Foto: iStock

Når det er tid til aflivning af din hund

Det er forfærdeligt, når dem, vi elsker, skal herfra – det gælder også vores kæledyr. Hvordan træffer du beslutningen om en aflivning, og hvad indebærer det? Hvad skal du forvente, og hvad skal du forberede dig på. Læs med her, og få svar på alle dine spørgsmål. 

Af: Amanda Vejle , 25. januar 2017

Når hunden skal aflives

Det er aldrig sjovt at sige farvel, og det er særligt svært at sige farvel til de kæledyr, der er blevet en naturlig del af familien. Familiehunden er et ømt emne for mange, men det er trods alt et emne, man ikke kommer uden om. Kæledyret lever ikke evigt, og det kan let udvikle sig til en ekstremt svær beslutning, når man skal tage stilling til om en aflivning er nødvendig og det absolut bedste at gøre.

For nogle kan det være en ekstremt svær beslutning at tage, og det er ikke unormalt at opleve følelsen af skyld eller dårlig samvittighed i dagene op til og efter det sidste farvel. Det kan enten være, fordi man står tilbage med en følelse af, at man skulle have handlet tidligere, eller fordi man ikke er sikker på, at man har taget det rigtige valg.

Læs også: Allergivenlige hunde – myter og virkelighed

Alle hunde skal den vej – ligesom vi skal

Det er normalt for alle hunde, at livsmodet og energien falder i takt med, at årene går, og du vænner dig til, at din hund med tiden bliver roligere og sover mere og mere. I nogle tilfælde er det bedst at tage beslutningen om at hjælpe hunden med at få den bedste afslutning på livet og dermed lade den aflive. Forud for beslutningen ligger der ofte meget tungtvejende overvejelser, der som regel bunder i, at man ønsker den absolut bedste tilværelse for sit kæledyr. 

Hvis du er i tvivl om, hvornår det er tid til at aflive din hund, kan du altid tage en snak med din dyrlæge, som kan rådgive dig i forhold til den enkelte hunds behov.

En aflivning bør altid foretages af hensyn til hunden, og det kræver ofte, at man er i stand til at tilsidesætte egne behov samt eventuelle ønsker om at beholde hunden lidt endnu. Du skylder din hund, at der bliver sagt farvel på den rigtige måde og på det helt rigtige tidspunkt.

Læs også: 11 ting du sikkert ikke vidste om labrador retrieveren 

Aflivning: Hvornår er det tid til at sige farvel til din hund?

Oftest kan man på sit kæledyr fornemme, at livsglæden og livskvaliteten er dalende. Det er på dette tidspunkt, at en eventuel aflivning begynder at nærme sig. Det er dog ikke ens for alle hunde, og det rigtige tidspunkt for aflivning varierer fra hund til hund.

Et par ting du kan være opmærksom på, for at afgøre om hundens livskvalitet er faldende, er f.eks.

 • Hvis din hund ikke længere har lyst til at gå ture eller komme udenfor.

 • Hvis din hund ikke længere har lyst til lege eller eller være social.

 • Hvis din hun ikke længere selv tager initiativ til, at der skal ske noget.

 • Hvis din hund ikke længere har lyst til at spise.  

 • Hvis din hund ikke længere har optimal førlighed i lemmer og ikke selv kan bevæge sig ubesværet rundt.

 • Hvis din hunds gummer ikke har en frisk lyserød farve, kan det betyde, at hunden ikke får ilt nok.

Læs også: Hunde- og kattepension: Hvad skal jeg overveje?

Sygdom kan også være grund til overvejelse

Hvis et eller flere af ovenstående punkter passer på din hund, bør du begynde at gøre dig overvejelser omkring din hunds fremtid. Der kan også være andre grunde til, at det er værd at tænke over.

Du kan eventuelt stille dig selv en række af følgende spørgsmål:

 • Har din hund en dødelig sygdom? Du kan altid spørge din dyrlæge om, hvad det næste skridt i så fald skulle være.

 • Er din hund i så meget smerte, at medicin ikke ville kunne afhjælpe det?

