Hvis du heldig, kan din kat blive op til 20 år gammel.
Hvis du heldig, kan din kat blive op til 20 år gammel. Foto: Getty Images

Det SKAL du vide før du køber kat

Drømmer du om at få en kat i hjemmet? Så er der flere overvejelser, du skal gøre dig, inden du byder den lille hårbold velkommen. Vi har samlet de fem vigtigste ting, du skal vide, før du køber kat her. 

Af: Nanna Cecilie Danborg-Aamand, 25. oktober 2018

Katten er et dejligt kæledyr. Den har sin helt egen personlighed, den bringer hygge og liv til hjemmet - og så er den meget selvstændig. Men hvis du går med tanker om at byde en kat velkommen i dit hjem, er der nogle vigtige ting, du skal overveje, før du tager ud og køber. 

Vi har samlet de vigtigste ting, du skal vide, før du køber en kat her. 

1. Hvilket liv kan du byde en kat? 

En kat kræver ikke det samme af sin ejer som en hund gør. Men selvom katten er kendt for at være et selvstændigt individ, har den stadig brug for et stabilt og kærligt hjem, hvis den skal have et godt liv.   

Hvis du heldig, kan din kat blive 18-20 år gammel. Derfor skal du overveje, hvilket liv du kan tilbyde en kat. Har du tid til den, har du plads til den, og har du råd til den? 

Lær at forstå kattens kropssprog

2. Har du råd til en kat? 

Kattekillinger kan koste fra ingenting, hvis du vil have en almindelig huskat og op til flere tusinde kroner, hvis du ønsker en racekat. Men selve omkostningen ved at købe en kat er den mindste del.  

Når først du har fået din nye hårbold med hjem, er der nemlig løbende udgifter til foder, dyrlægeregninger, pasning, kattepensionsophold og forsikring. Du får også brug for foderskåle, kattebakke, transportkasse, børster og legetøj – og det skal udskiftes i løbet af kattens liv.

Vaccinationer

Når din kat bliver vaccineret, opnår den beskyttelse mod alvorlige sygdomme. Derfor bør din kat både vaccineres flere gange som lille, og med regelmæssige mellemrum som voksen. Derudover skal du medregne udgiften ved at få kastreret, steriliseret og ID-mærket din kat. Her kan du læse alt, du skal vide om sterilisering og kastrering af katte.

Det er også en god idé at købe en sygeforsikring til din kat, for det kan hurtigt blive dyrt, hvis den bliver syg eller kommer til skade.  

3. Skal den være en racekat eller en almindelig huskat?

Både racekatte og almindelige huskatte er dejlige, og det er helt op til dig selv, hvilken slags du helst vil invitere ind i dit hjem. 

Du skal dog være opmærksom på, at de enkelte racer er meget forskellige både af temperament og udseende – og der er nogle racekatte, der har et meget roligt temperament, og egner sig bedre til at være indekatte end andre. Hvis du er i tvivl om, hvilken race der passer godt til dig, kan du finde de 10 mest populære katteracer her. 

4. Skal den være inde- eller udekat?  

Hvis du bor i hus, skal du også overveje, om dine naboer har lyst til, at din kat løber frit omkring og besøger - og måske besørger i - deres have. Hvis ikke, kan du eventuelt indhegne hele din have eller et mindre område, som katten frit kan løbe rundt i. 

Katte kan godt holdes inde, især hvis de er vant til det fra de er små. Men hvis du bor i lejlighed, skal du sørge for at sikre dine vinduer og altan, så din lille ven ikke kan falde ned. Selvom man siger, at katte altid lander på benene, kan de både komme til skade eller blive væk, når de falder ud af åbne vinduer og altaner. Du kan blive klogere på, hvordan du holder din kat væk fra vindueskarmen her. 

Indretning til din kat 

En indekat kan ikke udfolde sin naturlige adfærd på samme måde som udekatte kan. Hvis din kat kun skal færdes indenfor, skal du derfor være forberedt på at bruge tid på at aktivere den. Mange indekatte bliver for inaktive, så det er vigtigt, at du indretter dit hjem, så katten bliver stimuleret i løbet af dagen.

Der skal være mulighed for, at katten kan hoppe eller klatre til udsigtsposter og hvilepladser højt oppe – og så den skal have legetøj og kradsetræ. Hvis din kat bliver for inaktiv bliver den nemlig tyk, og det kan give den lidelser som diabetes og ledsmerter. 

