Foto: iStock

Får din kat vand nok?

Nøjagtigt, som det gælder mennesket, består kattens organisme af 60-70 procent vand. Men får den nu tilstrækkeligt med væske?

Af: Mette Nexmand , 17. januar 2017

Er din kat en vandkat?

Det kan forekomme som et banalt spørgsmål. Min kat kan da selv sørge for at drikke vand, tænker du måske.

Men det er faktisk ikke sikkert. Vi mennesker kan selv styre vores indtag af vand, men katte er overladt til vores vurdering, med mindre de hele tiden har adgang til vand udendørs.

Sådan holder du øje med, om katten drikker nok vand

1. Sådan opdager du dehydrering

Et tegn på dehydrering er manglende appetit, sløvhed og indsunkne øjne, men for at det ikke kommer så vidt, kan du tjekke kattebakken. En voksen kat bør tisse to-tre gange om dagen.

2. Tjek pelsen og huden

Ligesom hos mennesker kan manglende væskeindtag ses på kattens hår og hud. Hvis pelsen er blank, og nakkeskindet er fleksibelt, får den sandsynligvis nok vand.

3. Skålen betyder mere, end du aner

Vandskålens materiale og udformning har en betydning. Nogle katte bryder sig simpelt hen ikke om at drikke af plastic og foretrækker keramik eller porcelæn, og andre vil hellere have en lav skål end en dyb. Og så videre. Man er nødt til at respektere disse præferencer. Tjek det ved at placere forskellige skåle rundt omkring i huset og se, hvilke katten foretrækker.

4. Måske skal katten have et drikkespringvand?

Hvis din kat elsker at drikke fra vandhaner eller andre 'strømmende' anordninger, skal du måske overveje at købe et lille drikkespringvand til den.

5. Vand og mad adskilt

Det kan virke fjollet, men prøv at stille vandskålen et andet sted end madskålen. Katte kan blive distraheret af maden og glemme vandet, og desuden hader de, når der kommer madrester i vandskålen.

Læs også: Danmarks 10 mest populære katteracer - facts om sundhed, pleje og temperament

6. Erstat tørfoder med dåsefoder

Tørfoder indeholder mellem 7 og 12 procent vand, mens dåsefoder rummer helt op til 80 procent. Derfor kan det være en fordel at vælge det sidste. Bland aldrig vand i tørfoder – det ødelægger måltidet fuldstændigt.

Kilde: Cuteness.com

17. januar 2017 Mette Nexmand
Mere om Kat

Det SKAL du vide før du køber kat

Drømmer du om at få en kat i hjemmet? Så er der flere overvejelser, du skal gøre dig, inden du byder den lille hårbold velkommen. Vi har samlet de fem vigtigste ting, du skal vide, før du køber kat her. 

Hvilke love og regler gælder for din udekat?

Katte har en helt særlig forkærlighed for at gnaske i planter og grave huller til deres efterladenskaber. Men hvad er din nabos rettigheder...

Må du skræmme naboens katte væk med vand?

Hvis du er godt træt at have ubudne katte i din have, kan det være fristende at pege vandslangen i kattens retning. Men må du godt jage...

10 råd: Sådan underholder du din kat i timevis med hjemmelavet...

Du behøver ikke at investere i dyrt kattelegetøj for at gøre din kat glad. Vi giver dig her 10 geniale DIY-tips til kattelegetøj.

Så mange menneskeår er din kat

Er du nysgerrig på, hvor gammel din kat er i menneskeår? Læs med og bliv klogere på, hvordan du selv kan regne det ud.

Den virkelige grund til at katte er bange for vand

De fleste katte er utroligt bange for vand, men hvorfor er de egentligt det? Og hvorfor er der nogle katte, som stadig virker interesserede...

Sådan slipper du for naboens kat

Naboens kat må ikke opholde sig i din have, hvis du ikke ønsker det. Men kan du ikke tale dig til rette med ejeren, så meld det til politiet – aflivning er ikke længere tilladt.

Sommervarmen kan være dødelig for din kat

Selvom sommerheden gør, at du får lyst til at åbne alle vinduer i huset eller lejligheden, så bør du overveje det en ekstra gang. Sommerhede...

Forskningen har talt: Katte beskytter nyfødte mod astma

Ifølge ny dansk forskning kan katte holde astma for døren. Det er tiden op til og lige efter fødslen, der har afgørende betydning for,...

Sådan holder du katten væk fra planter og blomster i huset

Tygger din kat på planter og blomster? Her er 6 gode tips til at få katten til at holde tænder og poter for sig selv.

Mand bygger kæmpe dragetårn i pap til sin kat

Den kat må være den lykkeligste i verden med sådan en papfader, der skaber et legetårn fra gulv til loft ud af gamle gamle papkasser. Se...

8 af de mest kælne katteracer

Hvis du gerne vil have en putte-kat, der finder sig i stort set alt, bør du overveje at anskaffe dig en af disse 8 katteracer.

Sådan klipper du negle på din hund og kat

Lær, hvordan du korrekt klipper neglene på dine husdyr, så de ikke lider overlast. 

10 silkebløde facts om ragdoll katteracen

Hils på "den bløde gigant". Hvis du er en af dem, der siger at hunden er menneskets bedste ven, så kan du lige så godt tilføje, at ragdoll...

Mælk til katte? Nej, helst ikke

Alt tyder på, at det er en dårlig idé at servere mælk for katte. Mange katte bliver syge af almindelig, fedtfattig supermarkedsmælk. De kan...