 • Vil behandling af sygdommen forbedre hundens livskvalitet, eller ville det blot forlænge levetiden?

 • Har du råd til behandling af din hunds sygdom? Mange sygdomme og operationer kan kræve dyre behandlingsformer. Det er ikke alle, der har økonomien til at gennemføre en sådan behandling.

 • Er det i hundens bedste interesse, at du forlænger dens liv – eller er det for dig selv?

Læs også: 11 overraskende facts om hunderacen corgi

Sådan foregår aflivningen af din hund

Når en hund bliver aflivet hos dyrlægen, er det en meget fredelig proces. Hunden får først en beroligende indsprøjtning, der får den til at falde i søvn efter ganske få minutter. Når hunden sover, giver dyrlægen en bedøvende indsprøjtning i så høj en koncentration, at hjertet bedøves. Herefter sover hunden stille ind.

Dyrlægen tjekker efterfølgende, at hundens puls og vejrtrækning er forsvundet, og at hjertefunktionen er sat i bero. Det er en meget skånsom metode, der sikrer, at hunden ikke er udsat for unødvendige smerter eller ubehag. Du må selv bestemme, om du vil sidde hos din hund med lækre godbidder og kærlige klap under processen, indtil den falder i søvn.

Den første beroligende sprøjte gives som regel i lårmusklen eller i nakkemusklen og gør ikke ondt på hunden. Den næste sprøjte vælger dyrlægen ofte at give direkte i en blodåre på forbenet.

Læs også: 10 alternative kæledyr

Hvor foregår aflivningen af din hund

Det er op til dig selv, hvor aflivningen af din hund skal foregå. Det er to muligheder, du kan vælge i mellem: 

 • Aflivning ved dyrlæge

 • Aflivning i hjemmet

Nogle vælger at få deres hund aflivet derhjemme, så den er i trygge omgivelser og bedre kan slappe af. Mange hunde har et anstrengt forhold til dyrlægen og vil derfor ane uråd, når de nærmer sig klinikken. Der findes dog også hunde, der ikke har denne form for forhold til dyrlægen og derfor sagtens ville kunne gennemgå aflivningen på en klinik.

For nogle er det en tryghed at medbringe deres hund til dyreklinikken til en forudbestilt tid, hvor de ved, at der bliver taget hånd om hunden. De er professionelle og har gjort det mange gange før.

Der er meget delte meninger om, hvad der er bedst for hunden, men der findes ikke noget konkret svar på, hvad der i sidste ende er det rigtige at gøre. Det handler om den individuelle hund, og hvad den ville have det bedst med. 

Læs også: 10 gode råd, hvis du skal rejse med din hund

Hvordan skal jeg forholde mig under aflivningen af min hund

Det er vigtigt, at du forholder dig roligt under aflivningen af din hund. Hunden kan straks fornemme, hvis du er ulykkelig eller urolig. Derfor skal du være rolig og affundet med din beslutning. Hvis du ikke kan sidde gennem aflivningen uden at bryde ud i gråd eller hulk, bør du overveje, om ikke en anden person burde sidde hos hunden under processen.

Hvad sker der med min hund efter aflivningen

Det er op til dig, hvad der skal ske med din hund efter aflivningen. Det er muligt at vælge mellem flere forskellige muligheder. Du kan eksempelvis:  

 • Vælge at begrave hunden i din have. Det kræver dog, at du bor et sted i landet, hvor dette er lovligt. Tjek op på dette, inden du vælger denne mulighed.

 • Vælge at få din hund begravet på en dyregravplads.

 • Vælge at få din hund kremeret.

 • Vælge at efterlade hunden ved dyrlægen, som vil sørge for det praktiske.

Læs også: Alt du bør vide om en bichon havanais

Det at miste en hund

Et kæledyr er i høj grad en integreret del af familien og bliver i mange tilfælde betragtet som værende på næsten lige fod med andre familiemedlemmer. Derfor kan det komme som en overvældende overraskelse og en stor sorg, når man finder ud af, at hunden skal herfra.

