Foto: iStock

Hundetyveri – undgå at din hund bliver stjålet

Der er mange ting du kan gøre for at tyverisikre din hund. Sørg for at tage dine forbehold og vær opmærksom på, hvad du skal gøre, hvis uheldet alligevel er ude. Det er vigtigt at være forberedt, derfor har vi lavet en huskeliste over de vigtigste ting, når du er blevet udsat for hundetyveri. 

Af: Amanda Vejle , 30. januar 2017

Hundetyveri bliver set i højere grad end før

Det sker faktisk jævnligt, at danske familier oplever det tragiske, at deres familiehund bliver stjålet. Det er en forfærdelig og traumatisk oplevelse for både hund og ejer. Uvisheden omkring hvad der er sket med hunden, og om det lille familiemedlem kommer tilbage, er ikke til at bære.

Heldigvis er der mange ting, du kan gøre for at forberede dig og forsøge at forhindre, at det sker for dig og din hund. Forbered dig på situationen og lær af andres erfaringer så du ved, hvad du skal gøre, hvis uheldet er ude. Vi har forsøgt at samle nogle af de vigtigste råd her i artiklen. 

Undgå at din hund bliver stjålet  

Nogle af de ting,  du skal gøre for at forhindre, at din hund bliver stjålet, er blandt andet at ID-mærke din hund. Det kan du gøre på flere forskellige måder, f.eks. ved øremærkning eller med chip. Din hund skal derfor også være registreret i Dansk Hunderegister. Det er din egen pligt at sørge for, at din hund er korrekt ID-mærket og registreret. 

Sørg for at de oplysninger du har opgivet til Dansk Hunderegister, er de korrekte. Opdatér dem derfor, hvis du flytter adresse eller lignende. Disse oplysninger er din eneste mulighed for lovligt at bevise, at hunden tilhører dig.

Det er en fordel altid at have tydelige og vellignende billeder af sin hund både printet men også elektronisk. Det hjælper til at give et oprigtigt signalement af hunden, hvis den skulle blive stjålet, men også hvis du skal fremstille efterlysningsplakater eller lignende.

Sørg også for at have styr på papirene fra din hundeansvarsforsikring, som også er lovpligtig at have i Danmark. Her står ofte hundens navn og chipnummer, tjek op på det og notér det ned, hvis oplysningerne ikke står der. 

Forbehold – hunde bliver stjålet, når du mindst venter det 

Det er fristende at handle på vej hjem fra gåturen eller lige løbe et ærinde. Hvis dette betyder, at du bliver nødt til at efterlade din hund uden foran en butik, bør du overveje dette en ekstra gang.

Din hund bør ikke efterlades alene udenfor, hvor du ikke kan holde øje med den. Det er nemlig her, de fleste hunde bliver stjålet, og det er utroligt nemt for hundetyve at slippe afsted med at stjæle hunde, når de står bundet udenfor en butik.

Det er også set oftere, at tyvene stjæler hunde fra biler. Det kan være hunde, der er blevet efterladt i bilen på parkeringspladsen, mens du er inde og hente en liter mælk.

En af de nyeste tendenser inden for hundetyveri er, at de stjæler hundene direkte fra villahaverne. De giver sig selv adgang til haverne, hvor de tager hunden og fragter den til deres flugtbiler. Det er svært at sikre sig mod alt, men det er vigtigt, at du tager sig nogle forbehold, hvis du bliver nødt til at efterlade din hund uden opsyn.

Tyverisikring af hund

Det bedste du kan gøre, er selvfølgelig aldrig at efterlade din hund uden opsyn. Når det er sagt, kan der selvfølgelig være tilfælde, hvor dette bliver nødvendigt. Hvis det drejer sig om haven, så sørg for at din have er indhegnet med hegn, der kan holde hunden inde men også tyvene ude.

Det er en god idé at installere en hundelem eller andet, som giver din hund adgang til at gå indenfor, hvis den føler sig usikker. Det kan eventuelt være adgang til garagen eller et “haveskur”, hvor hunden kan søge ly, og hvor tyvene ikke kan følge efter den.

Du kan få et specielt halsbånd med en låseanordning, der ofte gør det sværere for eventuelle hundetyve at stikke af med din hund. Det kræver dog at du låser snoren fast til noget solidt, som til tider ikke engang kan være nok.

Anmeld hundetyveri til politiet 

  • Anmeld hundetyveriet til politiet
  • Husk at få en bekræftelse på, at din andmeldelse er blevet registreret 

Hvis du skulle være så uheldig at opleve, at din hund bliver stjålet, er der et par ting du skal huske at gøre. Du skal straks anmelde tyveriet til politiet. Hvis du er absolut sikker på, at din hund er blevet stjålet, så meld det, jo hurtigere jo bedre. Hvis du anmelder tyveriet telefonisk, er det en rigtig god idé at bede om at få tilsendt en bekræftelse på, at de har noteret anmeldelsen.

Der er desværre, ifølge Dansk Kennelklub, flere eksempler på, at politiet ikke noterer anmeldelserne om hundetyveri ned. Derfor kan det både være en god idé, at du under telefonsamtalen beder om en mailadresse, hvor du også på skrift kan anmelde hundetyveriet, samt bede om at få tilsendt en bekræftelse på, at de har modtaget mailen med anmeldelsen.

Hvem skal underrettes, når min hund bliver stjålet?

