Hund og kat er de dyreste kæledyr.
Hund og kat er de dyreste kæledyr. Foto: iStock

Hvad koster det at have hund eller kat?

Det er på ingen måde gratis at have hund, kat eller andre kæledyr for den sags skyld. Her får du en oversigt over, hvad de forskellige kæledyr koster at have.

Af: Einar Vestheim, 20. december 2017

Tænk på omkostningerne før du anskaffer dig et kæledyr

Drømmer du eller familien om at anskaffe sig en hund, kat eller måske et helt tredje kæledyr? Så bør du på forhånd undersøge, hvor meget det vil koste dig at have kæledyret. Det nye familiemedlem kan nemlig vise sig at blive en chokerende udgift.

Hvad koster en hund, kat, kanin, akvariefisk, hamster eller undulat så?

Den privatøkonomiske tjeneste Zmarta har sammenlignet udgifterne for anskaffelse, udstyr, vaccination og forsikring af seks populære kæledyr: Hund, kat, kanin, akvariefisk, hamster og undulat.

- At købe et kæledyr er en stor privatøkonomisk beslutning, og det er der god grund til at tænke på, inden beslutningen træffes. Foruden pris for anskaffelsen kommer tilbehør, forsikring og eventuelle vaccinationer, som tilsammen kan blive en rigtig høj udgift, siger Mattias Hallgrim, som er markedsdirektør hos Zmarta. 

Så meget koster det at have hund

Ikke overraskende viser tallene fra Zmarta, at hunden er det dyreste kæledyr, når man tænker på den relativt lange levetid.

Den gennemsnitlige levealder for en hund er 12-13 år, men det afhænger selvfølgelig efter race.

Sammenligningen viser, at hunden i de første leveår hurtigt koster 15.000 kroner. Under hele dens levetid koster hunden i gennemsnit 120.000 kroner. 

Så meget koster katte dig

Katten er heller ikke et billigt kæledyr, men dog væsentligt billigere end hunden. Beregningen fra Zmarta viser, at katten gennemsnitligt har årsomkostninger for omkring 5.000 kroner og en livsomkostning på omkring 75.000 kroner.

Påtænker du at anskaffe dig en hund eller kat, bør du derfor tegne en forsikring, som hjælper dig, hvis hunden eller katten bliver skadet eller syg.

Akvariefisk er det billigste kæledyr

Det absolut billigste kæledyr, som du kan anskaffe dig, er akvariefisk. De har årlige omkostninger for cirka 700 kroner og en livsomkostning på lige omkring 2.250 kroner.

- Omkostningerne er langt fra alt, når du skal vælge dit kæledyr, men det er en vigtig faktor at tage hensyn til. Håbet med denne sammenligning er, at den bidrager til, at flere kan finde et kæledyr at glæde sig over, uden at være nødt til at risikere at få et chok hvad angår udgifterne, siger Mattias Hallgrim.

Gennemsnitlige årsomkostninger

 1. Hund: 9.938 kroner
 2. Kat: 4.980 kroner
 3. Kanin: 1.737 kroner
 4. Akvariefisk: 715 kroner
 5. Undulat: 2.813 kroner
 6. Hamster: 1.468 kroner

Gennemsnitlige livsomkostninger

 1. Hund: 119.260 kroner
 2. Kat: 74.716 kroner
 3. Undulat: 28.132 kroner
 4. Hamster: 4.406 kroner
 5. Kanin: 12.164 kroner
 6. Akvariefisk: 2.147 kroner
20. december 2017 Einar Vestheim
Mere om Hund

Sådan får du din hund sikkert gennem de mørke måneder

Vintermånederne kan være farlige for din hund. Ifølge tal fra Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral fordobles antallet af påkørte hunde nemlig i november og december. Se 3 råd til, hvordan du får din hund sikkert gennem de mørke måneder her. 

Forkert foder gør din hund syg og overvægtig

De fleste hundeejere vil gøre alt for deres bedste ven. Alligevel vælger mange ofte det forkerte foder, der faktisk kan føre til, at hunden...

Dansk Kennel Klub advarer imod kendt hundehvisker

Den mexikansk-amerikanske hundetræner Cesar Millan er verdenskendt for hans TV-programmer, hvor han hjælper familier med at håndtere deres...

Dyrlæge advarer: Påskegodbid kan forgifte din hund

Påske er lig med masser af chokolade. Dog er det vigtigt at huske på, at chokoladen er giftig for vores hunde.

Hvor gammel kan en hund blive, og hvor længe kan min hund leve?

Det er indivuelt, hvor gammel en hund kan blive. Det handler om gener, sundhedstilstand og rene tilfældigheder. Der er dog nogle pejlemærker...

Elsker vi hunde højere end mennesker?

Hvad rører mennesker mest om hjertet: når mennesker eller når hunde lider nød? To nye videnskabelige undersøgelser peger entydigt i samme...

Pas på! Grillmaden kan dræbe din hund!

Det kan være fristende at give sin hund resterne fra aftenens grillmad, for at forkæle den lidt ekstra. Men pas på – grillmad kan være direkte farligt for din hund. Læs med herunder og find ud af hvilke ting, du skal undgå at give din hund. 

Pas på! Majskolben kan dræbe din hund

Majskolber er en populær spise at grille om sommeren, men den kan være farlig for din hund. Læs med og find ud af hvorfor.

Din hund kommunikerer med ansigtet

Ny undersøgelse viser, at det måske ikke er tilfældigt, når din hund laver store hundeøjne til dig.

10 ting hundens hjemmeapotek SKAL indeholde

Din hund har også brug for en førstehjælpskasse, som altid er klar, hvis den kommer til skade. Klorhexidin og en bomuldssok er på listen. Se alle 10 ting, som nødhjælpskassen helst skal indeholde.

Hvis din hund gør disse 16 ting, elsker den dig meget HØJT

Hunde er for det meste kærlige og hengivne dyr, men kan du afkode, hvornår og hvordan din hund siger "jeg elsker dig"?

Hundekurv: Sådan finder du den helt rigtige seng til din hund

Selvfølgelig skal din hund have en lige så god nattesøvn som dig selv. Men hvad skal du være opmærksom på, når du skal købe hundekurv? Her...

6 grunde til at din hund slikker på alt

Idet din hund ikke kan tale, bruger den i stedet sin tunge til at fortælle dig en hel del. Her har vi samlet en oversigt over, hvorfor din hund slikker på alt og alle. Kan du genkende din hunds signaler? 

Kan hunde smage?

Vi ved godt, at hunde har en sublim lugte- og høresans, men hvad med deres smagssans?

Sådan får du sikkert hunde og katte gennem julen

Julen rummer mange fristelser for katte og hunde, så vær opmærksom på, hvad du kan gøre for at få dem sikkert gennem juletiden. Den er...