Foto: iStock

Myten om hund og ejer er sand – ja, de kommer til at ligne hinanden

En ny undersøgelser viser at hunde kan mærke, når du er i dårligt humør eller stresset, og ikke nok med det, de er også tilbøjelige til at efterligne den adfærd, de ser hos deres ejere. 

Af: Amanda Vejle , 22. februar 2017

Når hunde og mennesker knytter bånd

Det siges at hund og ejer ligner hinanden. Det gør de ikke nødvendigvis fra starten af, men med tiden kan der faktisk være noget om snakken. Det beviser en undersøgelse lavet af forskere fra University of Vienna. 

Når hunde og deres ejere knytter et tæt bånd, kan deres personligheder påvirke hinanden. Dette indebærer både humør, følelser og endda også stressniveau. Så hvis du er en af dem, der mener, at din hund kan mærke, når du er ked af det eller stresset – så tager du faktisk ikke fejl.

Hund og ejer ligner hinanden

Hovedforfatteren på undersøgelsen, Iris Schöberl fra University of Vienna, siger om deres arbejde: ”Vores resultater passer fint med den praktiske erfaring: Ejere og hunde er sociale dyader (En dynamisk gruppe på to, red.), og de påvirker hinandens stresshåndtering”. 

De har nemlig foretaget en undersøgelse, der viser sammenhængen imellem hund og ejers personligheder.

Undersøgelsen

Forskerne arbejdede ud fra psykologiens teori om 'The Big Five' – som på dansk bliver omtalt: femfaktormodellen. Modellen består af følgende fem afgørende personlighedstræk:

  1. Ekstraversion - indadvendt sat over for udadvendt
  2. Neuroticisme - bekymret sat over for rolig
  3. Åbenhed - konventionel sat over for original
  4. Samvittighedsfuldhed - upålidelig sat over for trofast
  5. Venlighed - irritabel sat over for godmodig

Her ud fra foretog de målinger på 132 forskellige familiehunde og deres ejere og sammenholdte målingerne med ovenstående teori.

Forskerne undersøgte blandt andet sammenhængen mellem hund og ejers niveau af stresshormonet cortisol, hjerterytmer og om der var forskel i, hvordan hund og ejer reagerede, hvis de oplevede en trussel.

 
Din hund kan mærke, hvis du er trist, og den vil reagere på dit humør. 
 

Resultatet

Resultatet viste som antaget, at hund og ejer har gensidig indflydelse på hinandens personligheder og adfærd. Ejere har dog mere indflydelse på hundens personlighed, end omvendt.

Resultatet fra undersøgelsen passer godt sammen med teorien om, at hunde er tilbøjelige til at reagere på deres ejers følelsesmæssige tilstand og endda til tider efterligne deres følelser.

Lige som at en hund er i stand til at optage deres ejers angst og negativitet, kan en afslappet hund også være i stand til, at sænke sin ejers stressniveau.

Kilde: Videnskab.dk

22. februar 2017 Amanda Vejle
Mere om Hund

Sådan får du din hund sikkert gennem de mørke måneder

Vintermånederne kan være farlige for din hund. Ifølge tal fra Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral fordobles antallet af påkørte hunde nemlig i november og december. Se 3 råd til, hvordan du får din hund sikkert gennem de mørke måneder her. 

Forkert foder gør din hund syg og overvægtig

De fleste hundeejere vil gøre alt for deres bedste ven. Alligevel vælger mange ofte det forkerte foder, der faktisk kan føre til, at hunden...

Dansk Kennel Klub advarer imod kendt hundehvisker

Den mexikansk-amerikanske hundetræner Cesar Millan er verdenskendt for hans TV-programmer, hvor han hjælper familier med at håndtere deres...

Dyrlæge advarer: Påskegodbid kan forgifte din hund

Påske er lig med masser af chokolade. Dog er det vigtigt at huske på, at chokoladen er giftig for vores hunde.

Hvor gammel kan en hund blive, og hvor længe kan min hund leve?

Det er indivuelt, hvor gammel en hund kan blive. Det handler om gener, sundhedstilstand og rene tilfældigheder. Der er dog nogle pejlemærker...

Elsker vi hunde højere end mennesker?

Hvad rører mennesker mest om hjertet: når mennesker eller når hunde lider nød? To nye videnskabelige undersøgelser peger entydigt i samme...

Pas på! Grillmaden kan dræbe din hund!

Det kan være fristende at give sin hund resterne fra aftenens grillmad, for at forkæle den lidt ekstra. Men pas på – grillmad kan være direkte farligt for din hund. Læs med herunder og find ud af hvilke ting, du skal undgå at give din hund. 

Pas på! Majskolben kan dræbe din hund

Majskolber er en populær spise at grille om sommeren, men den kan være farlig for din hund. Læs med og find ud af hvorfor.

Din hund kommunikerer med ansigtet

Ny undersøgelse viser, at det måske ikke er tilfældigt, når din hund laver store hundeøjne til dig.

10 ting hundens hjemmeapotek SKAL indeholde

Din hund har også brug for en førstehjælpskasse, som altid er klar, hvis den kommer til skade. Klorhexidin og en bomuldssok er på listen. Se alle 10 ting, som nødhjælpskassen helst skal indeholde.

Hvis din hund gør disse 16 ting, elsker den dig meget HØJT

Hunde er for det meste kærlige og hengivne dyr, men kan du afkode, hvornår og hvordan din hund siger "jeg elsker dig"?

Hundekurv: Sådan finder du den helt rigtige seng til din hund

Selvfølgelig skal din hund have en lige så god nattesøvn som dig selv. Men hvad skal du være opmærksom på, når du skal købe hundekurv? Her...

6 grunde til at din hund slikker på alt

Idet din hund ikke kan tale, bruger den i stedet sin tunge til at fortælle dig en hel del. Her har vi samlet en oversigt over, hvorfor din hund slikker på alt og alle. Kan du genkende din hunds signaler? 

Kan hunde smage?

Vi ved godt, at hunde har en sublim lugte- og høresans, men hvad med deres smagssans?

Sådan får du sikkert hunde og katte gennem julen

Julen rummer mange fristelser for katte og hunde, så vær opmærksom på, hvad du kan gøre for at få dem sikkert gennem juletiden. Den er...