En golden retriever knytter sig til sine ejere og er som et ekstra familiemedlem.
En golden retriever knytter sig til sine ejere og er som et ekstra familiemedlem. Foto: iStock

Golden retriever - derfor er den verdens bedste familiehund

Golden retriever er et resultat af bedre skydevåben dengang i 1800-tallet, da racen blev fremavlet. Som et dejligt biprodukt fik verden en hund, der ikke gøer særlig meget, og som samtidig er perfekt som servicehund. Ja, der er mange grunde til, at golden retrieveren er verdens mest populære hunderace.

Af: Mariah Leitisstein, 15. juni 2017

Golden retrieveren - et resultat af bedre skydevåben

En golden retriever virker som en så fuldkommen naturlig race, at man skulle tro, at den altid havde været der. Golden retrieveren blev dog først fremavlet i midten af 1800-tallet i Skotland.

Racen blev fremavlet med det skotske klima, terræn og landets vildtarter for øje. Avlen var desuden påvirket af fremskridt i våbenteknologien.

Som resultat af nyere og bedre skydevåben oplevede man nemlig, at flere og flere dyr gik tabt, når man var på jagt. Man avlede derfor golden retrieveren til at hjælpe med at indhente de fjerkræ, der ellers ikke ville være blevet fundet af jægerne. 

Retrieverens navn skyldes racens utroligt skarpe evne til at indhente nedskudt vildt. Dette gælder særligt for fugle, der er endt ude i søer og vandløb.

Det særligt geniale ved golden retrieveren som hunderace er, at hundens lyst til at hente (apportere) er parret med, at den også er meget hengiven og velegnet som familiehund. Denne hengivenhed hænger faktisk også sammen med avlsarbejdet, da samarbejdsviljen med jægeren er afgørende for et godt jagtresultatet.

8 hurtige facts om golden retrieveren 

 1. Er verdens mest populære hund.
 2. Er en meget børnevenlig hund.
 3. Er nem at træne og meget intelligent.
 4. Har et højt energiniveau og brug for meget motion.
 5. Tager hurtigt på i vægt.
 6. Er meget venlig overfor fremmede og andre hunde.
 7. Egner sig dårlig som vagthund.
 8. Gør generelt mindre end andre hunde.

Læs også: Familiehund: 10 små hunde, der er perfekte til børnefamilier

Golden Retriever bliver omfavnet af dreng.  
En golden retriever er med sit tålmodige og rolige temperament en hund, der egner sig fortrinligt til børn.  

Golden retriever: En glad og loyal familiehund

Det er netop det hengivne instinkt i golden retrieveren, der også gør den til en helt perfekt familiehund. Den er enorm kærlig og er desuden en drømmehund, når det kommer til naboer. En golden retriever er nemlig ikke en hund, der har voldsom tendens til at gø. Dette karakteristika er dog også medvirkende til, at golden retrieveren generelt ikke egner sig som jagthund.

Golden retrieveren knytter gerne et meget stærkt bånd til både sine ejere og til resten af familiens medlemmer. Det gælder også, hvis der er børn i familien. Dette er en oplagt årsag til, at golden retrieveren faktisk er den mest populære hunderace på verdensplan.

Udover at være en god familiehund, så er der mange andre ting, som golden retrieveren er særdeles god til. Det er blandt andet en hunderace, der er helt oplagt som både jagthund, narkohund og redningshund, og den er også meget velegnet som førerhund og servicehund for mennesker med handicap.

Udover at den på grund af sin lange pels har en tendens til at fælde meget, så er golden retrieveren meget nem at passe.

Golden retrieverens størrelse, vægt og levetid

En golden retriever er på ingen måde en lille hund. Den fylder meget. Hvis den skal sidde med oppe på sofaen om aftenen, skal man være indstillet på, at den vil optage pladsen for mindst ét familiemedlem.

Her er 4 facts om golden retrieveren:

 • En han skal som udgangspunkt maksimalt veje 34 kilo og som minimum 29 kilo.
 • En tæve skal som maksimum veje 29 kilo og minimum veje 24 kilo.
 • En golden retriever bliver gerne mellem ti og tretten år gammel.
 • En golden retriever føder mellem seks og ti hvalpe.
En af tre typer af golden retriever: britisk, canadisk og amerikansk.  
Der findes forskellige typer af golden retrievers – den britiske, den amerikanske og den canadiske.  

Den britiske, den amerikanske og den canadiske golden retriever

Der er som udgangspunkt en smule forskel på de tre forskellige typer af golden retrievers, der findes. 

Den britiske golden retriever er den mest udbredte i Europa og Australien. Dens pels er en anelse lysere end den amerikanske og canadiske art. En han bliver som regel mellem 56 og 61 cm, når den er oprejst og en tæve bliver mellem 51 og 56 cm.

Den amerikanske golden retriever er en smule mindre muskuløs end to andre andre typer af retrievers. Pelsen er mørkere og en anelse mere orange i farven. Den amerikanske retriever kan desuden være en anelse større end den britiske, men det er ikke mange centimeter, det drejer sig om.

Den canadiske golden retriever adskiller sig mest fra de andre typer ved generelt at veje mere. Og så har den også en pels, der er meget tyndere og en anelse mørkere end de to andres.

Hvad koster en golden retriever?

Prisen for en golden retriever-hvalp med stamtavle kan variere, men som regel ligger prisen på mellem 6.000 og 10.000 kroner. Som tommelfingerregel kan man sige, at prislejet er højere på sjælland end på jylland.

