Foto: iStock

Går du lang nok tur med din hund?

En hund giver en masse glæde, men kræver også deres. En ny undersøgelse viser, at mere end halvdelen af norske hunde får for lidt motion. 

Af: Guro Danielsen, 9. februar 2017

Hunden har brug for gåturen 

Alle hunde skal ud og bevæge sig i en til to timer hver dag. Gåture er vigtigt for alle racer, ikke kun arbejdshunde, men også såkaldte selskabshunde og de helt små racer, siger dyrlæge Ingvild Blaker på AniCura Animal Hospital Oslo.

De har lavet en undersøgelse, hvor 60 procent af hundeejere siger, at de går mindre end en time med deres hund hver dag. Endnu mere bekymrende, 11 procent svarede, at de ikke gå tur med hunden hver dag.

Tag hunden med på arbejde

Dyrlægen forstår fuldt ud, at folk har travle liv, og at det er svært at finde de timer, der er nødvendige. Så er det tid til at tænke lidt alternativ, siger hun:

- Kan du tage din hund med på arbejde? Så får den lidt ekstra motion til og fra destinationen. Eller måske kan du tage den med ud og handle?

En hund, der bliver sluppet løs, eller går med lang snor, får langt mere ud af en times gåtur end en hund, der får kort snor, siger Blaker.

Hunden keder sig når den er alene hjemme

Hvis du sørger for at gå længere og oftere med din hund, får du bonus effekten af hverdagens gåtur selv. Men for hunden er det også guld værd. Hunden får frigjort energi gennem bevægelse. Motion er afgørende for at forebygge fedme, som igen er kilden til mange livsstilssygdomme - også for hunde.

Desuden kan længere ture være nyttigt, hvis din hund har tillagt sig nogle dårlige vaner.

Tonje Hennig er adfærdsmæssige terapeut, og har arbejdet med adfærdsmæssige problemer hos hunde i 15 år. Hun ser en klar sammenhæng mellem problemadfærd i hundene og for lidt motion og stimulering:

- En hund, der er alene en masse og måske keder sig det meste af dagen, kan hurtigt blive meget opfindsomme. De kan begynde at gnave på møbler, gø af alt og alle former for lyde eller “gå på toilettet” indenfor. Nogle kan også have destruktiv adfærd såsom at bide i sine egne  poter eller jagte sin egen hale, siger hun. 

Det er imidlertid også vigtigt at hvile. Nøglen til et harmonisk hund er at give den en balanceret mængde af motion, hjernegymnastik og hvile, siger Hennig.

Dyrlæge Ingvild Baler anbefaler, at tilmelde sig en gruppe aktivitet for at få yderligere motivation for at dyrke motion sammen med sin hund. Der findes mange af disse slags grupper på sociale medier, du kan søge ind i.

Undersøgelsens resultater

Hvor lang tur går du med hunden hver dag?

  • Mindre end 10 minutter: 7%
  • 10-30 minutter: 25%
  • 30-60 minutter: 30%
  • 1-2 timer: 17%
  • Mere end 2 timer: 8%
  • Går ikke med hunden hver dag: 11% 

Kilde: YouGov / AniCura

9. februar 2017 Guro Danielsen
Mere om Hund

Sådan får du din hund sikkert gennem de mørke måneder

Vintermånederne kan være farlige for din hund. Ifølge tal fra Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral fordobles antallet af påkørte hunde nemlig i november og december. Se 3 råd til, hvordan du får din hund sikkert gennem de mørke måneder her. 

Forkert foder gør din hund syg og overvægtig

De fleste hundeejere vil gøre alt for deres bedste ven. Alligevel vælger mange ofte det forkerte foder, der faktisk kan føre til, at hunden...

Dansk Kennel Klub advarer imod kendt hundehvisker

Den mexikansk-amerikanske hundetræner Cesar Millan er verdenskendt for hans TV-programmer, hvor han hjælper familier med at håndtere deres...

Dyrlæge advarer: Påskegodbid kan forgifte din hund

Påske er lig med masser af chokolade. Dog er det vigtigt at huske på, at chokoladen er giftig for vores hunde.

Hvor gammel kan en hund blive, og hvor længe kan min hund leve?

Det er indivuelt, hvor gammel en hund kan blive. Det handler om gener, sundhedstilstand og rene tilfældigheder. Der er dog nogle pejlemærker...

Elsker vi hunde højere end mennesker?

Hvad rører mennesker mest om hjertet: når mennesker eller når hunde lider nød? To nye videnskabelige undersøgelser peger entydigt i samme...

Pas på! Grillmaden kan dræbe din hund!

Det kan være fristende at give sin hund resterne fra aftenens grillmad, for at forkæle den lidt ekstra. Men pas på – grillmad kan være direkte farligt for din hund. Læs med herunder og find ud af hvilke ting, du skal undgå at give din hund. 

Pas på! Majskolben kan dræbe din hund

Majskolber er en populær spise at grille om sommeren, men den kan være farlig for din hund. Læs med og find ud af hvorfor.

Din hund kommunikerer med ansigtet

Ny undersøgelse viser, at det måske ikke er tilfældigt, når din hund laver store hundeøjne til dig.

10 ting hundens hjemmeapotek SKAL indeholde

Din hund har også brug for en førstehjælpskasse, som altid er klar, hvis den kommer til skade. Klorhexidin og en bomuldssok er på listen. Se alle 10 ting, som nødhjælpskassen helst skal indeholde.

Hvis din hund gør disse 16 ting, elsker den dig meget HØJT

Hunde er for det meste kærlige og hengivne dyr, men kan du afkode, hvornår og hvordan din hund siger "jeg elsker dig"?

Hundekurv: Sådan finder du den helt rigtige seng til din hund

Selvfølgelig skal din hund have en lige så god nattesøvn som dig selv. Men hvad skal du være opmærksom på, når du skal købe hundekurv? Her...

6 grunde til at din hund slikker på alt

Idet din hund ikke kan tale, bruger den i stedet sin tunge til at fortælle dig en hel del. Her har vi samlet en oversigt over, hvorfor din hund slikker på alt og alle. Kan du genkende din hunds signaler? 

Kan hunde smage?

Vi ved godt, at hunde har en sublim lugte- og høresans, men hvad med deres smagssans?

Sådan får du sikkert hunde og katte gennem julen

Julen rummer mange fristelser for katte og hunde, så vær opmærksom på, hvad du kan gøre for at få dem sikkert gennem juletiden. Den er...