Var det noget med en is, vuffi?
Var det noget med en is, vuffi? Foto: iStock

Må din hund få is?

Is er noget af det bedste, når det er varmt, og du er ved at smelte i heden. Det er der også nogle hunde og nogle af deres mennesker, der synes. Men er is noget for hunde? Få svaret her en gang for alle.

Af: Mikkel Hede, 19. juli 2017

Det korte svar

Det korte svar er, at is ikke er noget for hunde. Der er dog forskelle på hunde og på is. Derfor er der også et lidt mere detaljeret svar. Det vigtigste i denne forbindelse er, at du skal være særlig påpasselig med bestemte former for is. Se hvilke her.

"Ice cream gate"

En gang imellem går internettet amok. I sommeren 2016 blev det rødglødende under den såkaldte "ice cream gate". Det var, da den dengang knapt tre-årige prins George fra det engelske kongehus tilbød sin hund at smage på sin is.

Der var tilsyneladende mange læsere af royalt stof, der havde hørt, at is kke var noget for hunde, og det var sandsynligvis dem, der bidrog til den twitterstorm, der lyste lilleprinsen i band.

Der var dog også dem, der talte om overreaktion. Den canadiske dyrlæge Peter Dobias er en af dem, der opfordrer folk til at slå koldt vand i blodet.

"Min erfaring siger mig, at det kun er koncentreret mørk chokolade, der kan give kliniske symptomer hos en hund. Når man ser folk flippe ud over en hund, der spiser lidt af en beigefarvet is, så er det et tegn på, at de ved meget lidt om, hvor meget mørk chokolade en hund egentlig skal spise for at blive syg", skriver Peter Dobias på sit eget website

Undgå chokoladeis til hunde

Chokolade er dog faktisk en af de ingredienser i is, som man skal være påpasselig med, da der findes stoffer i chokolade, som hunde ikke kan tåle.

Det er særligt to stoffer i chokolade, som ikke egner sig for hunde: theobromin og kaffein. Disse stoffer speeder hundens puls op, og stimulerer hundens nervesystem på uhensigtigsmæssig vis. Reglen er, at jo mere koncentreret chokoladen er - jo værre: kakaopulver er værst - hvid chokolade er mindst giftig for hunde. 

Undgå is med rosiner til hunde

Rosiner er ikke en hovedingrediens i nogen is, men de kan godt indgå som smagselement i visse istyper. Is med rosiner bør ikke tilbydes hunde. Rosiner og druer er nemlig af endnu ikke helt klarlagte årsager giftige for hunde. 

Undgå is med mælk til hunde

Is baseret på mælk er generelt ikke en god idé til hunde. Efter hvalpes afvænning udvikler de fleste hunde nemlig hurtigt intelerans over for laktose. For stort indtag af mælk gennem mælkeis bør derfor frarådes. Dette kan blandt andet forårsage diarré, opkast og forstoppelse.  

Undgå kunstige sødemidler til hunde

Sørg for at sikre dig, at den is, din hund enten forsætligt eller uforsætligt indtager, ikke indeholder et kunstigt sødemiddel som f.eks. xylitol, som er direkte giftig over for hunde. 

Tænk på hundens helse

Hunde har ikke selv muligheden for at gå på kur, hvis deres sundhedstilstand kraftig forværres af for meget fedt og sukker. Ikke mindst derfor bør man holde tilbage med lækkerbiskner beregnet til mennesker. Mennesker bør nok også holde sig lidt tilbage fra sukker og fedt i is i store mængder, men det er en helt anden sag.

Alternative hunde-is

Der findes alternative hunde-is, som kan komme på tale, når sommeren er over os, og is er det, der skal til. 

  1. Yoghurt-is: Yoghurt er fermenteret og indholder blandt andet derfor mindre laktose. Yoghurt-is er derfor en mulighed - dog ikke de sukkerbomber, man kan få i yoghurt-isboder og i køledisken.
  2. Blendede, modne og frosne bananer. Se opskrift her.  
  3. Nedkølede græskar nævnes også som et sundt is-alternativ til hunde. 

Kilde: American Kennel Club, Peter Dobias.

19. juli 2017 Mikkel Hede
Mere om Hund

Sådan får du din hund sikkert gennem de mørke måneder

Vintermånederne kan være farlige for din hund. Ifølge tal fra Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral fordobles antallet af påkørte hunde nemlig i november og december. Se 3 råd til, hvordan du får din hund sikkert gennem de mørke måneder her. 

Forkert foder gør din hund syg og overvægtig

De fleste hundeejere vil gøre alt for deres bedste ven. Alligevel vælger mange ofte det forkerte foder, der faktisk kan føre til, at hunden...

Dansk Kennel Klub advarer imod kendt hundehvisker

Den mexikansk-amerikanske hundetræner Cesar Millan er verdenskendt for hans TV-programmer, hvor han hjælper familier med at håndtere deres...

Dyrlæge advarer: Påskegodbid kan forgifte din hund

Påske er lig med masser af chokolade. Dog er det vigtigt at huske på, at chokoladen er giftig for vores hunde.

Hvor gammel kan en hund blive, og hvor længe kan min hund leve?

Det er indivuelt, hvor gammel en hund kan blive. Det handler om gener, sundhedstilstand og rene tilfældigheder. Der er dog nogle pejlemærker...

Elsker vi hunde højere end mennesker?

Hvad rører mennesker mest om hjertet: når mennesker eller når hunde lider nød? To nye videnskabelige undersøgelser peger entydigt i samme...

Pas på! Grillmaden kan dræbe din hund!

Det kan være fristende at give sin hund resterne fra aftenens grillmad, for at forkæle den lidt ekstra. Men pas på – grillmad kan være direkte farligt for din hund. Læs med herunder og find ud af hvilke ting, du skal undgå at give din hund. 

Pas på! Majskolben kan dræbe din hund

Majskolber er en populær spise at grille om sommeren, men den kan være farlig for din hund. Læs med og find ud af hvorfor.

Din hund kommunikerer med ansigtet

Ny undersøgelse viser, at det måske ikke er tilfældigt, når din hund laver store hundeøjne til dig.

10 ting hundens hjemmeapotek SKAL indeholde

Din hund har også brug for en førstehjælpskasse, som altid er klar, hvis den kommer til skade. Klorhexidin og en bomuldssok er på listen. Se alle 10 ting, som nødhjælpskassen helst skal indeholde.

Hvis din hund gør disse 16 ting, elsker den dig meget HØJT

Hunde er for det meste kærlige og hengivne dyr, men kan du afkode, hvornår og hvordan din hund siger "jeg elsker dig"?

Hundekurv: Sådan finder du den helt rigtige seng til din hund

Selvfølgelig skal din hund have en lige så god nattesøvn som dig selv. Men hvad skal du være opmærksom på, når du skal købe hundekurv? Her...

6 grunde til at din hund slikker på alt

Idet din hund ikke kan tale, bruger den i stedet sin tunge til at fortælle dig en hel del. Her har vi samlet en oversigt over, hvorfor din hund slikker på alt og alle. Kan du genkende din hunds signaler? 

Kan hunde smage?

Vi ved godt, at hunde har en sublim lugte- og høresans, men hvad med deres smagssans?

Sådan får du sikkert hunde og katte gennem julen

Julen rummer mange fristelser for katte og hunde, så vær opmærksom på, hvad du kan gøre for at få dem sikkert gennem juletiden. Den er...