Foto: iStock

7 grunde til at din kat savler

Savler din kat? Køresyge, hedeslag eller allergi - der findes mange årsager til, hvorfor din kat savler. Læs med her og bliv klogere på din kats helbredstegn.

Af: Mette Gottlieb Pedersen, 18. april 2017

Savler din kat?

De fleste katteejere har højst sandsynligt oplevet, at deres kat har savlet, hvilket der kan være forskellige årsager til. Typisk vil det være duften af mad, der sætter gang i savlet hos din kat; dette er helt normalt.

Men hvis du synes, at din kat pludselig begynder at savle i større mængder, skal du være særligt opmærksom. Det kan nemlig være symptomer på, at noget kan være galt. 

Læs med her og se syv ting, der kan være årsag til, at din kat går rundt og savler.

1. Allergi

Allergi hører ikke kun til mennesker. Nej, din kat kan faktisk også lide af allergi på bestemte tidspunkter af året.

Savler din kat meget, kan det være en allergiskreaktion på græs, pollen, parfume eller skimmelsvamp. Hvis du oplever, at din kat reagerer på noget bestemt ved at savle, er det en god ide at tage den til dyrelægen, så I kan slå fast, om din kat er allergiker. 

2. Tandproblemer

Vær ekstra opmærksom, hvis du synes at din kats savl lugter dårligt, da dette kan være tegn på, at den har problemer med tænderne og mundhygiejnen.

Allerværst er det dog, hvis der er blod i din kats savl. Blod i savlet kan indikere at katten har nogle alvorlige tandproblemer, og du skal derfor straks tage den til dyrlægen. 

3. Svært ved at synke

Har din kat svært ved at synke? Tjek om der sidder et fremmed legeme fast i halsen, da det sagtens kan være synderen. Det kan eksempelvis være en lille stump fra kattens legetøj.

Hvis du kan konstatere, at der sidder noget i halsen på din kat, så tag den straks til dyrlægen. Pas på med selv at begynde at trække det op. 

4. Hedeslag og dehydrering 

En varm sommerdag og en kat med meget tyk pels, kan hurtigt give anledning til en masse savl – det er nemlig en sideeffekt af for meget varme og for lidt vand.

Oplever du, at din kat er dehydreret eller har fået hedeslag, skal du forsøge at give den et bad og derefter tage den med ind i et køligere rum, så den kan blive afkølet. 

5. Køresyg

Det er ikke alle katte, som er lige begejstrede for at komme med på køretur, og i sær ikke de lange af slagsen. Bilen kan gøre dem nervøse og dermed kan den begynde at savle – simpelthen af ren nervøsitet.

Det eneste du kan gøre ved dette problem, er at tage dem med i bilen noget oftere. På den måde vil din kat vænne sig til at køre i bil og problemet vil med tiden forhåbentlig mindskes.

6. Nyreproblemer

Helbedresproblemer følger nogle gange med alderen hos dit kæledyr, og et tegn som du skal være ekstra opmærksom på når din kat bliver ældre, er om den savler mere. Hvis den savler mere end den plejer, kan det være et mere alvorligt problem, som for eksempel nyreproblemer. Tag den med til dyrelægen, så den kan få et sundhedstjek.

7. Gift

Rengøringsmidler, parfume og planter er blot noget af det, som højst sandsynligvis befinder sig i dit hus. Mange af disse ting er giftigt for din kat.

Hvis du mistænker din kat for at være forgiftet, så skyl forsigtigt dens mund med vand. Du kan ligeledes give den noget mad, som kan fortynde giften. Hvis dette ikke virker, skal du straks kontakte dyrelægen.

Kilde: Sheknows

18. april 2017 Mette Gottlieb Pedersen
Mere om Kat

Det SKAL du vide før du køber kat

Drømmer du om at få en kat i hjemmet? Så er der flere overvejelser, du skal gøre dig, inden du byder den lille hårbold velkommen. Vi har samlet de fem vigtigste ting, du skal vide, før du køber kat her. 

Hvilke love og regler gælder for din udekat?

Katte har en helt særlig forkærlighed for at gnaske i planter og grave huller til deres efterladenskaber. Men hvad er din nabos rettigheder...

Må du skræmme naboens katte væk med vand?

Hvis du er godt træt at have ubudne katte i din have, kan det være fristende at pege vandslangen i kattens retning. Men må du godt jage...

10 råd: Sådan underholder du din kat i timevis med hjemmelavet...

Du behøver ikke at investere i dyrt kattelegetøj for at gøre din kat glad. Vi giver dig her 10 geniale DIY-tips til kattelegetøj.

Så mange menneskeår er din kat

Er du nysgerrig på, hvor gammel din kat er i menneskeår? Læs med og bliv klogere på, hvordan du selv kan regne det ud.

Den virkelige grund til at katte er bange for vand

De fleste katte er utroligt bange for vand, men hvorfor er de egentligt det? Og hvorfor er der nogle katte, som stadig virker interesserede...

Sådan slipper du for naboens kat

Naboens kat må ikke opholde sig i din have, hvis du ikke ønsker det. Men kan du ikke tale dig til rette med ejeren, så meld det til politiet – aflivning er ikke længere tilladt.

Sommervarmen kan være dødelig for din kat

Selvom sommerheden gør, at du får lyst til at åbne alle vinduer i huset eller lejligheden, så bør du overveje det en ekstra gang. Sommerhede...

Forskningen har talt: Katte beskytter nyfødte mod astma

Ifølge ny dansk forskning kan katte holde astma for døren. Det er tiden op til og lige efter fødslen, der har afgørende betydning for,...

Sådan holder du katten væk fra planter og blomster i huset

Tygger din kat på planter og blomster? Her er 6 gode tips til at få katten til at holde tænder og poter for sig selv.

Mand bygger kæmpe dragetårn i pap til sin kat

Den kat må være den lykkeligste i verden med sådan en papfader, der skaber et legetårn fra gulv til loft ud af gamle gamle papkasser. Se...

8 af de mest kælne katteracer

Hvis du gerne vil have en putte-kat, der finder sig i stort set alt, bør du overveje at anskaffe dig en af disse 8 katteracer.

Sådan klipper du negle på din hund og kat

Lær, hvordan du korrekt klipper neglene på dine husdyr, så de ikke lider overlast. 

10 silkebløde facts om ragdoll katteracen

Hils på "den bløde gigant". Hvis du er en af dem, der siger at hunden er menneskets bedste ven, så kan du lige så godt tilføje, at ragdoll...

Mælk til katte? Nej, helst ikke

Alt tyder på, at det er en dårlig idé at servere mælk for katte. Mange katte bliver syge af almindelig, fedtfattig supermarkedsmælk. De kan...