vi giver dig her 10 geniale DIY-tips til kattelegetøj.

Så mange menneskeår er din kat

Er du nysgerrig på, hvor gammel din kat er i menneskeår? Læs med og bliv klogere på, hvordan du selv kan regne det ud.

Den virkelige grund til at katte er bange for vand

De fleste katte er utroligt bange for vand, men hvorfor er de egentligt det? Og hvorfor er der nogle katte, som stadig virker interesserede...

Sådan slipper du for naboens kat

Naboens kat må ikke opholde sig i din have, hvis du ikke ønsker det. Men kan du ikke tale dig til rette med ejeren, så meld det til politiet...

Sommervarmen kan være dødelig for din kat

Selvom sommerheden gør, at du får lyst til at åbne alle vinduer i huset eller lejligheden, så bør du overveje det en ekstra gang. Sommerheden kan nemlig være dødelig for din kat, hvis ikke du passer på…

Forskningen har talt: Katte beskytter nyfødte mod astma

Ifølge ny dansk forskning kan katte holde astma for døren. Det er tiden op til og lige efter fødslen, der har afgørende betydning for,...

Sådan holder du katten væk fra planter og blomster i huset

Tygger din kat på planter og blomster? Her er 6 gode tips til at få katten til at holde tænder og poter for sig selv.

Mand bygger kæmpe dragetårn i pap til sin kat

Den kat må være den lykkeligste i verden med sådan en papfader, der skaber et legetårn fra gulv til loft ud af gamle gamle papkasser. Se papdragen, der må være enhver klatrekats vildeste drøm.

8 af de mest kælne katteracer

Hvis du gerne vil have en putte-kat, der finder sig i stort set alt, bør du overveje at anskaffe dig en af disse 8 katteracer.

Sådan klipper du negle på din hund og kat

Lær, hvordan du korrekt klipper neglene på dine husdyr, så de ikke lider overlast.

10 silkebløde facts om ragdoll katteracen

Hils på "den bløde gigant". Hvis du er en af dem, der siger at hunden er menneskets bedste ven, så kan du lige så godt tilføje, at ragdoll katten er menneskets bedste følgesvend. Ragdoll katteracen har mange særlige egenskaber og karakteristiske træk. Læs her om nogle af de mest overraskende.

Mælk til katte? Nej, helst ikke

Alt tyder på, at det er en dårlig idé at servere mælk for katte. Mange katte bliver syge af almindelig, fedtfattig supermarkedsmælk. De kan...

Kan man beskytte sin kat mod katte-AIDS?

Katte kan blive ramt af en sygdom beslægtet med AIDS. Danske katte er også i farezonen. Se her, hvilke katte, der er i risikogruppen, og...