Det er afgørende at finde en god og velanskreven opdrætter, hvis man vil have en tophund. Valget af hund bør også afhænge af, hvilken type hund man er på udkig efter: skal det være en hund fra en udstillingslinje eller fra en jagtlinje? Det vil sige - skal hunden være avlet til at begå sig på udstillinger eller som jagthund. 

Golden retriever til en pris mellem kroner 6.000 og 10.000  
En golden retriever koster omkring 10.000 kroner afhængig af stamtavle og opdrætter.  

3 vigtige ting, du bør overveje, før du anskaffer dig en golden retriever 

 • Den har en tendens til at fælde meget.
 • Det er en hunderace, der kræver meget motion.
 • Efterlades den alene hjemme, kan du godt risikere, at sko og puder er blevet tygget igennem, når du kommer hjem.

Sådan træner du en golden retriever

En golden retriever er som udgangspunkt et godt valg som begynderhund, altså det drejer sig om førstegangsvalg af hund. Det er nemlig en hunderace, der er meget nem at træne, og det kan være en stor fordel for dig, der ikke før har været hundeejer.

Enhver hund er et flokdyr og har det altid bedst med en klar social struktur. Sørg derfor for, at din hund kender sin plads og ved, hvem der bestemmer – det gør du!

En golden retriever er født til at apportere, og den elsker derfor at hente og bringe ting til dig. Det er derfor unødvendigt at skælde den ud, hvis den skulle finde på at bringe dig en tilfældig sko eller noget legetøj, der ikke nødvendigvis tilhører den. Ros den i stedet, og find derefter noget andet legetøj, som er mere hundevenligt.

Sørg gerne for, at du træner hvalpen i at være alene hjemme. Ellers kan du risikere, at stuen ligner noget værre rod, når du kommer hjem fra arbejde. 

Kan man have en golden retriever i en lejlighed?

Der er delte meninger om, hvorvidt det er en god idé at bo i lejlighed med en golden retriever. Det er for det første en fysisk stor hund, men det er også en hund, der har brug for at få brændt en masse krudt af på daglig basis. Det er derfor vigtigt, at den kommer med udenfor og på længere gåture. 

Mange har en golden retriever i en lejlighed helt uden problemer, og hvis du selv mener, at der er plads og samtidig sikrer, at den får den udendørsmotion, som den har brug for, er det som udgangspunkt ikke noget problem. 

15. juni 2017 Mariah Leitisstein
Mere om Hund

Sådan får du din hund sikkert gennem de mørke måneder

Vintermånederne kan være farlige for din hund. Ifølge tal fra Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral fordobles antallet af påkørte hunde nemlig i november og december. Se 3 råd til, hvordan du får din hund sikkert gennem de mørke måneder her. 

Forkert foder gør din hund syg og overvægtig

De fleste hundeejere vil gøre alt for deres bedste ven. Alligevel vælger mange ofte det forkerte foder, der faktisk kan føre til, at hunden...

Dansk Kennel Klub advarer imod kendt hundehvisker

Den mexikansk-amerikanske hundetræner Cesar Millan er verdenskendt for hans TV-programmer, hvor han hjælper familier med at håndtere deres...

Dyrlæge advarer: Påskegodbid kan forgifte din hund

Påske er lig med masser af chokolade. Dog er det vigtigt at huske på, at chokoladen er giftig for vores hunde.

Hvor gammel kan en hund blive, og hvor længe kan min hund leve?

Det er indivuelt, hvor gammel en hund kan blive. Det handler om gener, sundhedstilstand og rene tilfældigheder. Der er dog nogle pejlemærker...

Elsker vi hunde højere end mennesker?

Hvad rører mennesker mest om hjertet: når mennesker eller når hunde lider nød? To nye videnskabelige undersøgelser peger entydigt i samme...

Pas på! Grillmaden kan dræbe din hund!

Det kan være fristende at give sin hund resterne fra aftenens grillmad, for at forkæle den lidt ekstra. Men pas på – grillmad kan være direkte farligt for din hund. Læs med herunder og find ud af hvilke ting, du skal undgå at give din hund. 

Pas på! Majskolben kan dræbe din hund

Majskolber er en populær spise at grille om sommeren, men den kan være farlig for din hund. Læs med og find ud af hvorfor.

Din hund kommunikerer med ansigtet

Ny undersøgelse viser, at det måske ikke er tilfældigt, når din hund laver store hundeøjne til dig.

10 ting hundens hjemmeapotek SKAL indeholde

Din hund har også brug for en førstehjælpskasse, som altid er klar, hvis den kommer til skade. Klorhexidin og en bomuldssok er på listen. Se alle 10 ting, som nødhjælpskassen helst skal indeholde.

Hvis din hund gør disse 16 ting, elsker den dig meget HØJT

Hunde er for det meste kærlige og hengivne dyr, men kan du afkode, hvornår og hvordan din hund siger "jeg elsker dig"?

Hundekurv: Sådan finder du den helt rigtige seng til din hund

Selvfølgelig skal din hund have en lige så god nattesøvn som dig selv. Men hvad skal du være opmærksom på, når du skal købe hundekurv? Her...

6 grunde til at din hund slikker på alt

Idet din hund ikke kan tale, bruger den i stedet sin tunge til at fortælle dig en hel del. Her har vi samlet en oversigt over, hvorfor din hund slikker på alt og alle. Kan du genkende din hunds signaler? 

Kan hunde smage?

Vi ved godt, at hunde har en sublim lugte- og høresans, men hvad med deres smagssans?

Sådan får du sikkert hunde og katte gennem julen

Julen rummer mange fristelser for katte og hunde, så vær opmærksom på, hvad du kan gøre for at få dem sikkert gennem juletiden. Den er...