Kan hunde græde?

Hund

Vi mennesker er ikke i tvivl om, når hunde er glade eller bange – men hvad med når de er kede af de? Kan hunde egentlig græde?

Hunde er empatiske – men kan hunde græde?
Hunde er empatiske – men kan hunde græde? Foto: iStock

Græder hunde af sorg?

Det er slået fast, at hunde kan fornemme vores følelser, og at hunde ligeledes selv føler – også sorg. Du har garanteret set din hund med vand i øjnene, men der er ingen videnskabelig sammenhæng mellem tårerne og hundens følelser – altså mellem hundens tårekanaler og hundens hjerne. Mennesker er den eneste race, der græder, som en følge af en sorgmodig følelse.

Hunde er empatiske

Men selv om hunde ikke græder af sorg, er de empatiske dyr, som føler med os mennesker. Hvis vi er kede af det, vil hunde kunne mærke det og helt instinktivt udvise omsorg over for os.

Dette er ifølge en undersøgelse uanset, om der er en relation mellem hunden og mennesket eller ej. Undersøgelsen konkluderer, at det er et indlejret instinkt, som hunden udviser overfor fremmede mennesker såvel som dens ejer. 

Derfor kan hunden have tårer i øjnene

Hundens tårekanaler dræner væsken tilbage mod hals- og næseområdet i stedet for at ”græde ud” ligesom mennesker. Så hvis det ser ud som om, din hund græder, kan det derfor være et tegn på, at der er noget galt. 

Her er et par eksempler på, hvad din hund kan fejle, hvis den har tårer i øjnene.

Allergi

Ligesom mennesker kan hunde også være allergiske overfor eksempelvis pollen, støv eller bestemte typer madvarer. Din hund kan få lavet en allergitest ved dyrlægen, hvis du mistænker din hund for at have allergi.

Tilstoppede tårekanaler

Tilstoppede tårekanaler ses på hundens øjne, som vil være fugtige. Hvis det har stået på over en længere periode, kan din hund udvikle hudirritation. I så fald skal du kontakte din dyrlæge.

Infektion

Hvis din hunds tårer er gullige eller blodige, og din hund måske har irriterede og hævede øjne, kan det meget vel være en øjeninfektion. Det kræver en tur til dyrlægen for at få din hund i behandling. 

Skidt eller ridse

Du kender sikkert selv til at få noget i øjet eller til at kradse dig i øjet, hvorefter det løber i vand. Det samme kan ske for din hund. I så fald vil tårerne dog stoppe hurtigt efter. Bliver det ved, skal du søge dyrlæge.

Så når det ligner, at din hund græder, er det altså højst sandsynligt fordi, der er noget galt. Så hold øje med din hund, hvis du ofte ser en tåre i øjenkrogen, og kontakt dyrlægen, hvis du er i tvivl.

22. november 2017
Mere om Hund

Dansk Kennel Klub advarer imod kendt hundehvisker

Hund Den mexikansk-amerikanske hundetræner Cesar Millan er verdenskendt for hans TV-programmer, hvor han hjælper familier med at håndtere deres hundes adfærdsproblemer på kort tid med tilsyneladende stor succes. Flere advarer dog imod hundehviskerens metoder.

Dyrlæge advarer: Påskegodbid kan forgifte din hund

Hund Påske er lig med masser af chokolade. Dog er det vigtigt at huske på, at chokoladen er giftig for vores hunde.

Hvor gammel kan en hund blive, og hvor længe kan min hund leve?

Hund Det er indivuelt, hvor gammel en hund kan blive. Det handler om gener, sundhedstilstand og rene tilfældigheder. Der er dog nogle pejlemærker...

Elsker vi hunde højere end mennesker?

Hund Hvad rører mennesker mest om hjertet: når mennesker eller når hunde lider nød? To nye videnskabelige undersøgelser peger entydigt i samme retning. 

Disse hunderacer har det værst i kulden

Hund Der er nok mange af os mennesker, som ville ønske, at vi havde en hundspels her om vinteren. Men faktisk kan vinterens kulde også blive for...

Pas på! Grillmaden kan dræbe din hund!

Hund Det kan være fristende at give sin hund resterne fra aftenens grillmad, for at forkæle den lidt ekstra. Men pas på – grillmad kan være...

Det SKAL du vide før du køber hund

Hund Der er mange ting i din hverdag, der ændrer sig, når først du har inviteret dit nye firbenede familiemedlem ind i dit hjem. Vi har samlet de fem vigtigste ting, du skal vide, før du køber hund. 

Pas på! Majskolben kan dræbe din hund

Hund Majskolber er en populær spise at grille om sommeren, men den kan være farlig for din hund. Læs med og find ud af hvorfor.

Din hund kommunikerer med ansigtet

Hund Ny undersøgelse viser, at det måske ikke er tilfældigt, når din hund laver store hundeøjne til dig.

10 ting hundens hjemmeapotek SKAL indeholde

Hund Din hund har også brug for en førstehjælpskasse, som altid er klar, hvis den kommer til skade. Klorhexidin og en bomuldssok er på listen. Se alle 10 ting, som nødhjælpskassen helst skal indeholde.

Hvis din hund gør disse 16 ting, elsker den dig meget HØJT

Hund Hunde er for det meste kærlige og hengivne dyr, men kan du afkode, hvornår og hvordan din hund siger "jeg elsker dig"?

Hundekurv: Sådan finder du den helt rigtige seng til din hund

Hund Selvfølgelig skal din hund have en lige så god nattesøvn som dig selv. Men hvad skal du være opmærksom på, når du skal købe hundekurv? Her...

6 grunde til at din hund slikker på alt

Hund Idet din hund ikke kan tale, bruger den i stedet sin tunge til at fortælle dig en hel del. Her har vi samlet en oversigt over, hvorfor din hund slikker på alt og alle. Kan du genkende din hunds signaler? 

Kan hunde smage?

Hund Vi ved godt, at hunde har en sublim lugte- og høresans, men hvad med deres smagssans?

4 grunde til at du bliver sundere af at eje en hund

Hund Overvejer du at få en hund? Eller er du måske allerede hundeejer? Så bør du læse disse 4 fantastiske sundhedsmæssige fordele, du har som...