Foto: iStock

Her er de 10 klogeste hunderacer

Der er ingen tvivl om, at nogle hunde er klogere end andre, men hvilke racer er de klogeste? Er din hund på listen over de klogeste hunderacer?

Af: Sarah Lyster Nielsen, 2. november 2016

De klogeste hunde

Der er ingen tvivl om, at nogle hunde er klogere end andre, men hvilke racer er de klogeste? Hundes intelligens vurderes ud fra, hvor hurtigt de lærer nye kommandoer og deres villighed til at udføre dem, og de 10 klogeste racer udfører dem faktisk 95% af gangene - eller endnu oftere.

Hvis du vil vide, om din hund er på listen, så læs med her.

10. Australian cattle dog

Den australske cattle dog er en unik blanding mellem racen australsk hyrdehund og den vilde dingo. Det er en meget aktiv hund, som kræver masser af leg, aktivitet og træning gennem hele livet, og den er velegnet til agility og anden hundesport.

9. Rottweiler

Rottweilere er oprindeligt hyrdehunde, men i dag kender vi dem nok nærmere som vagthunde.

Det er de også velegnede til, da de er vagtsomme og har et stærkt beskyttelsesinstinkt. Rottweileren er også velegnet til hundesport og kræver meget træning, motion og aktivering.

8. Papillon

Papillon betyder ‘sommerfugl’ på fransk, og den lille hund er navngivet således på grund dens fine ører. Papillonen er en venlig og nysgerrig hund, som er meget lærenem, og den er derfor velegnet til hundesport og dygtig til at lære tricks.

7. Labrador retriever

Labradoren er en udbredt familiehund, men er faktisk også en Danmarks mest populære race til jagt.

Den er meget børnevenlig og god til familier, og den skal aktiveres og trænes meget. Den er en ægte vandhund, og er også fra naturens side meget villig til at hente ting.

6. Shetland sheepdog

Som navnet indikerer, stammer Shetland sheepdog - eller sheltie - fra Shetlandsøerne. Den er oprindeligt en hyrdehund, så den kan have tendens til at ‘hyrde’ familien.

Sheltien er dog heldigvis nem at træne, så hyrdeegenskaberne kan trænes væk, og den kan sagtens trænes i agility, lydighed og meget andet.

5. Dobermannpinscher

Dobermannen er nok bedst kendt som vagt- og beskyttelseshund, og det med god grund. Det er en vagtsom hunderace, som beskytter sin familie, og de er meget villige til at samarbejde.

Den moderne dobermann er dog hverken så temperamentsfuld eller aggressiv, som racen engang var, da de er gennem de senere år er blevet avlet til at være blidere hunde.

4. Golden retriever

Ligesom labradoren er golden retrieveren meget villig til at hente ting, og den er også en god jagthund.

Det er en blid hund, som ofte trives godt som familiehund, men det kommer an på, om de er opdrættet til at være jagt- eller udstillingshunde. De er dog oprindeligt jagthunde, så de skal aktiveres og trænes meget.

3. Schæfer

Schæferhunden benyttes ofte som arbejdshund i forbindelse med militær og politi, og den er også god som fører- og servicehund. Den er en god vagthund, dygtig til sporing og kræver masser af motion og aktivitet. 

Læs også: Top 10 hunderacer i Danmark: historie, pasning og pleje

2. Puddel

Pudlen kendetegnes af den krøllede pels og en særlig klipning, som man måske kunne tro var kommet til på grund af hundeshows.

Men pudlen er faktisk en jagthund og en eminent svømmer, og den særegne klipning er opstået for at gøre dem endnu bedre svømmere med særlige pomponer omkring leddene for at beskytte disse.

1. Border collie

Border collien er den klogeste hund på listen og kendt som den ultimative hyrdehund. De er meget samarbejdsvillige, har et stærkt hyrdeinstinkt, og de er så godt som utrættelige.

De er ideelle til alle former for hundesport, og det er en god idé at træne dem grundigt, så de ikke begynder at ‘hyrde’ familien og jagte cyklister og biler.

Kilder: Rover, WebMD, Hundeejere.dk

2. november 2016 Sarah Lyster Nielsen
Mere om Hund

Sådan får du din hund sikkert gennem de mørke måneder

Vintermånederne kan være farlige for din hund. Ifølge tal fra Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral fordobles antallet af påkørte hunde nemlig i november og december. Se 3 råd til, hvordan du får din hund sikkert gennem de mørke måneder her. 

Forkert foder gør din hund syg og overvægtig

De fleste hundeejere vil gøre alt for deres bedste ven. Alligevel vælger mange ofte det forkerte foder, der faktisk kan føre til, at hunden...

Dansk Kennel Klub advarer imod kendt hundehvisker

Den mexikansk-amerikanske hundetræner Cesar Millan er verdenskendt for hans TV-programmer, hvor han hjælper familier med at håndtere deres...

Dyrlæge advarer: Påskegodbid kan forgifte din hund

Påske er lig med masser af chokolade. Dog er det vigtigt at huske på, at chokoladen er giftig for vores hunde.

Hvor gammel kan en hund blive, og hvor længe kan min hund leve?

Det er indivuelt, hvor gammel en hund kan blive. Det handler om gener, sundhedstilstand og rene tilfældigheder. Der er dog nogle pejlemærker...

Elsker vi hunde højere end mennesker?

Hvad rører mennesker mest om hjertet: når mennesker eller når hunde lider nød? To nye videnskabelige undersøgelser peger entydigt i samme...

Pas på! Grillmaden kan dræbe din hund!

Det kan være fristende at give sin hund resterne fra aftenens grillmad, for at forkæle den lidt ekstra. Men pas på – grillmad kan være direkte farligt for din hund. Læs med herunder og find ud af hvilke ting, du skal undgå at give din hund. 

Pas på! Majskolben kan dræbe din hund

Majskolber er en populær spise at grille om sommeren, men den kan være farlig for din hund. Læs med og find ud af hvorfor.

Din hund kommunikerer med ansigtet

Ny undersøgelse viser, at det måske ikke er tilfældigt, når din hund laver store hundeøjne til dig.

10 ting hundens hjemmeapotek SKAL indeholde

Din hund har også brug for en førstehjælpskasse, som altid er klar, hvis den kommer til skade. Klorhexidin og en bomuldssok er på listen. Se alle 10 ting, som nødhjælpskassen helst skal indeholde.

Hvis din hund gør disse 16 ting, elsker den dig meget HØJT

Hunde er for det meste kærlige og hengivne dyr, men kan du afkode, hvornår og hvordan din hund siger "jeg elsker dig"?

Hundekurv: Sådan finder du den helt rigtige seng til din hund

Selvfølgelig skal din hund have en lige så god nattesøvn som dig selv. Men hvad skal du være opmærksom på, når du skal købe hundekurv? Her...

6 grunde til at din hund slikker på alt

Idet din hund ikke kan tale, bruger den i stedet sin tunge til at fortælle dig en hel del. Her har vi samlet en oversigt over, hvorfor din hund slikker på alt og alle. Kan du genkende din hunds signaler? 

Kan hunde smage?

Vi ved godt, at hunde har en sublim lugte- og høresans, men hvad med deres smagssans?

Sådan får du sikkert hunde og katte gennem julen

Julen rummer mange fristelser for katte og hunde, så vær opmærksom på, hvad du kan gøre for at få dem sikkert gennem juletiden. Den er...