Ved du, hvor gammel din hund i virkeligheden er?
Ved du, hvor gammel din hund i virkeligheden er? Foto: Amanda Vejle

Nej, et menneskeår svarer ikke til 7 år hos en hund

Hvis du er en af dem, der altid har regnet med, at teorien om ét menneske år, skulle svare til syv hundeår, kan du godt tro om igen. 

Af: Amanda Vejle , 2. februar 2017

Myten om hundeår og menneskeår

Du har sikkert hørt det før: “et hundeår svarer til syv menneskeår”. Det har været den almene tro blandt mange, men faktisk er det ikke helt korrekt.

Det viser sig nemlig, at hunde bliver kønsmodne omkring et års alderen. Det vil sige, at hvis et menneskeår svarede til 7 hundeår, ville det i overført betydning sige, at et barn på syv skulle kunne være kønsmoden og klar til at formere sig.

Det er dog ikke alle hunde der bliver kønsmodne på samme tid, det afhænger meget af størrelse og race. Vi har lavet en infografik, der forklarer hvordan de forskellige racer varierer i forhold til hinanden.

En hund er kønsmoden i løbet af det første år

Hvis vi tager udgangspunkt i den forrige teori om, at et menneskeår er syv hundeår, altså at mennesker skulle modnes syv gange langsommere end hunde, ville det, som tidligere påpeget betyde, at mange af os i virkeligheden skulle være kønsmodne og klar til at reproducere i en alder af syv år.

Det ville ydermere også betyde, at mange af os ville leve længere og faktisk ofte, kunne blive helt op til 150 år gamle. Det var ikke en realistisk sammenligning og det var også det, der endte med at få skudt teorien til jorden.

En af grundene til at 1:7-teorien ikke holder stik er, at hunde modnes meget hurtigere i de første leveår end mennesker gør. Dog er det værd at huske på, at der kan være faktorer der spiller ind, og medvirker til, at forskellige racer modnes forskelligt, ligesom at der kan være mennesker, der modnes meget forskelligt.

Små hunde modnes hurtigere end store hunde

Hunderacer, der hører til den lille vægtkategori, har tendens til at leve lidt længere, end de store hunderacer. Små hunde modnes hurtigere i de første leveår og i takt med, at årene går, nedsættes hastigheden for modningsprocessen.

Derfor bliver små hunde hurtige kønsmodne og klar til at formere sig, hvor de større hunde tager længere tid om dette. I den anden ende af livscyklusen lever de små hunde ofte længere, fordi modningsprocessen sættes en smule i bero, hvor der ved de større hunde, oftest vil være en kortere levetid, fordi modningsprocessen ikke på samme måde går langsommere eller bliver sat i i bero jo ældre de bliver.   

Et eksempel på dette er, at en lille hund på ni år er 52 hundeår. En mellem hund på ni år, ville i dette tilfælde så være 56 hundeår. En stor hund på ni ville være 61 hundeår. Til sidst ville en hund fra en kæmpe hunderace være 71 hundeår, hvis den var 9 menneskeår.

Du kan sige: jo større hunden er, jo hurtigere bliver den ældre i hundeår.

Hvilken vægtkategori er din hund?

  • Små hunde: 9 kg eller under.
  • Mellem hunde: 10 - 22 kg.
  • Store hunde: 23 - 40 kg.
  • Kæmpe hunde: over 40 kg.

Kilde: Businessinsider.com, priceeconomics.com 

2. februar 2017 Amanda Vejle
Mere om Hund

Sådan får du din hund sikkert gennem de mørke måneder

Vintermånederne kan være farlige for din hund. Ifølge tal fra Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral fordobles antallet af påkørte hunde nemlig i november og december. Se 3 råd til, hvordan du får din hund sikkert gennem de mørke måneder her. 

Forkert foder gør din hund syg og overvægtig

De fleste hundeejere vil gøre alt for deres bedste ven. Alligevel vælger mange ofte det forkerte foder, der faktisk kan føre til, at hunden...

Dansk Kennel Klub advarer imod kendt hundehvisker

Den mexikansk-amerikanske hundetræner Cesar Millan er verdenskendt for hans TV-programmer, hvor han hjælper familier med at håndtere deres...

Dyrlæge advarer: Påskegodbid kan forgifte din hund

Påske er lig med masser af chokolade. Dog er det vigtigt at huske på, at chokoladen er giftig for vores hunde.

Hvor gammel kan en hund blive, og hvor længe kan min hund leve?

Det er indivuelt, hvor gammel en hund kan blive. Det handler om gener, sundhedstilstand og rene tilfældigheder. Der er dog nogle pejlemærker...

Elsker vi hunde højere end mennesker?

Hvad rører mennesker mest om hjertet: når mennesker eller når hunde lider nød? To nye videnskabelige undersøgelser peger entydigt i samme...

Pas på! Grillmaden kan dræbe din hund!

Det kan være fristende at give sin hund resterne fra aftenens grillmad, for at forkæle den lidt ekstra. Men pas på – grillmad kan være direkte farligt for din hund. Læs med herunder og find ud af hvilke ting, du skal undgå at give din hund. 

Pas på! Majskolben kan dræbe din hund

Majskolber er en populær spise at grille om sommeren, men den kan være farlig for din hund. Læs med og find ud af hvorfor.

Din hund kommunikerer med ansigtet

Ny undersøgelse viser, at det måske ikke er tilfældigt, når din hund laver store hundeøjne til dig.

10 ting hundens hjemmeapotek SKAL indeholde

Din hund har også brug for en førstehjælpskasse, som altid er klar, hvis den kommer til skade. Klorhexidin og en bomuldssok er på listen. Se alle 10 ting, som nødhjælpskassen helst skal indeholde.

Hvis din hund gør disse 16 ting, elsker den dig meget HØJT

Hunde er for det meste kærlige og hengivne dyr, men kan du afkode, hvornår og hvordan din hund siger "jeg elsker dig"?

Hundekurv: Sådan finder du den helt rigtige seng til din hund

Selvfølgelig skal din hund have en lige så god nattesøvn som dig selv. Men hvad skal du være opmærksom på, når du skal købe hundekurv? Her...

6 grunde til at din hund slikker på alt

Idet din hund ikke kan tale, bruger den i stedet sin tunge til at fortælle dig en hel del. Her har vi samlet en oversigt over, hvorfor din hund slikker på alt og alle. Kan du genkende din hunds signaler? 

Kan hunde smage?

Vi ved godt, at hunde har en sublim lugte- og høresans, men hvad med deres smagssans?

Sådan får du sikkert hunde og katte gennem julen

Julen rummer mange fristelser for katte og hunde, så vær opmærksom på, hvad du kan gøre for at få dem sikkert gennem juletiden. Den er...