Kan hunde smage?

Hund

Vi ved godt, at hunde har en sublim lugte- og høresans, men hvad med deres smagssans?

Hvad er mon hundens livret, og hvad afskyr den?
Hvad er mon hundens livret, og hvad afskyr den? Foto: iStock

Ja, hunden er eminent til at høre og lugte. Men har hunden mon en ligeså god smagssans, og har hunden måske en livret?

Svaret er både ja og nej. Hunden har nemlig smagspræferencer, men den kan ikke prale med en udpræget smagssans, der kan hamle op med dens høre- og lugtesans.

Hundens smagssans vs. menneskets smagssans

Smag er ikke så vigtig for hunden, som det er for mennesket. Anatomisk er hunden ikke i stand til at tygge maden længe nok til at nyde maden på samme måde, som mennesket er. I naturen gælder det for hunden om at skynde sig at spise og ikke om nydelse.

På trods af hundens manglende interesse for smag, har hunden smagsreceptorer ligesom mennesker. Fra naturens side er hunden nemlig ikke udelukkende kødæder, den spiser også andre ting i naturen.

Hunden har derfor udviklet de samme smagsreceptorer som mennesket; sødt, surt, salt, bittert og umami.

Selv om hunden ikke er fuldt ud kødæder, foretrækker den til hver en tid smagen af kød og fedt. Umami, som er smagen af kød, udgør nemlig over halvdelen af hundens smagsreceptorer.

Hundens smagssans er langt fra ligeså veludviklet som menneskets. Mennesket har cirka 9.000 smagsreceptorer, hvorimod hunden kun har cirka 1.700. Derfor vil hunden ikke kunne identificere ligeså mange smagsnuancer, som mennesket kan.

Hunden smager med næsen

Selv om smagen ikke er afgørende for hunden, har smagen alligevel betydning.

Hunden smager så at sige med næsen, og hunden vil aldrig spise noget, som den ikke kan lide lugten af.

Så når hunden, til ejerens frustration, smovser uhumske efterladenskaber i sig, er det simpelthen fordi, at hunden synes, den dufter dejligt.

Hvad er hundens livret?

Hunden kan ligesom mennesket godt lide søde sager. Særligt tæven har hang til søde ting.

Det er ikke alle søde sager, som er godt for din hund. Eksempelvis har kølervæske en meget sød smag, som hunden ikke vil kunne modstå fristelsen af. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på ikke at spilde kølervæske, som hunden kan slikke op. Væsken er yderst giftig - selv små doser.

Desuden foretrækker hunden fugtig mad frem for tør, samt lun frem for kold. Sidstnævnte kan muligvis skyldes, at der frigives mere duft, når maden er lun. Maden vil derfor dufte bedre, og hunden vil blive fristet til at spise.  

Når det handler om hundens livret, står kød højt på listen: oksekød, svindekød, lam, kylling og hestekød.

Endvidere er hunde generelt gode til at smage nye ting. Faktisk foretrækker de nye smage, frem for velkendte.

Disse ting kan hunden absolut ikke lide

Hunden afskyr bitterhed og citronsmag. Afskyen for bitterhed er desuden praktisk, da bitre ting ofte er giftige.

Derudover vil tabasco, chili, pebermynte eller eukalyptus også virke afskrækkende på mange hunde.

Det skal dog nævnes, at hundes smagspræferencer er individuelle, ligesom det er for mennesker.

Få her et overblik over, hvilke madvarer, din hund ikke kan tåle - og som du aldrig bør give den.

Smagsreceptorer for vand

Noget særligt for hundens smagssans er dens smagsreceptorer for vand. Disse smagsreceptorer aktiveres særligt efter hunden har spist sødt eller salt.

Vandsmagsløgene er medvirkende til at hunden er så glad for vand og ofte kan drikke store mængder.

Receptorerne for vand tillader også hunden at kunne smage forskel på vand. Af samme årsag er hunden typisk mere glad for friskt, koldt og iltet vand, frem for lunkent vand.

