Foto: iStock

Hvorfor spiser hunde græs og tager de skade af det?

Hvis din hund spiser græs, kan det have flere årsager. Nogle er mere harmløse end andre, og en af dem handler om hundes slægtskab med den vilde ulv. Læs her, hvornår du kan tage det roligt, og hvornår du skal tage affære, hvis din hund begynder at græsse. 

Af: Mikkel Hede, 31. oktober 2016

Hunde og græs

Mange kender synet: Hunden begynder at gnaske løs på græsset. Det kan både være grønt havegræs eller alle mulige andre græssorter. Der florerer forskellige teorier om, hvorfor nogle hunde har denne appetit på græs. Der er også forskellige bud på, hvornår en hundejer skal være bekymret for, og hvornår man kan tage det afslappet, når hunden spiser græs. Her er nogle af dem

Er det normalt for hunde at spise græs?

Det er en ret udbredt adfærd for hunde at spise græs. Et mindre videnskabelig undersøgelse af 49 hundeejere med hunde med adgang til græs viste, at 79 % af hundene havde spist græs på et eller andet tidspunkt. 

Grøntsager er ikke nødvendige for hunde, som de er for mennesker, men de kan være et godt supplement til kosten. Det er generelt uskadeligt for hunde at spise grøntsager og græs i mindre omfang, så man kan roligt både supplere med kartofler, majs eller ris - hvis man vel at mærke kan få hunden til at spise det. 

Kigger man til hundens nærmeste slægtning, ulven, er det for dem helt normalt at supplere køddiæten med grøntsager, frugt, bær og anden ikke-animalsk føde. På den baggrund konstaterer netdyrelaege.dk, at det også er normalt for hunde at spise grønne ting.

Det er en ret naturlig antagelse, eftersom det faktisk er en tilsnigelse at kalde ulven for en slægtning til hunden. Den domesticerede hund er formelt set faktisk kun en gren af ulveslægten (Canis lupus).

Er det skadeligt for hunde at spise græs?

Visse iagttagelser peger på, at nogle hunde spiser græs for at kaste op. Det er der i hvert fald en teori, der siger. Det er parallelt med katte og deres kattegræs, hvor følgevirkningen af græsindtaget ofte er, at kattene kaster op og dermed kommer af med deres hårboller. Den modsatte adfærd findes dog også - og alt midt i mellem. Her er yderpolerne. 

  • Der findes hunde, der spiser græs for at brække sig og for at komme af med et uønsket indhold i maven eller virkningerne af det. Disse hunde kan ofte kendes på, at de ikke smager på græsset, men nærmest hugger græsset i sig. 
  • Andre hunde har mere for vane at hyggespise græsset. Disse hunde udsøger sig undertiden særlige dele af græsstrået, som de foretrækker at spise uden at stresse. 

De fleste hunde, der spiser græs, er ikke syge eller dårlige, når de gør det. Ifølge førnævnte undersøgelse var der faktisk kun 10 procent af de hunde, der spiste græs, som deres ejere ville karakterisere som syge.  

I de færreste tilfælde resulterer græsspisningen i opkast. Faktisk peger undersøgelsen på, at kun ca. 25 procent af de græsspisende hunde regelmæssigt kaster op. 

Er det skadeligt for hunde at spise græs?

Intet tyder på, at det i sig selv er skadeligt for hunde at spise græs. Er det en ofte tilbagevende adfærd hos din hund at spise græs og efterfølgende at kaste op, så kan det være en god idé at få hunden tjekket hos en dyrelæge. Om ikke andet så for at udelukke, at der kan være dybereliggende årsager til græsindtaget. 

Hundens mave egner sig ikke til at fordøje græsset. En ko har fire maver til at fordøje græsset. Det har hverken hund og mennesker, og derfor er græs en udfordrig for begge vores organismer. 

