Skal hunden blive udenfor. Eller må den komme med i en taske eller indkøbsvogn.
Skal hunden blive udenfor. Eller må den komme med i en taske eller indkøbsvogn. Foto: iStock

Må hunde komme med ind i butikker og restauranter?

Tager man sin hund med ind i en butik eller en restaurant, kan man risikere at blive smidt ud. Lader man den stå udenfor, kan det hænde, at den bliver stjålet. Så hvad gør man? Og hvad er reglerne? Læs dem her. 

Af: Mikkel Hede, 21. juli 2017

Flere hundetyverier

Det er i de senere år blevet mere presserende at få afklaring på reglerne for hunde i butikker og restauranter. Antallet af hunde stjålet uden for butikker er nemlig stigende.

For 10-15 år kunne man trygt efterlade sin hund i snor uden for en butik. I dag kan man ikke være sikker på, at hunden stadig står og venter udenfor, når man kommer tilbage fra sine indkøb.

Navnlig små racer som chihuahua og mops er i høj kurs hos hundetyvene. Blandt andet derfor er det en god idé at sætte sig ind i, hvad butkkernes og serveringsstedernes kæledyrspolitik er. Desværre er det ikke helt så enkelt, som man kunne ønske sig. 

Fødevarestyrelsens regler

Fødevarestyrelsen har ganske vist ret klare regler for hunde i fødevarebutikker og restauranter. Her er hovedpunkterne i kortform:

  • Kæle- og servicedyr må ikke få adgang til butikker, hvor de kan kontaminere fødevarer. Derfor er det grundlæggende ikke tilladt at tage hunde med ind i supermarkeder og andre fødevarebutikker.
  • Der kan gøres undtagelser for denne regel for handicappede personer, der er afhængige af et såkaldt servicedyr.
  • Både kæle- og servicedyr kan opnå tilladelse til at opholde sig i serveringsområderne i restauranter og spisesteder, hvis restauranterejeren er indforstået med det. 

Der er med sikkerhed mange hundeejere, der kan diske op med historier om tilfælde, hvor de uden problemer har haft deres hunde med i supermarkeder (i en taske f.eks.). Men reglerne er klare: personalet og butiksejeren har til enhver tid ret til at bortvise en hundeejer med hund i en butik med fødevarer. 

I restauranter er reglerne for hundes ophold lidt mere lemeplige. Hunde kan nemlig godt tilllades at opholde sig ude ved bordene og i serveringsområderne, men også her står det frit for personalet og restaurantejeren at bortvise en hundeejer med hund fra restauranten, hvis dette er restaurantens politik.

Regler for hunde i butikker uden fødevarer

Sagen bliver lidt mere speget, når det gælder butikker, der ikke beskæftiger sig med fødevarer. Grundreglen er her, at det er op til den enkelte butik at afgøre, hvad man vil tillade.

Der kan derfor være en god idé at forhøre sig inden besøget hos den enkelte butik, om du kan få lov til at tage din hund med i en snor, taske eller kurv i butikken. 

Problemet er dog blandt andet, at selv meget store butikskæder ikke opererer med faste regler. Derfor er det er ofte op til den enkelte butiksbestyrer i butikskæderne at opstille individuelle regler for hunde i forretningen. 

Liste over hundetilladelser i butikker

Forbrugerbladet Samvirke har forhørt sig rundt omkring i næringslivet og på den baggrund sammenstillet en liste med retningslinjer for hundeejere:

1. Storcentre. I næsten alle storcentre er hunde ikke tilladt. Der er dog ganske få centre, der kan gøre undtagelser, hvis hunden befinder sig i en taske. Det drejer sig ifølge Samvirkes rundspørgning om Bruuns Galleri i Århus, Fields på Amager og Rosengårdscentret i Odense.