Hundes smagssans påvirkes i hvalpetiden

Hundens smagssans påvirkes allerede i fosterstadiet af moderens diæt. Lige så snart hunden er født, vil dens smagssans virke, men den er endnu ikke fuldt udviklet.

Der gælder samme regler som hos børn – jo flere ting hvalpen smager på som lille, jo mindre kræsen vil den blive.

Desuden vil hundens smagssans tilpasses, alt efter hvor den er vokset op. Er hunden eksempelvis vokset op et sted, hvor der bliver spist meget krydret mad, vil hunden foretrække dette.

21. august 2017
Mere om Hund

Dansk Kennel Klub advarer imod kendt hundehvisker

Hund Den mexikansk-amerikanske hundetræner Cesar Millan er verdenskendt for hans TV-programmer, hvor han hjælper familier med at håndtere deres hundes adfærdsproblemer på kort tid med tilsyneladende stor succes. Flere advarer dog imod hundehviskerens metoder.

Dyrlæge advarer: Påskegodbid kan forgifte din hund

Hund Påske er lig med masser af chokolade. Dog er det vigtigt at huske på, at chokoladen er giftig for vores hunde.

Hvor gammel kan en hund blive, og hvor længe kan min hund leve?

Hund Det er indivuelt, hvor gammel en hund kan blive. Det handler om gener, sundhedstilstand og rene tilfældigheder. Der er dog nogle pejlemærker...

Elsker vi hunde højere end mennesker?

Hund Hvad rører mennesker mest om hjertet: når mennesker eller når hunde lider nød? To nye videnskabelige undersøgelser peger entydigt i samme retning. 

Disse hunderacer har det værst i kulden

Hund Der er nok mange af os mennesker, som ville ønske, at vi havde en hundspels her om vinteren. Men faktisk kan vinterens kulde også blive for...

Pas på! Grillmaden kan dræbe din hund!

Hund Det kan være fristende at give sin hund resterne fra aftenens grillmad, for at forkæle den lidt ekstra. Men pas på – grillmad kan være...

Det SKAL du vide før du køber hund

Hund Der er mange ting i din hverdag, der ændrer sig, når først du har inviteret dit nye firbenede familiemedlem ind i dit hjem. Vi har samlet de fem vigtigste ting, du skal vide, før du køber hund. 

Pas på! Majskolben kan dræbe din hund

Hund Majskolber er en populær spise at grille om sommeren, men den kan være farlig for din hund. Læs med og find ud af hvorfor.

Din hund kommunikerer med ansigtet

Hund Ny undersøgelse viser, at det måske ikke er tilfældigt, når din hund laver store hundeøjne til dig.

10 ting hundens hjemmeapotek SKAL indeholde

Hund Din hund har også brug for en førstehjælpskasse, som altid er klar, hvis den kommer til skade. Klorhexidin og en bomuldssok er på listen. Se alle 10 ting, som nødhjælpskassen helst skal indeholde.

Hvis din hund gør disse 16 ting, elsker den dig meget HØJT

Hund Hunde er for det meste kærlige og hengivne dyr, men kan du afkode, hvornår og hvordan din hund siger "jeg elsker dig"?

Hundekurv: Sådan finder du den helt rigtige seng til din hund

Hund Selvfølgelig skal din hund have en lige så god nattesøvn som dig selv. Men hvad skal du være opmærksom på, når du skal købe hundekurv? Her...

6 grunde til at din hund slikker på alt

Hund Idet din hund ikke kan tale, bruger den i stedet sin tunge til at fortælle dig en hel del. Her har vi samlet en oversigt over, hvorfor din hund slikker på alt og alle. Kan du genkende din hunds signaler? 

4 grunde til at du bliver sundere af at eje en hund

Hund Overvejer du at få en hund? Eller er du måske allerede hundeejer? Så bør du læse disse 4 fantastiske sundhedsmæssige fordele, du har som...

Lær at forstå din hunds kropssprog

Hund Ved at observere din hunds kropsprog kan du blive klogere på, om din hund forsøger at fortælle dig noget. Vi har samlet en oversigt over...