Studiet antyder, at katte kan beskytte børn mod astma allerede fra det ligger i morens mave.
Studiet antyder, at katte kan beskytte børn mod astma allerede fra det ligger i morens mave. Foto: iStock

Forskningen har talt: Katte beskytter nyfødte mod astma

Ifølge ny dansk forskning kan katte holde astma for døren. Det er tiden op til og lige efter fødslen, der har afgørende betydning for, hvorvidt man får astma.

Af: Nana Kristensen, 6. december 2017

Katte neutraliserer astma-gen

Ifølge et nyt dansk studie fra Dansk BørneAstma Center kan katte neutralisere effekterne af en genvariant, der fordobler børns risiko for at udvikle astma. Det gennemgribende studie af 377 danske børn af mødre med astma viser, at hvis der er kat i hjemmet, når barnet bliver født, vil genet 17q21, også kaldt TT, aldrig blive aktiveret. Denne genvariant er tilmed kendt som den stærkeste, man kender, for om et barn udvikler astma. Genet vil ved hjælp af katten forblive inaktiveret og aldrig udvikle sig til astma. 

De grundige analyser af undersøgelsen viser, at katte ikke blot mindsker risikoen for astma, men også lungebetændelse og betændelse i de nedre luftveje hos småbørn – også kaldet bronkiolitis. Genet 17q21 er kendt for at være involveret i alle nævnte lidelser, hvilket forstærker undersøgelsens resultater om sammenhængen mellem miljø og gener.

Hvordan beskytter katte mod astma?

Det er på nuværende tidspunkt uvist hvorledes, katte påvirker vores gener. Forskernes gætterier går på, at det det er de mange særlige bakterier, svampe og vira som kattene hiver med ind i hjemmet, som kan have en positiv effekt på vores immunforsvar. Yderligere går gætterierne på, at det også har betydning for mange andre sygdomme som eksempelvis fedme, diabetes og inflammatoriske tarmsygdomme.

Gennembruddet i forskningen er altså på nuværende tidspunkt, at et sygdomsgen i kroppen tænder og slukker afhængigt af miljøet omkring os. Næste skridt i forskningen er at undersøge i hvilken grad, man skal eksponeres for katte for, at genvarianten forbliver inaktiveret.

Ikke alt er positivt

Det hele lyder – og er – rigtig smart. Men der følger også en række mindre positive sideeffekter med en kat i huset. Der er stadig for mange ubekendte i forskningen af sammenhængen mellem katte og astma, for at det giver mening at anskaffe sig en kat mod astma. 

Desuden viser et tidligere studie fra BørneAstma Center, at katte aktiverer et andet gen i kroppen, som udløser børneeksem, ligesom det også er påvist, at man risikerer at udvikle allergi mod katte senere hen. Så, som med meget andet følger der andre bivirkninger eller konsekvenser med.

Hunde har ingen effekt

Til ærgelse for hunde-elskere viser studiet, at det kun er katte, som beskytter mod astma. Det gælder altså eksempelvis ikke hunde, som man ellers oplagt kunne forestille sig. 

Kilde: ScienceDirect   

6. december 2017 Nana Kristensen
Mere om Kat

Det SKAL du vide før du køber kat

Drømmer du om at få en kat i hjemmet? Så er der flere overvejelser, du skal gøre dig, inden du byder den lille hårbold velkommen. Vi har samlet de fem vigtigste ting, du skal vide, før du køber kat her. 

Hvilke love og regler gælder for din udekat?

Katte har en helt særlig forkærlighed for at gnaske i planter og grave huller til deres efterladenskaber. Men hvad er din nabos rettigheder...

Må du skræmme naboens katte væk med vand?

Hvis du er godt træt at have ubudne katte i din have, kan det være fristende at pege vandslangen i kattens retning. Men må du godt jage...

10 råd: Sådan underholder du din kat i timevis med hjemmelavet...

Du behøver ikke at investere i dyrt kattelegetøj for at gøre din kat glad. Vi giver dig her 10 geniale DIY-tips til kattelegetøj.

Så mange menneskeår er din kat

Er du nysgerrig på, hvor gammel din kat er i menneskeår? Læs med og bliv klogere på, hvordan du selv kan regne det ud.

Den virkelige grund til at katte er bange for vand

De fleste katte er utroligt bange for vand, men hvorfor er de egentligt det? Og hvorfor er der nogle katte, som stadig virker interesserede...

Sådan slipper du for naboens kat

Naboens kat må ikke opholde sig i din have, hvis du ikke ønsker det. Men kan du ikke tale dig til rette med ejeren, så meld det til politiet – aflivning er ikke længere tilladt.

Sommervarmen kan være dødelig for din kat

Selvom sommerheden gør, at du får lyst til at åbne alle vinduer i huset eller lejligheden, så bør du overveje det en ekstra gang. Sommerhede...

Sådan holder du katten væk fra planter og blomster i huset

Tygger din kat på planter og blomster? Her er 6 gode tips til at få katten til at holde tænder og poter for sig selv.

Mand bygger kæmpe dragetårn i pap til sin kat

Den kat må være den lykkeligste i verden med sådan en papfader, der skaber et legetårn fra gulv til loft ud af gamle gamle papkasser. Se papdragen, der må være enhver klatrekats vildeste drøm.

8 af de mest kælne katteracer

Hvis du gerne vil have en putte-kat, der finder sig i stort set alt, bør du overveje at anskaffe dig en af disse 8 katteracer.

Sådan klipper du negle på din hund og kat

Lær, hvordan du korrekt klipper neglene på dine husdyr, så de ikke lider overlast.

10 silkebløde facts om ragdoll katteracen

Hils på "den bløde gigant". Hvis du er en af dem, der siger at hunden er menneskets bedste ven, så kan du lige så godt tilføje, at ragdoll katten er menneskets bedste følgesvend. Ragdoll katteracen har mange særlige egenskaber og karakteristiske træk. Læs her om nogle af de mest overraskende.

Mælk til katte? Nej, helst ikke

Alt tyder på, at det er en dårlig idé at servere mælk for katte. Mange katte bliver syge af almindelig, fedtfattig supermarkedsmælk. De kan...

Kan man beskytte sin kat mod katte-AIDS?

Katte kan blive ramt af en sygdom beslægtet med AIDS. Danske katte er også i farezonen. Se her, hvilke katte, der er i risikogruppen, og...