Foto: iStockphoto

Derfor bør du gå tur med din kat

Det er ikke mange, der gør det, men det kan faktisk være en rigtig god idé at begynde at gå tur med din kat, hvis du er ejer af en indekat. Og din kat vil utvivlsomt være dig evigt taknemmelig.

Af: Mariah Leitisstein, 26. april 2017

Selvom din kat lever et godt og trygt indendørsliv, så kan den stadigvæk få masser af gode ting ud af, at du går en lille tur med den. Og nej, det er ganske vist ikke helt normalt at gå tur med katten i snor, men husk på, at den har enormt godt af den friske luft og muligheden for at udforske noget nyt.

At gå tur med en kat er dog ikke helt det samme, som at gå tur med en hund. Det er blandt andet ikke helt sikkert, at din kat som udgangspunkt vil synes, det er en god idé at gå tur. Start derfor med nogle små ruter, så katten langsomt kan få en fornemmelse af udendørslivet, hvis den aldrig har prøvet at være udenfor før. 

Lad katten komme på opdagelse

Katte er meget nysgerrige væsner, og de elsker at opleve nye ting og undersøge alt, hvad de kan finde af ting og sager i det miljø, de er i. Ved at lade katten komme en tur udenfor vil du hjælpe den med at udvikle sine kognitive evner ved eksempelvis at få lov til at observere fugle og andre dyr. Derudover er der naturligvis også en masse spændende dufte og lyde, som den muligvis aldrig er stødt på før. På den måde sikrer du dig, at din kat stensikkert ikke kommer til at kede sig.

Når du går tur med katten i snor, så sørg for at lade den gå i lang snor. Du skal ikke forvente, at den skal gå ved siden af dig, ligesom du kan gøre med en hund. Oplevelsen skal hverken være skræmmende eller ubehagelig, og derfor kan det også være en god idé at tage en række små godbidder eller snacks med ud til katten.

En glad kat opfører sig ordentligt

Hvis din kat lever et indendørsliv, kan du godt risikere at opleve, at den opfører sig på en underlig måde – måder der blandt andet inkluderer uønsket kradseri. Ved at komme lidt udenfor sørger du for, at katten kommer af med en masse energi, og så vil du helt sikkert undgå for mange problemer på hjemmefronten efterfølgende.

Giver din kat mere magt og holder den i god form

Katte er vilde med at have meget plads, som de definerer som deres helt egen. Noget der kan være en smule svært, hvis du bor med din kat i en mindre lejlighed eller bolig, hvor den ikke kommer udenfor.  Ved at gå tur får katten udvidet sit territorium, og det vil den være meget glad for.

En anden positiv ting ved at gå tur med katten er, at det sikrer, at den altid er god form. En indendørskat kan godt hurtigt gå hen og blive et lidt for velpolstret kæledyr, fordi den ikke får al den motion, som den egentlig har brug for.

Sikkerhed kommer først

Hvis du beslutter dig for at påbegynde små gåture med din kat, så sørg for, at du har sat dig ind, hvilke former for snore, der er bedst at bruge til lige netop din kat. Det er nemlig vigtigt, at snoren hverken er for stramt eller løst.

Medbring også gerne et lille håndklæde eller lignende, så du hurtigt kan løfte katten op og bære den hjem, hvis den bliver bange eller konfronteret med et andet dyr. Og husk også, at kattens vaccinationer skal være kontrolleret. På den måde beskytter du den mod sygdomme, når I er ude. 

26. april 2017 Mariah Leitisstein
Mere om Kat

Det SKAL du vide før du køber kat

Drømmer du om at få en kat i hjemmet? Så er der flere overvejelser, du skal gøre dig, inden du byder den lille hårbold velkommen. Vi har samlet de fem vigtigste ting, du skal vide, før du køber kat her. 

Hvilke love og regler gælder for din udekat?

Katte har en helt særlig forkærlighed for at gnaske i planter og grave huller til deres efterladenskaber. Men hvad er din nabos rettigheder...

Må du skræmme naboens katte væk med vand?

Hvis du er godt træt at have ubudne katte i din have, kan det være fristende at pege vandslangen i kattens retning. Men må du godt jage...

10 råd: Sådan underholder du din kat i timevis med hjemmelavet...

Du behøver ikke at investere i dyrt kattelegetøj for at gøre din kat glad. Vi giver dig her 10 geniale DIY-tips til kattelegetøj.

Så mange menneskeår er din kat

Er du nysgerrig på, hvor gammel din kat er i menneskeår? Læs med og bliv klogere på, hvordan du selv kan regne det ud.

Den virkelige grund til at katte er bange for vand

De fleste katte er utroligt bange for vand, men hvorfor er de egentligt det? Og hvorfor er der nogle katte, som stadig virker interesserede...

Sådan slipper du for naboens kat

Naboens kat må ikke opholde sig i din have, hvis du ikke ønsker det. Men kan du ikke tale dig til rette med ejeren, så meld det til politiet – aflivning er ikke længere tilladt.

Sommervarmen kan være dødelig for din kat

Selvom sommerheden gør, at du får lyst til at åbne alle vinduer i huset eller lejligheden, så bør du overveje det en ekstra gang. Sommerhede...

Forskningen har talt: Katte beskytter nyfødte mod astma

Ifølge ny dansk forskning kan katte holde astma for døren. Det er tiden op til og lige efter fødslen, der har afgørende betydning for,...

Sådan holder du katten væk fra planter og blomster i huset

Tygger din kat på planter og blomster? Her er 6 gode tips til at få katten til at holde tænder og poter for sig selv.

Mand bygger kæmpe dragetårn i pap til sin kat

Den kat må være den lykkeligste i verden med sådan en papfader, der skaber et legetårn fra gulv til loft ud af gamle gamle papkasser. Se...

8 af de mest kælne katteracer

Hvis du gerne vil have en putte-kat, der finder sig i stort set alt, bør du overveje at anskaffe dig en af disse 8 katteracer.

Sådan klipper du negle på din hund og kat

Lær, hvordan du korrekt klipper neglene på dine husdyr, så de ikke lider overlast. 

10 silkebløde facts om ragdoll katteracen

Hils på "den bløde gigant". Hvis du er en af dem, der siger at hunden er menneskets bedste ven, så kan du lige så godt tilføje, at ragdoll...

Mælk til katte? Nej, helst ikke

Alt tyder på, at det er en dårlig idé at servere mælk for katte. Mange katte bliver syge af almindelig, fedtfattig supermarkedsmælk. De kan...