En hunds snude er meget følsom. Samtidig er den et meget præcis instrument til at vise følelser med for hunden.
En hunds snude er meget følsom. Samtidig er den et meget præcis instrument til at vise følelser med for hunden. Foto: iStock

Hvad betyder det når en hund skubber til dig med sin snude?

Det kan betyde flere ting. Tolkningen kan gå fra en kærlig søgen om opmærksomhed til en alvorlig advarsel og en trussel om at bide til næste gang. Se her, hvordan du fortolker en hunds snudefølelser.

Af: Mikkel Hede, 26. juli 2017

Den følsommme hundesnude 

En hunds snude er ekstrem følsom. Det er den helt konkret på grund af sin meget høje koncentration af nerveender i forhold til på resten af hundens krop.

Disse mange nerver bliver i udpræget grad brugt til noget. De er ikke mindst årsag til, at hundens lugtesans er så suveræn, som den er. Snuden er desuden også et sted, hvor hunde er særligt sårbare og følsomme over for blandt andet solskoldning og enhver form for berøring.

En hundesnude er faktisk så individuel, at man ville kunne tage noget, der svarer til et fingeraftryk hos mennesker, på hundens snude. 

Der er kort sagt en god grund til at være særlig opmærksom på de følelser, som hunden udtrykker med sin meget følsomme snude, og her er det særligt oplagt at lære at fortolke hundes brug af deres snuder til at skubbe og puffe. Det kan nemlig betyde alt fra kærlighed til rødt kort til de dyr eller mennesker, som får et skub med snuden.

Læs også: Dette er de 10 hunderacer, som danskerne helst vil have

Det kærlige skub med snuden

Mange hundeejere kan sikkert nikke genkendende til de små puf med snuden, som man får af sin hund, når man enten selv dukker op der, hvor hunden befinder sig, eller hunden vender tilbage fra en tur ude i det fri.

Den slags er bare en hyggelig og fredelig adfærd. Det er hundens måde at sige: "Her er jeg". Man kan også få et puf på benen af hunden, når den ligger under spisebordet. Det er også en måde for hunden at gøre opmærksom på sig selv og måske endda også at vise en særlig interesse for det, der er på bordet.

Det underkastende skub med snuden

Et skub med snuden kan også være et udtryk for underkastelse. Hunde er jo fra naturen et flokdyr, og det er naturlig adfærd for en hund at vise sin underlegenhed over for en hund med højere status. Det kan gøres ved at sænke kroppen og krybe sig sig sammen, men det kan også komme til udtryk ved, at en hund skubber til et individ med højere status med sin snude. 

Det truende slag med snuden

Det er altid en tilsnigelse at oversætte hundes adfærd til menneskelige termer og begreber. Det er dog et faktum, at et skub fra en hundesnude i nogle tilfælde kan og bør fortolkes som en kraftig advarsel. 

I denne youtube-video kan du se et eksempel på en veritabelt slag fra en hund med snuden op i ansigtet på et menneske, der fuldstændig har forsømt at være opmærksom på hundens signaler.

Som forsvar for kvinden på filmen kan man sige, at hun ikke har kunne se det, vi kan: at det hvide i hundens øjne tydeligt er trådt frem i øjenkrogene. Dette blik er en kendt adfærdsindikator for, at en hund føler sig nervøs og ilde til mode. 

Det gode ved et snudeslag fra en hund

Et sådan slag med snuden op i ansigtet kan være smertefuldt og give en solid blodtud. Det gode ved snudeslaget er, at det ikke er blevet til et bid - endnu. For det vil ofte være næste trin, hvis årsagen til hundens stress ikke elimineres. 

Selvom en sådan uppercut fra en hunds snude er en ubehagelig oplevelse, så er der alligevel god grund til at nære beundring for hundes ordløse evner til at vise følelser. Snudeslaget er en optrapning, men samtidig en hundekultiveret måde at undgå, at en konflikt eskalerer.

Kilde: dailydogdiscoveries.com

26. juli 2017 Mikkel Hede
Mere om Hund

Sådan får du din hund sikkert gennem de mørke måneder

Vintermånederne kan være farlige for din hund. Ifølge tal fra Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral fordobles antallet af påkørte hunde nemlig i november og december. Se 3 råd til, hvordan du får din hund sikkert gennem de mørke måneder her. 

Forkert foder gør din hund syg og overvægtig

De fleste hundeejere vil gøre alt for deres bedste ven. Alligevel vælger mange ofte det forkerte foder, der faktisk kan føre til, at hunden...

Dansk Kennel Klub advarer imod kendt hundehvisker

Den mexikansk-amerikanske hundetræner Cesar Millan er verdenskendt for hans TV-programmer, hvor han hjælper familier med at håndtere deres...

Dyrlæge advarer: Påskegodbid kan forgifte din hund

Påske er lig med masser af chokolade. Dog er det vigtigt at huske på, at chokoladen er giftig for vores hunde.

Hvor gammel kan en hund blive, og hvor længe kan min hund leve?

Det er indivuelt, hvor gammel en hund kan blive. Det handler om gener, sundhedstilstand og rene tilfældigheder. Der er dog nogle pejlemærker...

Elsker vi hunde højere end mennesker?

Hvad rører mennesker mest om hjertet: når mennesker eller når hunde lider nød? To nye videnskabelige undersøgelser peger entydigt i samme...

Pas på! Grillmaden kan dræbe din hund!

Det kan være fristende at give sin hund resterne fra aftenens grillmad, for at forkæle den lidt ekstra. Men pas på – grillmad kan være direkte farligt for din hund. Læs med herunder og find ud af hvilke ting, du skal undgå at give din hund. 

Pas på! Majskolben kan dræbe din hund

Majskolber er en populær spise at grille om sommeren, men den kan være farlig for din hund. Læs med og find ud af hvorfor.

Din hund kommunikerer med ansigtet

Ny undersøgelse viser, at det måske ikke er tilfældigt, når din hund laver store hundeøjne til dig.

10 ting hundens hjemmeapotek SKAL indeholde

Din hund har også brug for en førstehjælpskasse, som altid er klar, hvis den kommer til skade. Klorhexidin og en bomuldssok er på listen. Se alle 10 ting, som nødhjælpskassen helst skal indeholde.

Hvis din hund gør disse 16 ting, elsker den dig meget HØJT

Hunde er for det meste kærlige og hengivne dyr, men kan du afkode, hvornår og hvordan din hund siger "jeg elsker dig"?

Hundekurv: Sådan finder du den helt rigtige seng til din hund

Selvfølgelig skal din hund have en lige så god nattesøvn som dig selv. Men hvad skal du være opmærksom på, når du skal købe hundekurv? Her...

6 grunde til at din hund slikker på alt

Idet din hund ikke kan tale, bruger den i stedet sin tunge til at fortælle dig en hel del. Her har vi samlet en oversigt over, hvorfor din hund slikker på alt og alle. Kan du genkende din hunds signaler? 

Kan hunde smage?

Vi ved godt, at hunde har en sublim lugte- og høresans, men hvad med deres smagssans?

Sådan får du sikkert hunde og katte gennem julen

Julen rummer mange fristelser for katte og hunde, så vær opmærksom på, hvad du kan gøre for at få dem sikkert gennem juletiden. Den er...