2. Butikskæder, der ikke har en klar politik for hunde. I disse butikskæder er  afgørensen op til den enkelte butiksbestyrer: alle Bestsellers butikker (bl.a. Jack & Jones, Vera Moda, Vila og Bianco), Inspiration, Kop & Kande, Sportsmaster, BR, Toys'R'Us.

3. Butikskæder, hvor hunde ikke er tilladt: H&M, Jysk, Intersport.

Konklusion er, at det i et vist omfang er wild west for hundeejere derude: noget må man, og andet må man ikke, og det er ikke altid lige logisk - hvorfor og hvorfor ikke. 

Kilde: Samvirke, Fødevarestyrelsen, DR.

21. juli 2017 Mikkel Hede
Mere om Hund

Sådan får du din hund sikkert gennem de mørke måneder

Vintermånederne kan være farlige for din hund. Ifølge tal fra Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral fordobles antallet af påkørte hunde nemlig i november og december. Se 3 råd til, hvordan du får din hund sikkert gennem de mørke måneder her. 

Forkert foder gør din hund syg og overvægtig

De fleste hundeejere vil gøre alt for deres bedste ven. Alligevel vælger mange ofte det forkerte foder, der faktisk kan føre til, at hunden...

Dansk Kennel Klub advarer imod kendt hundehvisker

Den mexikansk-amerikanske hundetræner Cesar Millan er verdenskendt for hans TV-programmer, hvor han hjælper familier med at håndtere deres...

Dyrlæge advarer: Påskegodbid kan forgifte din hund

Påske er lig med masser af chokolade. Dog er det vigtigt at huske på, at chokoladen er giftig for vores hunde.

Hvor gammel kan en hund blive, og hvor længe kan min hund leve?

Det er indivuelt, hvor gammel en hund kan blive. Det handler om gener, sundhedstilstand og rene tilfældigheder. Der er dog nogle pejlemærker...

Elsker vi hunde højere end mennesker?

Hvad rører mennesker mest om hjertet: når mennesker eller når hunde lider nød? To nye videnskabelige undersøgelser peger entydigt i samme...

Pas på! Grillmaden kan dræbe din hund!

Det kan være fristende at give sin hund resterne fra aftenens grillmad, for at forkæle den lidt ekstra. Men pas på – grillmad kan være direkte farligt for din hund. Læs med herunder og find ud af hvilke ting, du skal undgå at give din hund. 

Pas på! Majskolben kan dræbe din hund

Majskolber er en populær spise at grille om sommeren, men den kan være farlig for din hund. Læs med og find ud af hvorfor.

Din hund kommunikerer med ansigtet

Ny undersøgelse viser, at det måske ikke er tilfældigt, når din hund laver store hundeøjne til dig.

10 ting hundens hjemmeapotek SKAL indeholde

Din hund har også brug for en førstehjælpskasse, som altid er klar, hvis den kommer til skade. Klorhexidin og en bomuldssok er på listen. Se alle 10 ting, som nødhjælpskassen helst skal indeholde.

Hvis din hund gør disse 16 ting, elsker den dig meget HØJT

Hunde er for det meste kærlige og hengivne dyr, men kan du afkode, hvornår og hvordan din hund siger "jeg elsker dig"?

Hundekurv: Sådan finder du den helt rigtige seng til din hund

Selvfølgelig skal din hund have en lige så god nattesøvn som dig selv. Men hvad skal du være opmærksom på, når du skal købe hundekurv? Her...

6 grunde til at din hund slikker på alt

Idet din hund ikke kan tale, bruger den i stedet sin tunge til at fortælle dig en hel del. Her har vi samlet en oversigt over, hvorfor din hund slikker på alt og alle. Kan du genkende din hunds signaler? 

Kan hunde smage?

Vi ved godt, at hunde har en sublim lugte- og høresans, men hvad med deres smagssans?

Sådan får du sikkert hunde og katte gennem julen

Julen rummer mange fristelser for katte og hunde, så vær opmærksom på, hvad du kan gøre for at få dem sikkert gennem juletiden. Den er...