Der kan let opstå konflikter i familien, når beslutningen skal tages, og det er derfor vigtigt, at man taler om konsekvenserne ved enten at aflive hunden eller lade den leve længere. Det er også særligt vigtigt, hvis der er tale om en familie med børn. Sørg for at tale åbent om, at hunden var “meget gammel” eller “meget syg”, så børnene forstår, hvorfor hunden ikke længere skal være en del af familien. Det er vigtigt for både børn og voksne, at man taler om det tab, man oplever, når man siger farvel til familiens kæledyr.

 

Kilder: dogtime.com, netdyredoktor, familiehund.dk. 

 

25. januar 2017 Amanda Vejle
Mere om Hund

Sådan får du din hund sikkert gennem de mørke måneder

Vintermånederne kan være farlige for din hund. Ifølge tal fra Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral fordobles antallet af påkørte hunde nemlig i november og december. Se 3 råd til, hvordan du får din hund sikkert gennem de mørke måneder her. 

Forkert foder gør din hund syg og overvægtig

De fleste hundeejere vil gøre alt for deres bedste ven. Alligevel vælger mange ofte det forkerte foder, der faktisk kan føre til, at hunden...

Dansk Kennel Klub advarer imod kendt hundehvisker

Den mexikansk-amerikanske hundetræner Cesar Millan er verdenskendt for hans TV-programmer, hvor han hjælper familier med at håndtere deres...

Dyrlæge advarer: Påskegodbid kan forgifte din hund

Påske er lig med masser af chokolade. Dog er det vigtigt at huske på, at chokoladen er giftig for vores hunde.

Hvor gammel kan en hund blive, og hvor længe kan min hund leve?

Det er indivuelt, hvor gammel en hund kan blive. Det handler om gener, sundhedstilstand og rene tilfældigheder. Der er dog nogle pejlemærker...

Elsker vi hunde højere end mennesker?

Hvad rører mennesker mest om hjertet: når mennesker eller når hunde lider nød? To nye videnskabelige undersøgelser peger entydigt i samme...

Pas på! Grillmaden kan dræbe din hund!

Det kan være fristende at give sin hund resterne fra aftenens grillmad, for at forkæle den lidt ekstra. Men pas på – grillmad kan være direkte farligt for din hund. Læs med herunder og find ud af hvilke ting, du skal undgå at give din hund. 

Pas på! Majskolben kan dræbe din hund

Majskolber er en populær spise at grille om sommeren, men den kan være farlig for din hund. Læs med og find ud af hvorfor.

Din hund kommunikerer med ansigtet

Ny undersøgelse viser, at det måske ikke er tilfældigt, når din hund laver store hundeøjne til dig.

10 ting hundens hjemmeapotek SKAL indeholde

Din hund har også brug for en førstehjælpskasse, som altid er klar, hvis den kommer til skade. Klorhexidin og en bomuldssok er på listen. Se alle 10 ting, som nødhjælpskassen helst skal indeholde.

Hvis din hund gør disse 16 ting, elsker den dig meget HØJT

Hunde er for det meste kærlige og hengivne dyr, men kan du afkode, hvornår og hvordan din hund siger "jeg elsker dig"?

Hundekurv: Sådan finder du den helt rigtige seng til din hund

Selvfølgelig skal din hund have en lige så god nattesøvn som dig selv. Men hvad skal du være opmærksom på, når du skal købe hundekurv? Her...

6 grunde til at din hund slikker på alt

Idet din hund ikke kan tale, bruger den i stedet sin tunge til at fortælle dig en hel del. Her har vi samlet en oversigt over, hvorfor din hund slikker på alt og alle. Kan du genkende din hunds signaler? 

Kan hunde smage?

Vi ved godt, at hunde har en sublim lugte- og høresans, men hvad med deres smagssans?

Sådan får du sikkert hunde og katte gennem julen

Julen rummer mange fristelser for katte og hunde, så vær opmærksom på, hvad du kan gøre for at få dem sikkert gennem juletiden. Den er...