Hvad går du og gemmer på af hemmeligheder, lille kat...
Hvad går du og gemmer på af hemmeligheder, lille kat... Foto: iStock

12 facts om katte, du ikke kendte til

En kat er helt sin egen. Selvom vi går op og ned af dem til daglig, står der en aura af mystik omkring dem. Her er 12 hemmeligheder fra kattes liv, som vi dog har afluret. 

1. Flest hunde eller katte i Danmark?

Hvilket dyr, tror du, er mest populær i Danmark - hunden eller katten? Det kan man ikke svare helt entydigt på. For ganske vist er der flere familier i Danmark, der holder hund i forhold til katte. Men mange familier har flere end et kæledyr. Her er tallene (ifølge Danmarks Statistik):

  • 450.000 familier holder hund, mens kun 370.000 holder kat.
  • Adskillige hustande har flere hunde eller katte. Det ændrer lidt på tallene. Det anslåede samlede tal for hunde i Danmark er 550.00. For katte er det 650.000. 

2. Katte i det ydre rum

Katte har været ude i ydre rum.

Der er sikkert mange, der har hørt om rumhunden Laika, som russserne sendte i kredsløb omkring jorden i en sputnik i 1957. Færre kender sikkert den franske rumkat Felicétte, der i 1963 overlevede en tur i det ydre rum og et femten minutters fald i en faldskærm med elektroder på hovedet.

Ugen efter prøvede franskmændene med en ny kat, der desværre ikke overleverede sin rumfart. Sidenhen har kattene holdt sig til jorden.

3. Verdens rigeste kat

Tomasso hed den italienske kat, der gælder som de rigeste kat nogensinde. Da Tomassos kvindelige ejer døde som 94-årig, testamenterede hun 88 millioner kroner til sit efterladte kæledyr.

4. Hellige i det gamle Egypten

I faraoernes Egypten var katten et helligt dyr. Derfor var det ulovligt at tage livet af katte. Når døden indtraf, kunne katten endda ende med at blive balsameret.  

5. Sleeping my day away

Kattes hemmelighed - hvor meget sover de?

Katte sover ca. 70 % af deres liv. Det virker som meget for en indekat, der får sin mad serveret i en skål. Det store søvnbehov afspejler vilde kattes ekstremt krævende livsførsel. I den fri natur bruger huskattens fætre og kusiner nemlig masser af energi på at opstøve byttedyr, snige sig ind på dem og angribe dem. Det legitimerer i den grad en Morfar.

6. Katte praler

Har du prøvet af få forærende et dødt byttedyr på dit dørtrin af din kat? Tro ikke, at det er en gave. Det er katten, der fortæller dig, at du er en dårlig jæger. Katte gør nemlig det samme med deres killinger, når de forsøger at oplære dem til at blive gode jægere.

7. Kattes fingeraftryk sidder på næsen

Rillerne på kattes snuder svarer til menneskers fingeraftryk. Der er ikke to katte, der har det samme snudeaftryk. Tag den, Sherlock!

8. Katte taler bedre end hundrede gør

Det kan godt være, at hundes hørelse er den bedste, men katte har bedre stemmeorganer. Katte kan producere op til 100 forskellige slags lyde. En hund kan ikke lave flere end ca. 10.

Læs også: 15 kæmpefacts om verdens største katterace: Maine Coon'en

9. Katten er hurtigere end det hurtigste menneske

Kattes hemmeligheder - deres topfart.

Havde katte mulighed for at deltage i de olympiske lege, så var Usain Bolt aldrig kommet i nærheden af en guldmedalje. Hans tophastighed var 44,64 km/t. Den hurtigste katterace er den egyptiske Mau-kat. Dens topspeed er målt til 48,28 km/t.

10. Katte vil eje dig

Synes du, det virker sødt, når en kat gnider sig op ad dig? Du skal nok ikke tage det som en kærlighedserklæring. For katten handler det også om, at den vil markere dig som sit territorium. 

11. Voksne katte har det sjældent godt med mælk

I tegnefilm elsker katte mælk. Sådan forholder det sig sjældent i virkeligheden. Katte drikker ganske vist modermælk, men når killingerne bliver vænnet fra, udvikler de fleste katte hurtigt en intolerans over for mælk. 

Læs også: katteracer - de 10 mest populære racekatte i Danmark

12. Katte er ægte rovdyr

Katte er ikke kødædende for sjov. De ejer knapt nok smagsorganer, der kan registrere søde smage. Det er gode nyheder for tandlægerne. 

26. oktober 2017
Mere om Kat

Det SKAL du vide før du køber kat

Drømmer du om at få en kat i hjemmet? Så er der flere overvejelser, du skal gøre dig, inden du byder den lille hårbold velkommen. Vi har samlet de fem vigtigste ting, du skal vide, før du køber kat her. 

Hvilke love og regler gælder for din udekat?

Katte har en helt særlig forkærlighed for at gnaske i planter og grave huller til deres efterladenskaber. Men hvad er din nabos rettigheder...

Må du skræmme naboens katte væk med vand?

Hvis du er godt træt at have ubudne katte i din have, kan det være fristende at pege vandslangen i kattens retning. Men må du godt jage...

10 råd: Sådan underholder du din kat i timevis med hjemmelavet...

Du behøver ikke at investere i dyrt kattelegetøj for at gøre din kat glad. Vi giver dig her 10 geniale DIY-tips til kattelegetøj.

Så mange menneskeår er din kat

Er du nysgerrig på, hvor gammel din kat er i menneskeår? Læs med og bliv klogere på, hvordan du selv kan regne det ud.

Den virkelige grund til at katte er bange for vand

De fleste katte er utroligt bange for vand, men hvorfor er de egentligt det? Og hvorfor er der nogle katte, som stadig virker interesserede...

Sådan slipper du for naboens kat

Naboens kat må ikke opholde sig i din have, hvis du ikke ønsker det. Men kan du ikke tale dig til rette med ejeren, så meld det til politiet – aflivning er ikke længere tilladt.

Sommervarmen kan være dødelig for din kat

Selvom sommerheden gør, at du får lyst til at åbne alle vinduer i huset eller lejligheden, så bør du overveje det en ekstra gang. Sommerhede...

Forskningen har talt: Katte beskytter nyfødte mod astma

Ifølge ny dansk forskning kan katte holde astma for døren. Det er tiden op til og lige efter fødslen, der har afgørende betydning for,...

Sådan holder du katten væk fra planter og blomster i huset

Tygger din kat på planter og blomster? Her er 6 gode tips til at få katten til at holde tænder og poter for sig selv.

Mand bygger kæmpe dragetårn i pap til sin kat

Den kat må være den lykkeligste i verden med sådan en papfader, der skaber et legetårn fra gulv til loft ud af gamle gamle papkasser. Se...

8 af de mest kælne katteracer

Hvis du gerne vil have en putte-kat, der finder sig i stort set alt, bør du overveje at anskaffe dig en af disse 8 katteracer.

Sådan klipper du negle på din hund og kat

Lær, hvordan du korrekt klipper neglene på dine husdyr, så de ikke lider overlast. 

10 silkebløde facts om ragdoll katteracen

Hils på "den bløde gigant". Hvis du er en af dem, der siger at hunden er menneskets bedste ven, så kan du lige så godt tilføje, at ragdoll...

Mælk til katte? Nej, helst ikke

Alt tyder på, at det er en dårlig idé at servere mælk for katte. Mange katte bliver syge af almindelig, fedtfattig supermarkedsmælk. De kan...