Pas på med græssende hunde i disse tilfælde

Der er dog flere tilfælde, hvor "græsning" kan være direkte skadelig for hunde. Her er tre af de mest graverende: 

  • Græsset kan indeholde små snegle, som hunden uforvarende kommer til at spise med. Nogle af disse snegle kan overføre fransk hjerteorm til hunden, og det kan i værste tilfælde være dødeligt. 
  • Græsset kan også indholde bakterier fra blandt andet fugleafførring, som også kan fremkalde sygdomme hos hunde. 
  • Det er også vigtigt at være opmærksom på, om den pågældende græsplæne eller anden type græsmark er være sprøjtet med pesticider og andre ukrudtsbekæmpende midler, som hunden helst ikke bør indtage.

Konklusion er ikke entydig. Vil du være på den sikre side, så bør du vænne din fra at spise græs, evt ved at konsultere en dyrelæge. Græs er dog i sig selv ikke skadelig for hunde, så du kan også vælge at slappe af, hvis din hund ellers i øvrigt virker sund og rask, og du bor i et område med usprøjtde græsarealer. 

Kilde: Netlaege.dk, pets.webmd.dk

31. oktober 2016 Mikkel Hede
Mere om Hund

Sådan får du din hund sikkert gennem de mørke måneder

Vintermånederne kan være farlige for din hund. Ifølge tal fra Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral fordobles antallet af påkørte hunde nemlig i november og december. Se 3 råd til, hvordan du får din hund sikkert gennem de mørke måneder her. 

Forkert foder gør din hund syg og overvægtig

De fleste hundeejere vil gøre alt for deres bedste ven. Alligevel vælger mange ofte det forkerte foder, der faktisk kan føre til, at hunden...

Dansk Kennel Klub advarer imod kendt hundehvisker

Den mexikansk-amerikanske hundetræner Cesar Millan er verdenskendt for hans TV-programmer, hvor han hjælper familier med at håndtere deres...

Dyrlæge advarer: Påskegodbid kan forgifte din hund

Påske er lig med masser af chokolade. Dog er det vigtigt at huske på, at chokoladen er giftig for vores hunde.

Hvor gammel kan en hund blive, og hvor længe kan min hund leve?

Det er indivuelt, hvor gammel en hund kan blive. Det handler om gener, sundhedstilstand og rene tilfældigheder. Der er dog nogle pejlemærker...

Elsker vi hunde højere end mennesker?

Hvad rører mennesker mest om hjertet: når mennesker eller når hunde lider nød? To nye videnskabelige undersøgelser peger entydigt i samme...

Pas på! Grillmaden kan dræbe din hund!

Det kan være fristende at give sin hund resterne fra aftenens grillmad, for at forkæle den lidt ekstra. Men pas på – grillmad kan være direkte farligt for din hund. Læs med herunder og find ud af hvilke ting, du skal undgå at give din hund. 

Pas på! Majskolben kan dræbe din hund

Majskolber er en populær spise at grille om sommeren, men den kan være farlig for din hund. Læs med og find ud af hvorfor.

Din hund kommunikerer med ansigtet

Ny undersøgelse viser, at det måske ikke er tilfældigt, når din hund laver store hundeøjne til dig.

10 ting hundens hjemmeapotek SKAL indeholde

Din hund har også brug for en førstehjælpskasse, som altid er klar, hvis den kommer til skade. Klorhexidin og en bomuldssok er på listen. Se alle 10 ting, som nødhjælpskassen helst skal indeholde.

Hvis din hund gør disse 16 ting, elsker den dig meget HØJT

Hunde er for det meste kærlige og hengivne dyr, men kan du afkode, hvornår og hvordan din hund siger "jeg elsker dig"?

Hundekurv: Sådan finder du den helt rigtige seng til din hund

Selvfølgelig skal din hund have en lige så god nattesøvn som dig selv. Men hvad skal du være opmærksom på, når du skal købe hundekurv? Her...

6 grunde til at din hund slikker på alt

Idet din hund ikke kan tale, bruger den i stedet sin tunge til at fortælle dig en hel del. Her har vi samlet en oversigt over, hvorfor din hund slikker på alt og alle. Kan du genkende din hunds signaler? 

Kan hunde smage?

Vi ved godt, at hunde har en sublim lugte- og høresans, men hvad med deres smagssans?

Sådan får du sikkert hunde og katte gennem julen

Julen rummer mange fristelser for katte og hunde, så vær opmærksom på, hvad du kan gøre for at få dem sikkert gennem juletiden. Den er...