Foto: iStock

Sådan viser du din hund kærlighed - på hundesprog

Mennesket og hunden har haft et fantastisk bånd i mindst 15.000 år. Alligevel kan det være svært for hundeejere at vise ægte kærlighed til hunden – så det forstås.

Af: Mette Nexmand , 30. november 2016

Hunde bryder sig ikke om at kramme, men ...

Mange hundeejere fik dårlig samvittighed, da det for nylig blev videnskabeligt bevist, at hunde ikke kan lide et knus. Et knus?! Vi mennesker er vant til at kramme dem, vi elsker, og pludselig kommer en gruppe forskere rendende og påstår, at hunde faktisk føler sig ilde tilpas i armene på os ...

Når det så er sagt, er der masser af andre måder at vise hunde kærlighed og nærhed. De lever faktisk for din anerkendelse og opmærksomhed, flokdyr, som de er.

Det gælder blot om at lære det 'sprog', som hunde kan forstå, og måske bliver du faktisk overrasket, når du læser nogle af disse tricks fra dyreeksperter.

1. Kig din hund i øjnene

Vi har ofte fået at vide, at man ikke må stirre en hund i øjnene. Det er også rigtigt i forhold til fremmede hunde – man laver ikke en stirre-konkurrence med en fremmed vagthund. 

Men du kan sagtens kigge din egen, elskede hund ind i øjnene, viser blandt andet undersøgelser fra en af USA's dygtigste dyreadfærdsforskere, Dr. Brian Hare, der har skrevet bogen 'The Genius of Dogs, Den intelligente hund.
"Direkte øjenkontakt bliver opfattet som en udfordring af en fremmed hund, men hvis du kigger din egen hund ind i øjnene, når I er alene i et afslappet øjeblik, vil det udløse beroligende stoffer i hundens hjerne," fortæller hundeeksperten til iheartdogs.com.

2. Løft det venstre øjenbryn

En gruppe japanske forskere lavede i 2013 en række undersøgelser af hundes ansigtsudtryk, når de får øje på deres ejer.
Resultaterne viste fx, at hundene løfter venstre øjenbryn, når de ser et menneske, de hører til, hvorimod det højre ryger til vejrs i kontakten med fremmede.

Du kan altså signalere den samme form for loyalitet, genkendelse og accept ved at løfte dit venstre øjenbryn, når du skal hilse på din hund, fx efter en lang arbejdsdag.
Det vil ubevidst få den til at føle sig SET, og du fortæller den på et hemmeligt sprog, at I har noget vigtigt sammen.

3. Læn dig op af hunden

Hunde giver ikke kram, men de læner sig op ad deres foretrukne individer.

Du har garanteret oplevet mange gange, at din hund pludselig står og nusser op ad dig i køkkenet, når du er ved at lave mad, og du er nærmest ved at falde over den. Det samme sker igen og igen i sofaen, det ved alle hundeejere.

Så du har hermed grønt lys til at læne dig op ad din hund, dog i et omfang, hvor den ikke føler sig 'sat på'.

4. Lad hunden sove hos dig

Dette er et spørgsmål, som deler vandene, men alle eksperter er dog enige om, at hunde har det bedst helt tæt på flokken, og det gælder også om natten. De kan også være lykkelige i deres kurv i gangen, men endnu lykkeligere ved siden af dig i sengen.
Det er dog helt op til den enkelte hundeejer at finde en balance, når det gælder hundens plads om natten.

5. Vær dig selv

Klicheen over dem alle, 'vær dig selv', gælder i høj grad i menneskers forhold til hunde. Dit kæledyr er bedre til at aflæse din adfærd og følelser, end mange mennesker er. Den bruger en stor del af sine iagttagelsesevner og intelligens på det.

Derfor kan du ikke foregive noget overfor dette dyr. Hvis du har lært hunden, at den tilhører dig, og du respekterer og holder af den, kan den sagtens leve med, at du har off-dage og opfører dig forskelligt, som mennesker nu gør.

Det vil forvirre hunden, hvis du fx 'spiller glad', selvom du har en masse, der tynger. Den vil hellere ignoreres end behandles som en irriterende gæst. 

30. november 2016 Mette Nexmand
Mere om Hund

Sådan får du din hund sikkert gennem de mørke måneder

Vintermånederne kan være farlige for din hund. Ifølge tal fra Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral fordobles antallet af påkørte hunde nemlig i november og december. Se 3 råd til, hvordan du får din hund sikkert gennem de mørke måneder her. 

Forkert foder gør din hund syg og overvægtig

De fleste hundeejere vil gøre alt for deres bedste ven. Alligevel vælger mange ofte det forkerte foder, der faktisk kan føre til, at hunden...

Dansk Kennel Klub advarer imod kendt hundehvisker

Den mexikansk-amerikanske hundetræner Cesar Millan er verdenskendt for hans TV-programmer, hvor han hjælper familier med at håndtere deres...

Dyrlæge advarer: Påskegodbid kan forgifte din hund

Påske er lig med masser af chokolade. Dog er det vigtigt at huske på, at chokoladen er giftig for vores hunde.

Hvor gammel kan en hund blive, og hvor længe kan min hund leve?

Det er indivuelt, hvor gammel en hund kan blive. Det handler om gener, sundhedstilstand og rene tilfældigheder. Der er dog nogle pejlemærker...

Elsker vi hunde højere end mennesker?

Hvad rører mennesker mest om hjertet: når mennesker eller når hunde lider nød? To nye videnskabelige undersøgelser peger entydigt i samme...

Pas på! Grillmaden kan dræbe din hund!

Det kan være fristende at give sin hund resterne fra aftenens grillmad, for at forkæle den lidt ekstra. Men pas på – grillmad kan være direkte farligt for din hund. Læs med herunder og find ud af hvilke ting, du skal undgå at give din hund. 

Pas på! Majskolben kan dræbe din hund

Majskolber er en populær spise at grille om sommeren, men den kan være farlig for din hund. Læs med og find ud af hvorfor.

Din hund kommunikerer med ansigtet

Ny undersøgelse viser, at det måske ikke er tilfældigt, når din hund laver store hundeøjne til dig.

10 ting hundens hjemmeapotek SKAL indeholde

Din hund har også brug for en førstehjælpskasse, som altid er klar, hvis den kommer til skade. Klorhexidin og en bomuldssok er på listen. Se alle 10 ting, som nødhjælpskassen helst skal indeholde.

Hvis din hund gør disse 16 ting, elsker den dig meget HØJT

Hunde er for det meste kærlige og hengivne dyr, men kan du afkode, hvornår og hvordan din hund siger "jeg elsker dig"?

Hundekurv: Sådan finder du den helt rigtige seng til din hund

Selvfølgelig skal din hund have en lige så god nattesøvn som dig selv. Men hvad skal du være opmærksom på, når du skal købe hundekurv? Her...

6 grunde til at din hund slikker på alt

Idet din hund ikke kan tale, bruger den i stedet sin tunge til at fortælle dig en hel del. Her har vi samlet en oversigt over, hvorfor din hund slikker på alt og alle. Kan du genkende din hunds signaler? 

Kan hunde smage?

Vi ved godt, at hunde har en sublim lugte- og høresans, men hvad med deres smagssans?

Sådan får du sikkert hunde og katte gennem julen

Julen rummer mange fristelser for katte og hunde, så vær opmærksom på, hvad du kan gøre for at få dem sikkert gennem juletiden. Den er...