Foto: iStock

Advarsel: Sørg for at holde din kat indendørs de næste nætter

Som du nok allerede har opdaget, er der sne på vej til Danmark. Temperaturen falder, og det bliver koldt - ikke kun for dig, men også for din kat, der kan få slemme frostskader grundet kulden.

Af: Amanda Vejle , 23. februar 2017

Kat og frost

Udekatte ønsker ofte at gå ud på trods af vind og vejr, hvilket til tider kan være risikabelt – specielt under visse vejrforhold. Når der er hård frost kan katten risikere at komme slemt til skade og få forfrysningsskader.

Natten til fredag og natten til lørdag (24.02.17-25.02.17) rammer et lavtryk Danmark, og med sig har det lidt af et ustadigt vejr.

Frost- og snevejr er nemlig hvad danskerne og deres husdyr, kan se frem til i de kommende dage. De næste par nætter skal du derfor sørge for at holde din kat indendørs om natten.

Frostvejr på vej til Danmark

“Vejrskiftet kommer meget pludseligt, og det kommer måske bag på både katteejere og katte. Men kulden kan give kattene forfrysninger udsatte steder på kroppen som eksempelvis ører, halespids og poter.

Det er derfor vigtigt, at katten har mulighed for at få ly for kulde, sne og blæst,” siger Sonja Karaoglan, direktør i Agria Dyreforsikring.

Hold katten indendøre

Hvis du ikke holder din kat indendøre, når frost- og snevejret rammer Danmark, kan det have store konsekvenser. Vintervejr med regn og slud sætter mange katte i en sårbar position – især katte med en tynd pels.

Katte med en tynd pels har svært ved at holde varmen, da de sjældent danner nok kropsvarme, så de kan holde pelsen tør i dårligt vejr.

Hvis du har en killing, en mindre katterace eller en kat med en kronisk sygdom, kan det også være en god idé at holde et vågent øje.

“Hvis katten lider af diabetes, nyresygdomme eller har et svagt hjerte, har den endnu sværere ved selv at regulere sin kropsvarme,” siger Sonja Karaoglan, som også understreger, at du gerne må lukke din kat ud, selvom det er minusgrader udenfor, men det er vigtigt, at du så også sørger for at lukke den ind igen.

Sådan hjælper du din kat gennem kulden

Der findes forskellige måder, du kan hjælpe din kat gennem vinterkulden på. Hvis du har en kattelem, giver du altid katten en chance for at søge ly for kulden i huset – men hvis du ikke har en kattelem, kan det være en god idé at give katten en anden chance for at søge ly for sne og regn.

Du kan give katten et tilflugtssted ved at stille en kurv eller en flamingokasse med varme tæpper eller halm til rådighed i eksempelvis en carport, garage eller et haveskur. 

Husk at kurven eller kassen skal stå i læ for vind og at den ikke skal stå på jorden. 

Sådan hjælper du en kat, der har været udsat for frost

Hvis din kat har været længe ude i frostvejret og kommer hjem gennemkold, er det fristende at prøve at hjælpe den med at få varmen ved eksempelvis at gnubbe på den med hænderne eller et tæppe. Det er dog vigtigt at du ikke gør dette. Det bedste for katten er, at den får varmen igen i sit eget tempo i rumtemperatur.

Hvis du vil hjælpe katten kan du lægge et tæppe over den, men ikke gnubbe katten med tæppet. Hvis du har mistanke om at katten har forfrysninger eller hvis kattens almntilstand er påvirket, bør du kontakte din dyrlæge.   

Her er Agria Dyreforsikrings fem bedste vinterråd til katteejere:

  • Pas på med at lukke katten ud, når det er hård frost, regner, blæser kraftigt eller sner
  • Tjek ører, poter, snude og halespids for forfrysninger
  • Tjek kattelemmen - så du er sikker på, at katten kan komme ind, når du ikke er hjemme
  • Lav et lunt udendørs opholdssted til katten
  • Giv eventuelt foder med ekstra kalorier - spørg din dyrlæge til råds
  • Giv din kat et dyrlægetjek - kan den klare kulden?

Kilde: Agria Dyreforsikring

23. februar 2017 Amanda Vejle
Mere om Kat

Det SKAL du vide før du køber kat

Drømmer du om at få en kat i hjemmet? Så er der flere overvejelser, du skal gøre dig, inden du byder den lille hårbold velkommen. Vi har samlet de fem vigtigste ting, du skal vide, før du køber kat her. 

Hvilke love og regler gælder for din udekat?

Katte har en helt særlig forkærlighed for at gnaske i planter og grave huller til deres efterladenskaber. Men hvad er din nabos rettigheder...

Må du skræmme naboens katte væk med vand?

Hvis du er godt træt at have ubudne katte i din have, kan det være fristende at pege vandslangen i kattens retning. Men må du godt jage...

10 råd: Sådan underholder du din kat i timevis med hjemmelavet...

Du behøver ikke at investere i dyrt kattelegetøj for at gøre din kat glad. Vi giver dig her 10 geniale DIY-tips til kattelegetøj.

Så mange menneskeår er din kat

Er du nysgerrig på, hvor gammel din kat er i menneskeår? Læs med og bliv klogere på, hvordan du selv kan regne det ud.

Den virkelige grund til at katte er bange for vand

De fleste katte er utroligt bange for vand, men hvorfor er de egentligt det? Og hvorfor er der nogle katte, som stadig virker interesserede...

Sådan slipper du for naboens kat

Naboens kat må ikke opholde sig i din have, hvis du ikke ønsker det. Men kan du ikke tale dig til rette med ejeren, så meld det til politiet – aflivning er ikke længere tilladt.

Sommervarmen kan være dødelig for din kat

Selvom sommerheden gør, at du får lyst til at åbne alle vinduer i huset eller lejligheden, så bør du overveje det en ekstra gang. Sommerhede...

Forskningen har talt: Katte beskytter nyfødte mod astma

Ifølge ny dansk forskning kan katte holde astma for døren. Det er tiden op til og lige efter fødslen, der har afgørende betydning for,...

Sådan holder du katten væk fra planter og blomster i huset

Tygger din kat på planter og blomster? Her er 6 gode tips til at få katten til at holde tænder og poter for sig selv.

Mand bygger kæmpe dragetårn i pap til sin kat

Den kat må være den lykkeligste i verden med sådan en papfader, der skaber et legetårn fra gulv til loft ud af gamle gamle papkasser. Se...

8 af de mest kælne katteracer

Hvis du gerne vil have en putte-kat, der finder sig i stort set alt, bør du overveje at anskaffe dig en af disse 8 katteracer.

Sådan klipper du negle på din hund og kat

Lær, hvordan du korrekt klipper neglene på dine husdyr, så de ikke lider overlast. 

10 silkebløde facts om ragdoll katteracen

Hils på "den bløde gigant". Hvis du er en af dem, der siger at hunden er menneskets bedste ven, så kan du lige så godt tilføje, at ragdoll...

Mælk til katte? Nej, helst ikke

Alt tyder på, at det er en dårlig idé at servere mælk for katte. Mange katte bliver syge af almindelig, fedtfattig supermarkedsmælk. De kan...