Underret:

Der er flere, som med fordel kan underrettes, hvis din hund bliver stjålet. Foruden politiet, bør du henvende dig til Falck, Dansk Hunderegister og dyrenes beskyttelse. 

Hvis du ikke anmelder tyveriet af din hund til dansk hunderegister, kan en eventuel hundetyv meget let få omregistreret en stjålet hund uden at nogen bemærker det. Hvis det først lykkedes tyven at omregistrere hunden, er det utroligt svært at bevise, at det er din hund.

Det sidste du kan gøre, og måske noget af det mest effektive, er at kontakte medierne. Nyheder spredes sjældent lige så hurtigt som de gør på de sociale medier. Derfor kan du med fordel lave et opslag på din personlige Facebook eller Twitter profil, men i høj grad vil det også være en fordel at kontakte både de lokale og de landsdækkende medier.

Stjålne hunde sælges videre

Hvis du står og skal købe hund, er det også forfærdeligt, hvis du i uvidenhed kommer til at købe en stjålet hund. Mange hunde stjæles nemlig i dag med det formål, at de skal sælges videre. Derfor skal du naturligvis se dig for, når du skal vælge hund, så du ikke køber en hund der er stjålet.

  • Sørg altid for at bede om at se enten stamtavle eller dyrlæge papirer på hunden.
  • Hvis du er på udkig efter hvalpe, kan du altid bede om at se moderen.
  • Hold øje med om forholdene for hvalpene ser ud til at være brugt og om hvalpene ser ud til at have været i huset længe.
  • Hvis nogle alarmklokker ringer, bør du undersøge sagen nærmere inden du anskaffer dig en af hvalpene.
  • Hold også øje med om sælgeren sælger hvalpene til en markant lavere pris, end hvad der normalt bliver taget for racen.

Markant lavere pris, kan være en indikator på, at sælgeren kun er ude på at tjene nogle hurtige penge og at komme af med hvalpene så hurtigt som muligt.

Kilder: dkk.dk, hunderegister.dk, dyrenesbeskyttelse.dk

30. januar 2017 Amanda Vejle
Mere om Hund

Sådan får du din hund sikkert gennem de mørke måneder

Vintermånederne kan være farlige for din hund. Ifølge tal fra Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral fordobles antallet af påkørte hunde nemlig i november og december. Se 3 råd til, hvordan du får din hund sikkert gennem de mørke måneder her. 

Forkert foder gør din hund syg og overvægtig

De fleste hundeejere vil gøre alt for deres bedste ven. Alligevel vælger mange ofte det forkerte foder, der faktisk kan føre til, at hunden...

Dansk Kennel Klub advarer imod kendt hundehvisker

Den mexikansk-amerikanske hundetræner Cesar Millan er verdenskendt for hans TV-programmer, hvor han hjælper familier med at håndtere deres...

Dyrlæge advarer: Påskegodbid kan forgifte din hund

Påske er lig med masser af chokolade. Dog er det vigtigt at huske på, at chokoladen er giftig for vores hunde.

Hvor gammel kan en hund blive, og hvor længe kan min hund leve?

Det er indivuelt, hvor gammel en hund kan blive. Det handler om gener, sundhedstilstand og rene tilfældigheder. Der er dog nogle pejlemærker...

Elsker vi hunde højere end mennesker?

Hvad rører mennesker mest om hjertet: når mennesker eller når hunde lider nød? To nye videnskabelige undersøgelser peger entydigt i samme...

Pas på! Grillmaden kan dræbe din hund!

Det kan være fristende at give sin hund resterne fra aftenens grillmad, for at forkæle den lidt ekstra. Men pas på – grillmad kan være direkte farligt for din hund. Læs med herunder og find ud af hvilke ting, du skal undgå at give din hund. 

Pas på! Majskolben kan dræbe din hund

Majskolber er en populær spise at grille om sommeren, men den kan være farlig for din hund. Læs med og find ud af hvorfor.

Din hund kommunikerer med ansigtet

Ny undersøgelse viser, at det måske ikke er tilfældigt, når din hund laver store hundeøjne til dig.

10 ting hundens hjemmeapotek SKAL indeholde

Din hund har også brug for en førstehjælpskasse, som altid er klar, hvis den kommer til skade. Klorhexidin og en bomuldssok er på listen. Se alle 10 ting, som nødhjælpskassen helst skal indeholde.

Hvis din hund gør disse 16 ting, elsker den dig meget HØJT

Hunde er for det meste kærlige og hengivne dyr, men kan du afkode, hvornår og hvordan din hund siger "jeg elsker dig"?

Hundekurv: Sådan finder du den helt rigtige seng til din hund

Selvfølgelig skal din hund have en lige så god nattesøvn som dig selv. Men hvad skal du være opmærksom på, når du skal købe hundekurv? Her...

6 grunde til at din hund slikker på alt

Idet din hund ikke kan tale, bruger den i stedet sin tunge til at fortælle dig en hel del. Her har vi samlet en oversigt over, hvorfor din hund slikker på alt og alle. Kan du genkende din hunds signaler? 

Kan hunde smage?

Vi ved godt, at hunde har en sublim lugte- og høresans, men hvad med deres smagssans?

Sådan får du sikkert hunde og katte gennem julen

Julen rummer mange fristelser for katte og hunde, så vær opmærksom på, hvad du kan gøre for at få dem sikkert gennem juletiden. Den er...