Disse planter er giftige for din kat 

Forskellige karakteristika

Du skal også være opmærksom på, at det ikke er alle katte, der egner sig til at være indekatte eller udekatte. Der findes utrolig mange forskellige racekatte med hver deres karakteristika, så det er en god idé først at undersøge, hvilken kat der passer til dig - både med hensyn til udseende og temperament.

5. Hvad skal du købe? 

Der er en del ting, der skal være på plads, før du byder din nye, pelsede ven velkommen til dit hjem. Her har du en liste over ting, der er nyttige at anskaffe:

 • Foderskål
 • Vandskål
 • Foder
 • Kattebakke
 • Kattegrus
 • Kattebakkeskovl
 • Transportkasse
 • Katteseng
 • Kradsebræt
 • Legetøj
 • Kattemalt
 • Evt. halsbånd og sele
 • Flåtfjerner
 • Børste

 

Kilde: Kattens 9 liv

25. oktober 2018 Nanna Cecilie Danborg-Aamand
Mere om Kat

Hvilke love og regler gælder for din udekat?

Katte har en helt særlig forkærlighed for at gnaske i planter og grave huller til deres efterladenskaber. Men hvad er din nabos rettigheder egentlig, hvis din kat går på opdagelse i hans eller hendes have? Her er nogle af de regler, du skal være opmærksom på, når det gælder din udekat.

Må du skræmme naboens katte væk med vand?

Hvis du er godt træt at have ubudne katte i din have, kan det være fristende at pege vandslangen i kattens retning. Men må du godt jage...

10 råd: Sådan underholder du din kat i timevis med hjemmelavet...

Du behøver ikke at investere i dyrt kattelegetøj for at gøre din kat glad. Vi giver dig her 10 geniale DIY-tips til kattelegetøj.

Så mange menneskeår er din kat

Er du nysgerrig på, hvor gammel din kat er i menneskeår? Læs med og bliv klogere på, hvordan du selv kan regne det ud.

Den virkelige grund til at katte er bange for vand

De fleste katte er utroligt bange for vand, men hvorfor er de egentligt det? Og hvorfor er der nogle katte, som stadig virker interesserede...

Sådan slipper du for naboens kat

Naboens kat må ikke opholde sig i din have, hvis du ikke ønsker det. Men kan du ikke tale dig til rette med ejeren, så meld det til politiet...

Sommervarmen kan være dødelig for din kat

Selvom sommerheden gør, at du får lyst til at åbne alle vinduer i huset eller lejligheden, så bør du overveje det en ekstra gang. Sommerheden kan nemlig være dødelig for din kat, hvis ikke du passer på…

Forskningen har talt: Katte beskytter nyfødte mod astma

Ifølge ny dansk forskning kan katte holde astma for døren. Det er tiden op til og lige efter fødslen, der har afgørende betydning for,...

Sådan holder du katten væk fra planter og blomster i huset

Tygger din kat på planter og blomster? Her er 6 gode tips til at få katten til at holde tænder og poter for sig selv.

Mand bygger kæmpe dragetårn i pap til sin kat

Den kat må være den lykkeligste i verden med sådan en papfader, der skaber et legetårn fra gulv til loft ud af gamle gamle papkasser. Se papdragen, der må være enhver klatrekats vildeste drøm.

8 af de mest kælne katteracer

Hvis du gerne vil have en putte-kat, der finder sig i stort set alt, bør du overveje at anskaffe dig en af disse 8 katteracer.

Sådan klipper du negle på din hund og kat

Lær, hvordan du korrekt klipper neglene på dine husdyr, så de ikke lider overlast.

10 silkebløde facts om ragdoll katteracen

Hils på "den bløde gigant". Hvis du er en af dem, der siger at hunden er menneskets bedste ven, så kan du lige så godt tilføje, at ragdoll katten er menneskets bedste følgesvend. Ragdoll katteracen har mange særlige egenskaber og karakteristiske træk. Læs her om nogle af de mest overraskende.

Mælk til katte? Nej, helst ikke

Alt tyder på, at det er en dårlig idé at servere mælk for katte. Mange katte bliver syge af almindelig, fedtfattig supermarkedsmælk. De kan...

Kan man beskytte sin kat mod katte-AIDS?

Katte kan blive ramt af en sygdom beslægtet med AIDS. Danske katte er også i farezonen. Se her, hvilke katte, der er i risikogruppen, og...