3 tips til at undgå de visne pletter i græsplænen.
3 tips til at undgå de visne pletter i græsplænen. Foto: iStock

Ødelægger hundetis græsplænen?

Lyse, visne pletter i græsplænen – det er, hvad mange hundeejere døjer med. Men det findes der råd for. 

Af: Nana Kristensen, 16. november 2017

Derfor visner din græsplæne

Oplever du brune pletter i græsplænen, kan det skyldes din hunds tis. Urin i almindelighed indeholder en forholdsvis stor mænge kvælstof – og det samme gælder derfor naturligvis også hundetis. I mindre mængder kan hundens tis faktisk virke som gødning for græsset.

Problemet er dog ofte, at hunde søger de vante steder hen, hvilket giver en overdreven kvælstofmængde på samme sted. I sådanne mængder vil kvælstof ikke længere virke som gødning, men derimod som gift, der vil slå græsset ihjel. Og det er netop det, mange hundeejere oplever som gule, visne pletter i græsplænen.

Sådan får du din græsplæne grøn igen

Når de visne pletter melder sin ankomst, er der ikke andet at gøre end at så nyt græs på de ramte områder. 

Ifølge Bolius.dk skal du grave 10-15 centimeter af jorden i det ramte område, hvorefter du fylder hullet med jord og sår græs på ny.

Du kan læse mere om, hvordan du får succes med at så græs her.

Græsset vokser til af sig selv igen

Ifølge Søren Ryge er det dog slet ikke nødvendigt at så nyt græs. Han mener blot, at det kræver lidt tålmodighed: “I løbet af maj-juni vokser pletterne til med græs igen helt af sig selv. På ære!”, udtaler Søren Ryge til Politiken.dk.

3 tips til at forebygge svedne græspletter

Er skaden endnu ikke sket, så kan du forebygge de visne pletter med disse 3 tips.

1. Lav et hundetoilet

Afskærm haven, så hunden kun har mulighed for at besørge i en udvalgt del af haven. På den måde slipper du for de gule pletter i hele haven. Du kan vælge at hælde flis eller lignende ud, så du skåner græsset lidt. I hundens voksne leveår, vil den helt af sig selv kun besørge dette sted, og du kan fjerne afskærmningen.

Husk dog at give hunden nok plads. Er hundetoilettet for lille, vil den ikke føle sig tilpas ved at gå derind. Desuden er det både rarest og nemmest for hunden at lære at bruge hundetoilettet fra hvalpestadiet.

2. Luft hunden 3 gange dagligt

Alle hundeejere ved, at det er vigtigt at lufte sin hund – både for dens fysiske såvel som dens psykiske helbred. Men en luftetur vil naturligvis også mindske besørgelsen i haven betydeligt.

3. Produkt som nedbryder kvælstof i hundens urin

Der findes også produkter på markedet, som hjælper med at binde ammoniakken i urinen, som forårsager afsvitsningerne i græsplænen. Eksempelvis findes der Green-UM tabletter til hunden, som er baseret på naturlige ingredienser. Det er dog altid vigtigt som hundeejer at bedømme, hvorvidt dette er den rigtige løsning for netop din hund.

Det kan de visne pletter i græsplænen også skyldes:

16. november 2017 Nana Kristensen
Mere om Hund

Sådan får du din hund sikkert gennem de mørke måneder

Vintermånederne kan være farlige for din hund. Ifølge tal fra Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral fordobles antallet af påkørte hunde nemlig i november og december. Se 3 råd til, hvordan du får din hund sikkert gennem de mørke måneder her. 

Forkert foder gør din hund syg og overvægtig

De fleste hundeejere vil gøre alt for deres bedste ven. Alligevel vælger mange ofte det forkerte foder, der faktisk kan føre til, at hunden...

Dansk Kennel Klub advarer imod kendt hundehvisker

Den mexikansk-amerikanske hundetræner Cesar Millan er verdenskendt for hans TV-programmer, hvor han hjælper familier med at håndtere deres...

Dyrlæge advarer: Påskegodbid kan forgifte din hund

Påske er lig med masser af chokolade. Dog er det vigtigt at huske på, at chokoladen er giftig for vores hunde.

Hvor gammel kan en hund blive, og hvor længe kan min hund leve?

Det er indivuelt, hvor gammel en hund kan blive. Det handler om gener, sundhedstilstand og rene tilfældigheder. Der er dog nogle pejlemærker...

Elsker vi hunde højere end mennesker?

Hvad rører mennesker mest om hjertet: når mennesker eller når hunde lider nød? To nye videnskabelige undersøgelser peger entydigt i samme...

Pas på! Grillmaden kan dræbe din hund!

Det kan være fristende at give sin hund resterne fra aftenens grillmad, for at forkæle den lidt ekstra. Men pas på – grillmad kan være direkte farligt for din hund. Læs med herunder og find ud af hvilke ting, du skal undgå at give din hund. 

Pas på! Majskolben kan dræbe din hund

Majskolber er en populær spise at grille om sommeren, men den kan være farlig for din hund. Læs med og find ud af hvorfor.

Din hund kommunikerer med ansigtet

Ny undersøgelse viser, at det måske ikke er tilfældigt, når din hund laver store hundeøjne til dig.

10 ting hundens hjemmeapotek SKAL indeholde

Din hund har også brug for en førstehjælpskasse, som altid er klar, hvis den kommer til skade. Klorhexidin og en bomuldssok er på listen. Se alle 10 ting, som nødhjælpskassen helst skal indeholde.

Hvis din hund gør disse 16 ting, elsker den dig meget HØJT

Hunde er for det meste kærlige og hengivne dyr, men kan du afkode, hvornår og hvordan din hund siger "jeg elsker dig"?

Hundekurv: Sådan finder du den helt rigtige seng til din hund

Selvfølgelig skal din hund have en lige så god nattesøvn som dig selv. Men hvad skal du være opmærksom på, når du skal købe hundekurv? Her...

6 grunde til at din hund slikker på alt

Idet din hund ikke kan tale, bruger den i stedet sin tunge til at fortælle dig en hel del. Her har vi samlet en oversigt over, hvorfor din hund slikker på alt og alle. Kan du genkende din hunds signaler? 

Kan hunde smage?

Vi ved godt, at hunde har en sublim lugte- og høresans, men hvad med deres smagssans?

Sådan får du sikkert hunde og katte gennem julen

Julen rummer mange fristelser for katte og hunde, så vær opmærksom på, hvad du kan gøre for at få dem sikkert gennem juletiden. Den er...