Foto: iStock

Dyrlægens råd: Sådan beskytter du dine kæledyr mod flåter

Når flåt-sæsonen er over os, er det vigtigt at beskytte vores kæledyr. Men hvilket flåtmiddel skal man bruge, og hvordan fjerner man flåten? Her er dyrlægens anbefalinger til, hvordan du bedst beskytter hunde og katte mod flåtbid. Og dig selv mod de flåter, som dine kæledyr bringer hjem.

Af: Sara Åhlström og Mikkel Hede, 20. juni 2016

Dine husdyr er et let bytte for flåter. Heldigvis findes der organisk beskyttelse mod flåter, som for eksempel et hjemmelavet vidundermiddel mod flåter, som vi tidligere har skrevet om.

Købemarkedet bugner dog også med midler mod flåter, og det er ikke let at vide, hvilket et af dem, der er bedst. Derfor har vi spurgt Lotta Möller, autoriseret dyrlæge hos svenske Agria Djurforsäkring, om hun kan give nogle tips, der én gang for alle forklarer, hvad der op, og hvad der er ned, når det drejer sig om beskyttelse af kæledyr mod flåter.

Hvilke sygdomme kan flåter overføre til husdyr?

- "Flåter kan overføre TBE, anaplasma og borrelia", fortæller Lotta Möller. "Mange hunde kommer i berøring med disse smitteemner gennem flåter, men det er alligevel et særsyn, at kliniske sygdomstegn opstår. Får man en flåt ind i huset gennem sin hund eller sin kat så kan flåten godt miste taget på kæledyret og gå på kæledyrsejeren i stedet. Og så kan selv risikere at få borrelia og TBE og blive alvorligt syg. Derfor er det vigtigt at holde et vågent øje med dine kæledyr," anbefaler Lotta Möller.

Kan dyr vaccineres mod flåter?

- "Der findes vaccinationsmidler mod borrelia hos hunde, men det er usikkert, hvor virksomme de er at bruge. Værdien af vaccination mod borrelia hos hunde er ifølge den svenske lægemiddelsstyrelse (Läkermedelsverket) begrænset. Det er desuden forholdsvis sjældent, at hunde får symptomer på borrelia. Der har i øvrigt hidtil ikke være eksempler på katte, der er blevet syge af borrelia. Der findes derimod dokumention på katte, der er blevet diagnosticeret med anaplasma."

Hvor ofter skal man undersøge sit kæledyr for flåt?

- "Undersøg dit kæledyr, hver dag det har været ud i naturen. Har du opdaget en flåt på dit kæledyr, så er det en god idé at gå pelsen igennem en gang om dagen. Vær navnlig opmærksom omkring lymferne, halsen og armulerne, og på de steder, hvor kæledyret ikke har pels. Mærk efter med fingrene og kæm eller børst pelsen. Lad gerne kæledyret stå på et hvidt lagen eller et andet underlag, hvor du bedre kan spotte flåterne. Fjern flåten så hurtigt som muligt."

Læs også: Slip af med flåter med en flåtrulle

Hvordan fjerner man flåten

- "Fjern flåten med et stykke papir, hvis den ikke har fået ordentlig fat. Brug ellers et flåtkort eller et andet værktøj beregnet til at fjerne flåter. Træk flåten forsigtig ud. Sørg for at få hele dyret ud. Tryk helst ikke på flåtens krop, for ellers risikerer du, at flåten tømmer hele sit tarmindhold, og så kan en eventuel skadelig mikroorganisme ende i kæledyret." 

- "Der kan komme en reaktion på huden dér, hvor flåten har siddet, fordi flåten har overført noget væske til dyret, da det bed sig fast. Vask og rengør med noget antiseptisk." 

Hvad anbefaler du som beskyttelse mod flåter?

- "Der findes forskellige præparater mod flåter. Der findes tabletter, spray, spot-on-midler (midler, der dyppes på) og halsbånd. Som ved alle lægemidler kan der være bivirkninger, og de kan være helt individuelle. En dyrlæge kan opleve, at det ene dyr får bivirkninger af et middel, mens andre slet intet mærker." 

- "For nogle af lægemidlerne gælder det, at hunden skal have en vis alder og opnået en vis vægt, inden lægemidlet kan benyttes. Det kan også være uhensigtsmæssigt at benytte visse præparater, hvis kæledyret har meget berøring med små børn. Rådfør dig derfor gerne med din dyrlæge og læs ALTID den medfølgende indstiksseddel. Lægemidlerne skal generelt ikke anvendes på dyr, der af andre årsager er syge."

Hvilke symptomer får hunden, hvis den ikke kan tåle flåtmidlet?

- Halsbånd mod flåter kan ligesom spot-on-præparater og spray forvolde kløe og hudirritation, hvis dyret er overfølsom for midlet. Hos nogle hunde er svimmelhed blevet observeret. Så bør man ikke anvende det pågældende præparat yderligere, men forsøge sig med et andet, når effekten af det første middel er klinget af.

