Det er ikke ofte du ser en drivvåd kat, ihvertfald ikke hvis det står til dem selv!
Det er ikke ofte du ser en drivvåd kat, ihvertfald ikke hvis det står til dem selv! Foto: iStockphoto

Den virkelige grund til at katte er bange for vand

De fleste katte er utroligt bange for vand, men hvorfor er de egentligt det? Og hvorfor er der nogle katte, som stadig virker interesserede i vand?

Af: Amanda Vejle , 14. august 2017

Katte er bange for vand. Det vil de fleste katteejere ihvertfald påstå, og i de fleste tilfælde, er det også sandheden. Men hvorfor er det egentligt tilfældet?

Derfor er katte bange for vand

Ifølge en engelsk professor ved et universitet i Bristol, er der mere til kattens skræk, end bare frygten for en klumpet og slasket pels. Han mener at kattens reaktion på vand, stammer helt tilbage fra deres forfædre.

De katteracer vi kender i dag, stammer i høj grad fra arabiske vildkatte og grundet deres geografiske placering og de områder, de oftest levede i, har de ofte aldrig været i nærheden af store mængder vand.

Grundet fraværet af vand, har kattens forfædre aldrig haft en grund til at lære at svømme eller beskæftige sig med vand overhovedet. Af netop denne årsag er mange katte ikke blevet vant til vand. 

Hvorfor synes katten at vand er frygteligt?

Ifølge professor Shaw fra universitetet i Bristol, er en af grundene til kattens afsky for vand, at deres let olierede og fine pels, ikke skyr vandet nemt. Det tager altså en del tid for en våd kat at blive tør og varm igen. 

Katte er desuden vant til at føle sig let på tå og at kunne komme hurtigt omkring. I vand bliver deres bevægelser tunge og langsomme, hvilket kan føles rigtig ubehageligt.

Ikke alle katte hader vand

Nogle katteracer er dog en undtagelse. Der findes katteracer, som er undersøgende når det kommer til vand. I det østlige Tyrkiet findes der katteracer, som lærer at svømme helt fra de er små killinger.

Kilde: Mentalfloss

14. august 2017 Amanda Vejle
Mere om Kat

Det SKAL du vide før du køber kat

Drømmer du om at få en kat i hjemmet? Så er der flere overvejelser, du skal gøre dig, inden du byder den lille hårbold velkommen. Vi har samlet de fem vigtigste ting, du skal vide, før du køber kat her. 

Hvilke love og regler gælder for din udekat?

Katte har en helt særlig forkærlighed for at gnaske i planter og grave huller til deres efterladenskaber. Men hvad er din nabos rettigheder...

Må du skræmme naboens katte væk med vand?

Hvis du er godt træt at have ubudne katte i din have, kan det være fristende at pege vandslangen i kattens retning. Men må du godt jage...

10 råd: Sådan underholder du din kat i timevis med hjemmelavet...

Du behøver ikke at investere i dyrt kattelegetøj for at gøre din kat glad. Vi giver dig her 10 geniale DIY-tips til kattelegetøj.

Så mange menneskeår er din kat

Er du nysgerrig på, hvor gammel din kat er i menneskeår? Læs med og bliv klogere på, hvordan du selv kan regne det ud.

Sådan slipper du for naboens kat

Naboens kat må ikke opholde sig i din have, hvis du ikke ønsker det. Men kan du ikke tale dig til rette med ejeren, så meld det til politiet...

Sommervarmen kan være dødelig for din kat

Selvom sommerheden gør, at du får lyst til at åbne alle vinduer i huset eller lejligheden, så bør du overveje det en ekstra gang. Sommerheden kan nemlig være dødelig for din kat, hvis ikke du passer på…

Forskningen har talt: Katte beskytter nyfødte mod astma

Ifølge ny dansk forskning kan katte holde astma for døren. Det er tiden op til og lige efter fødslen, der har afgørende betydning for,...

Sådan holder du katten væk fra planter og blomster i huset

Tygger din kat på planter og blomster? Her er 6 gode tips til at få katten til at holde tænder og poter for sig selv.

Mand bygger kæmpe dragetårn i pap til sin kat

Den kat må være den lykkeligste i verden med sådan en papfader, der skaber et legetårn fra gulv til loft ud af gamle gamle papkasser. Se papdragen, der må være enhver klatrekats vildeste drøm.

8 af de mest kælne katteracer

Hvis du gerne vil have en putte-kat, der finder sig i stort set alt, bør du overveje at anskaffe dig en af disse 8 katteracer.

Sådan klipper du negle på din hund og kat

Lær, hvordan du korrekt klipper neglene på dine husdyr, så de ikke lider overlast.

10 silkebløde facts om ragdoll katteracen

Hils på "den bløde gigant". Hvis du er en af dem, der siger at hunden er menneskets bedste ven, så kan du lige så godt tilføje, at ragdoll katten er menneskets bedste følgesvend. Ragdoll katteracen har mange særlige egenskaber og karakteristiske træk. Læs her om nogle af de mest overraskende.

Mælk til katte? Nej, helst ikke

Alt tyder på, at det er en dårlig idé at servere mælk for katte. Mange katte bliver syge af almindelig, fedtfattig supermarkedsmælk. De kan...

Kan man beskytte sin kat mod katte-AIDS?

Katte kan blive ramt af en sygdom beslægtet med AIDS. Danske katte er også i farezonen. Se her, hvilke katte, der er i risikogruppen, og...