Foto: wplynn, GettyImages

Sådan får du sikkert hunde og katte gennem julen

Julen rummer mange fristelser for katte og hunde, så vær opmærksom på, hvad du kan gøre for at få dem sikkert gennem juletiden. Den er nemlig ikke helt ufarlig for de små venner. 

Af: Sarah Lyster Nielsen & Nanna Danborg-Aamand, 28. november 2019

Pas på dit kæledyr i julen

Juletiden er fyldt med god mad, pynt og hygge, men det betyder også, at der er mange fristelser og farer for hunde og katte, som dyreejere skal være særligt opmærksomme på. Risikoen for at de skader sig selv og i værste fald dør øges nemlig, når vi mennesker fylder hjemmet med jueblomster, levende lys, pakkebånd og julekugler. 

Se her, hvad du skal kigge efter, hvis du har hund eller kat i hjemmet. 

Giftige juleplanter

Det kan være fristende for kæledyrene at gnave i planter og blomster, men det kan være farligt for dyret. Julestjerne, mistelten og kristtorn er alle tre giftige og bør derfor holdes uden for rækkevidde eller slet ikke være i hjemmet. 

Desuden er juleroser, hyacinter, amaryllis og liljer også giftige, og især liljer kan være livsfarlige for katte. Har du kat, bør du helt undgå liljer, da både blomster og vandet fra planten give problemer med maven og i værste tilfælde give nyreproblemer.

Mad

I julen er der masser af god mad og konfekt, og det kan være, at det falder lidt ekstra af til hunden eller katten, men det er ikke en god idé. Julemaden er meget fed og salt, og det er svært for dem at fordøje og kan i værste fald ende med diarre og betændelse i bugspytkirtlen. 

Du skal også passe på med at give hunden andeskroget, da knoglerne kan sætte sig fast i halsen eller irritere maven, hvilket kan føre til ubehag, irriteret slimhinde og forstoppelse.

Chokolade er også en klassisk synder, som desværre er giftig for kæledyrene, så sørg for, at de ikke kan komme i nærheden af det. 

Ud over disse ting skal du passe på med at give dyrene løg, rosiner, vindruer og nødder, da de kan give nyeskader, betændelse og indeholder giftstoffer, som er farlige for dyrene. Det samme gælder alkohol, dej og pebernødder. 

Gavebånd og pynt

Det kan være sjovt at lege med gavebåndet for dyr, men husk at pakke det væk igen, så de ikke kommer til at spise det, da det kan give skader på tarmene. 

Det samme gælder glimmer og anden julepynt, så sørg for, at dyrene ikke har mulighed for at få fat i det og indtage det. Glimtende julekugler kan også være meget fristende, men hvis de f.eks. er lavet af glas, kan det hurtigt ende galt, så vær opmærksom på, hvor du hænger pynt op. 

Juletræ

Sørg for, at juletræet står godt fast, så dyret ikke kan vælte det, og undgå at hænge pynten, så dyrene kan nå det. Er juletræet kunstigt, skal du holde øje med, at dyrene ikke tygger på noget.

Levende lys

Der er altid en risiko ved at have stearinlys tændt, når man har dyr, og i juletiden tænder vi gerne flere lys for hyggens skyld, så det kan let gå galt. Et godt alternativ kan være elektrisk lys, som også giver en fin hyggebelysning, men ikke kan give forbrændinger.

Ledninger

Både hunde og katte har tendens til at tygge i ledninger, og det kan give forbrændinger i munden. Det er derfor en god idé at gemme dem lidt af vejen, så de ikke kan få fat i dem.

Stress

Sidst, men ikke mindst, er det vigtigt at være opmærksom på, at uvante situationer og mange mennesker godt kan stresse dyrene, så sørg for, at de har mulighed for at gå et andet sted hen og få noget ro. 

Kilder: netdyrlæge.dk, mx.dk

28. november 2019 Sarah Lyster Nielsen & Nanna Danborg-Aamand
Mere om Hund

Sådan får du din hund sikkert gennem de mørke måneder

Vintermånederne kan være farlige for din hund. Ifølge tal fra Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral fordobles antallet af påkørte hunde nemlig i november og december. Se 3 råd til, hvordan du får din hund sikkert gennem de mørke måneder her. 

Forkert foder gør din hund syg og overvægtig

De fleste hundeejere vil gøre alt for deres bedste ven. Alligevel vælger mange ofte det forkerte foder, der faktisk kan føre til, at hunden...

Dansk Kennel Klub advarer imod kendt hundehvisker

Den mexikansk-amerikanske hundetræner Cesar Millan er verdenskendt for hans TV-programmer, hvor han hjælper familier med at håndtere deres...

Dyrlæge advarer: Påskegodbid kan forgifte din hund

Påske er lig med masser af chokolade. Dog er det vigtigt at huske på, at chokoladen er giftig for vores hunde.

Hvor gammel kan en hund blive, og hvor længe kan min hund leve?

Det er indivuelt, hvor gammel en hund kan blive. Det handler om gener, sundhedstilstand og rene tilfældigheder. Der er dog nogle pejlemærker...

Elsker vi hunde højere end mennesker?

Hvad rører mennesker mest om hjertet: når mennesker eller når hunde lider nød? To nye videnskabelige undersøgelser peger entydigt i samme...

Pas på! Grillmaden kan dræbe din hund!

Det kan være fristende at give sin hund resterne fra aftenens grillmad, for at forkæle den lidt ekstra. Men pas på – grillmad kan være direkte farligt for din hund. Læs med herunder og find ud af hvilke ting, du skal undgå at give din hund. 

Pas på! Majskolben kan dræbe din hund

Majskolber er en populær spise at grille om sommeren, men den kan være farlig for din hund. Læs med og find ud af hvorfor.

Din hund kommunikerer med ansigtet

Ny undersøgelse viser, at det måske ikke er tilfældigt, når din hund laver store hundeøjne til dig.

10 ting hundens hjemmeapotek SKAL indeholde

Din hund har også brug for en førstehjælpskasse, som altid er klar, hvis den kommer til skade. Klorhexidin og en bomuldssok er på listen. Se alle 10 ting, som nødhjælpskassen helst skal indeholde.

Hvis din hund gør disse 16 ting, elsker den dig meget HØJT

Hunde er for det meste kærlige og hengivne dyr, men kan du afkode, hvornår og hvordan din hund siger "jeg elsker dig"?

Hundekurv: Sådan finder du den helt rigtige seng til din hund

Selvfølgelig skal din hund have en lige så god nattesøvn som dig selv. Men hvad skal du være opmærksom på, når du skal købe hundekurv? Her...

6 grunde til at din hund slikker på alt

Idet din hund ikke kan tale, bruger den i stedet sin tunge til at fortælle dig en hel del. Her har vi samlet en oversigt over, hvorfor din hund slikker på alt og alle. Kan du genkende din hunds signaler? 

Kan hunde smage?

Vi ved godt, at hunde har en sublim lugte- og høresans, men hvad med deres smagssans?

4 grunde til at du bliver sundere af at eje en hund

Overvejer du at få en hund? Eller er du måske allerede hundeejer? Så bør du læse disse 4 fantastiske sundhedsmæssige fordele, du har som...