- Det er meget vigtigt, at du køber det rigtige præparat. Giv absolut ikke katten et præparat beregnet til hunde, for så kan katten risikere at dø. 

4 flåtmidler til hunde og katte

Flåt-halsbånd

Halsbånd mod flåt er udstyret med en substans, som optages af huden. Præparetet dræber eventuelle flåter. 

Fordel: En fordel ved halsbåndet er, at det er let at anvende og også let at tage af, hvis der viser sig at være bivirkninger.

Ulemper: Det er ikke en god idé, hvis du har små børn, der er nysgerrige, og som kunne komme for skade at smage eller tygge på tingene. I det tilfælde kan halsbåndet ikke anbefales, fordi giften kan optages i børnene.

Spot-on mod flåter

Spot-on er et middel, som du dupper på kæledyret. Det skræmmer flåterne væk, og det tager livet af dem, der forvilder sig ind i pelsen. 

Fordele: Spot-on er let at påføre.

Ulemper: Du kan ikke tage spot-on-midlet af, ligsom du kan med et halsbånd. Undgå, at hunden kommer i nærkontakt med børn.

Spray mod flåter

Let af applicere

Fordele: Let at applicere på dyr med kort pels. 

Ulemper: Vanskeligere at få rundt i hele pelsen og på alle hudområder på dyr med lang pels. Børn bør holdes væk fra dyr, der er blevet sprayet med et flåtmiddel. 

Flåttabletter

Indeholder en substans, som dræber flåterne.

Fordel: Normalt er det let at få dyret til at tage tabletterne.

Ulemaper: Nogle dyr er vanskelige at få til at indtage tabletter. 

(Denne artikel er tidligere bragt i idényts svenske søsterblad, viivilla.se)

20. juni 2016 Sara Åhlström og Mikkel Hede
Mere om Kat

Det SKAL du vide før du køber kat

Drømmer du om at få en kat i hjemmet? Så er der flere overvejelser, du skal gøre dig, inden du byder den lille hårbold velkommen. Vi har samlet de fem vigtigste ting, du skal vide, før du køber kat her. 

Hvilke love og regler gælder for din udekat?

Katte har en helt særlig forkærlighed for at gnaske i planter og grave huller til deres efterladenskaber. Men hvad er din nabos rettigheder...

Må du skræmme naboens katte væk med vand?

Hvis du er godt træt at have ubudne katte i din have, kan det være fristende at pege vandslangen i kattens retning. Men må du godt jage...

10 råd: Sådan underholder du din kat i timevis med hjemmelavet...

Du behøver ikke at investere i dyrt kattelegetøj for at gøre din kat glad. Vi giver dig her 10 geniale DIY-tips til kattelegetøj.

Så mange menneskeår er din kat

Er du nysgerrig på, hvor gammel din kat er i menneskeår? Læs med og bliv klogere på, hvordan du selv kan regne det ud.

Den virkelige grund til at katte er bange for vand

De fleste katte er utroligt bange for vand, men hvorfor er de egentligt det? Og hvorfor er der nogle katte, som stadig virker interesserede...

Sådan slipper du for naboens kat

Naboens kat må ikke opholde sig i din have, hvis du ikke ønsker det. Men kan du ikke tale dig til rette med ejeren, så meld det til politiet – aflivning er ikke længere tilladt.

Sommervarmen kan være dødelig for din kat

Selvom sommerheden gør, at du får lyst til at åbne alle vinduer i huset eller lejligheden, så bør du overveje det en ekstra gang. Sommerhede...

Forskningen har talt: Katte beskytter nyfødte mod astma

Ifølge ny dansk forskning kan katte holde astma for døren. Det er tiden op til og lige efter fødslen, der har afgørende betydning for,...

Sådan holder du katten væk fra planter og blomster i huset

Tygger din kat på planter og blomster? Her er 6 gode tips til at få katten til at holde tænder og poter for sig selv.

Mand bygger kæmpe dragetårn i pap til sin kat

Den kat må være den lykkeligste i verden med sådan en papfader, der skaber et legetårn fra gulv til loft ud af gamle gamle papkasser. Se...

8 af de mest kælne katteracer

Hvis du gerne vil have en putte-kat, der finder sig i stort set alt, bør du overveje at anskaffe dig en af disse 8 katteracer.

Sådan klipper du negle på din hund og kat

Lær, hvordan du korrekt klipper neglene på dine husdyr, så de ikke lider overlast. 

10 silkebløde facts om ragdoll katteracen

Hils på "den bløde gigant". Hvis du er en af dem, der siger at hunden er menneskets bedste ven, så kan du lige så godt tilføje, at ragdoll...

Mælk til katte? Nej, helst ikke

Alt tyder på, at det er en dårlig idé at servere mælk for katte. Mange katte bliver syge af almindelig, fedtfattig supermarkedsmælk. De kan...