Hvordan forholder du dig overfor dine kæledyr i denne tid
Hvordan forholder du dig overfor dine kæledyr i denne tid Foto: Getty Images

Kan dit kæledyr blive smittet med coronavirus?

Er du bekymret over, om dit kæledyr kan blive smittet med coronavirus? Læs med og find ud af, hvordan du skal forholde dig overfor dit kæledyr, hvis du bliver syg, og om coronavirussen kan overføres fra mennesker til dyr.

Af: Karoline Faxe, 18. marts 2020

Der må selvfølgelig ikke ske noget med menneskets bedste ven, så det er vigtigt, at du ved, hvordan du skal reagere overfor dine kæledyr, hvis du bliver syg. 

Smitte fra menneske til dyr

Der er ingen beviser for,  om corona kan smitte fra menneske til dyr, og her tales der selvfølgelig om hunde og katte, altså kæledyr. Da der ikke er nogen konkret viden, skal du være forsigtig med den måde du omgås dine kæledyr, hvis du bliver syg, fortæller Den Danske Dyrlægeforening. For selvom der ikke er beviser for,  at corona kan smitte fra mennesker til dyr, er der heller ikke beviser for, at den ikke kan. Derfor skal du være opmærksom, og du kan læse hvordan her:

Smitte fra dyr til menneske 

Det er heller ikke bevist, at kæledyr kan overføre smitte til mennesker, men selvom der ikke er beviser for det, eller det modsatte, skal du stadig være opmærksom på din hygiejne når du omgås dit kæledyr. I skal nusse og klappe som i sikkert plejer, der skal bare vaskes fingre før og efter.

Dog er der nogen der spekulerer i om hundens pels kan bære virussen rundt hvis en smittet person har klappet hunden. Stadig er der ingen beviser, men sørg for at der ikke er nogen fremmede der klapper din hund i disse perioder. For hvis pelsen på dit kæledyr kan bære coronavirussen rund, kan det være en stor kilde til smitte.  

Hvad skal du gøre med dit kæledyr hvis du bliver syg

Hvis du er syg med coronavirus, skal du for en sikkerheds skyld undgå direkte kontakt med dit kæledyr, herunder klap og kram. 

Hvis du har mulighed for det så lad en fra husstanden passe dit kæledyr. Det vigtige er at personen der passer dyret er rask og ikke i karantæne. Og som beskrevet ovenover er håndhygiejne et must, da der ikke er bevis for at kæledyret ikke kan overføre virussen til mennesker. 

Har du brug for dyrlægehjælp til dit dyr?

Det er vigtigt, at dyr, der er syge og har brug for hjælp, kommer til dyrlægen.

Hvis du har brug for dyrlægehjælp til dit dyr, og er du bekræftet syg med coronavirus eller har mistanke om det, skal du lade en rask person uden for hjemmet tage dit dyr til dyrlægen. Du skal sørge for at give personen en fuldmagt til det.

Kontakt dyrlægen for en tid og oplys om, at dyret kommer fra et hjem med coronavirus.

Hvis du er rask og ikke er i karantæne, så kan du sagtens selv tage dit dyr til dyrlægen. 

Nogle dyrehospitaler og klinikker modtager kun akutte henvendelser. Dette skyldes ikke frygt for smitte fra dyr til mennesker eller mellem dyr, men at man ved at reducere antallet af mennesker og dyr i klinikken bedre kan efterleve regeringens retningslinjer om at begrænse social kontakt mellem mennesker.

Nogle dyreklinikker og  -hospitaler har også ændrede arbejdsgange. Dette kan fx være, at dyreejeren venter udenfor, mens dyrene behandles, at fodersække stilles ud mv.

Sørg altid for at tale med dyrlægen om eventuelle forholdsregler, når du henvender dig for at bestille tid.

18. marts 2020 Karoline Faxe
Mere om Kæledyr

Stor efterspørgsel på kæledyr under coronakrisen

Dyrenes Beskyttelse har oplevet en øget efterspørgsel på at adoptere kæledyr, siden landet lukkede ned. Dyrenes Beskyttelse opfordrer til at være meget opmærksom, når man køber især hvalpe på internettet.

Ny undersøgelse viser at din kat kan blive smittet med corona

Opsigtsvækkende forsøg viser, at visse kæledyr kan blive smittet med Corona, mens andre ikke kan. Læs om dit kæledyr er i risiko her.

Dyreværnet tilbyder nødhjælp til COVID-19-ramtes kæledyr

Dyreværnet, der er en af Danmarks ældste dyreværnsforeninger, har netop vedtaget, at der etableres et beredskab, som skal yde nødhjælp til...

Lille Rex er den nye, bløde kælekaninsrace

Skal familen være et medlem rigere i form af en kanin? Så bør du overveje at anskaffe dig en superblød Lille Rex. Det er en ganske velegnet kælekaninsrace på grund af dens lille størrelse, gode sind og superbløde pels - og så er racen helt ny i Danmark. 

Pas på! Disse olier kan dræbe din kat

De dufter godt og anbefales som midler mod tæger og myg - men de kan være fatale for dit kæledyr. Se listen over de farlige olier her.

Pas på! Julen kan være farlig for dit kæledyr

Julemåneden er kommet med alt hvad der følger af julepynt og julegodter. Men meget af det pynt vi stiller frem i december, er til fare for...

Sådan får du hund og kat til at leve fredeligt sammen

Er du i tvivl om, hvorvidt du kan forene en hund og en kat under samme tag, eller har du opgivet at forene dine stridende kæledyr i venskab? Så bør du læse med her.

Husk kæledyrspasset: Sådan får du din hund og kat sikkert med på...

Der er meget, du skal have styr på, inden du rejser på ferie. Medbringer du også dit kæledyr, er der endnu flere ting du skal have på plads...

Sådan får du hunden og katten godt igennem nytåret

Fyrværkeri og høje lyde er en uundgåelig del af nytårsaften de fleste steder. For kæledyr som hunde og katte kan det være en barsk aften at...

Undgå, at din hund tager skade af vinterkulden

Forestil dig at sjoske rundt i snesjap og vejsalt i bare fødder ... Sådan kan vinter opleves for din hund. Bare fordi den har pels, er den ikke nødvendigvis bedre til at tackle livet udendørs, end du er.  

5 råd til hygiejnen som alle kæledyrsejere bør følge

Det kræver en høj standard i hygiejnen at have kæledyr. Her er 5 områder, hvor kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme, hvis de vil...

De 8 vigtigste ting på tjeklisten for nye ejere af kæledyr

Giv dit nye kæledyr en god start på samlivet med dig og din familie. Her er 8 ting, det er vigtigt at få styr på, inden dit nye kæledyr...

10 geniale måder at beskytte dit juletræ mod dine kæledyr

Vil du have et kæledyr eller et juletræ - det er nogle gange spørgsmålet. For katte, hunde og ræve ELSKER bare at gå til angreb på julepyntet. Her er 10 folk, der har fået nok, og som alle har fundet GENIALE måder at beskytte deres juletræ på.