Går du lang nok tur med din hund?

Hund

En hund giver en masse glæde, men kræver også deres. En ny undersøgelse viser, at mere end halvdelen af norske hunde får for lidt motion. 

Foto: iStock

Hunden har brug for gåturen 

Alle hunde skal ud og bevæge sig i en til to timer hver dag. Gåture er vigtigt for alle racer, ikke kun arbejdshunde, men også såkaldte selskabshunde og de helt små racer, siger dyrlæge Ingvild Blaker på AniCura Animal Hospital Oslo.

De har lavet en undersøgelse, hvor 60 procent af hundeejere siger, at de går mindre end en time med deres hund hver dag. Endnu mere bekymrende, 11 procent svarede, at de ikke gå tur med hunden hver dag.

Tag hunden med på arbejde

Dyrlægen forstår fuldt ud, at folk har travle liv, og at det er svært at finde de timer, der er nødvendige. Så er det tid til at tænke lidt alternativ, siger hun:

- Kan du tage din hund med på arbejde? Så får den lidt ekstra motion til og fra destinationen. Eller måske kan du tage den med ud og handle?

En hund, der bliver sluppet løs, eller går med lang snor, får langt mere ud af en times gåtur end en hund, der får kort snor, siger Blaker.

Hunden keder sig når den er alene hjemme

Hvis du sørger for at gå længere og oftere med din hund, får du bonus effekten af hverdagens gåtur selv. Men for hunden er det også guld værd. Hunden får frigjort energi gennem bevægelse. Motion er afgørende for at forebygge fedme, som igen er kilden til mange livsstilssygdomme - også for hunde.

Desuden kan længere ture være nyttigt, hvis din hund har tillagt sig nogle dårlige vaner.

Tonje Hennig er adfærdsmæssige terapeut, og har arbejdet med adfærdsmæssige problemer hos hunde i 15 år. Hun ser en klar sammenhæng mellem problemadfærd i hundene og for lidt motion og stimulering:

- En hund, der er alene en masse og måske keder sig det meste af dagen, kan hurtigt blive meget opfindsomme. De kan begynde at gnave på møbler, gø af alt og alle former for lyde eller “gå på toilettet” indenfor. Nogle kan også have destruktiv adfærd såsom at bide i sine egne  poter eller jagte sin egen hale, siger hun. 

Det er imidlertid også vigtigt at hvile. Nøglen til et harmonisk hund er at give den en balanceret mængde af motion, hjernegymnastik og hvile, siger Hennig.

Dyrlæge Ingvild Baler anbefaler, at tilmelde sig en gruppe aktivitet for at få yderligere motivation for at dyrke motion sammen med sin hund. Der findes mange af disse slags grupper på sociale medier, du kan søge ind i.

Undersøgelsens resultater

Hvor lang tur går du med hunden hver dag?

  • Mindre end 10 minutter: 7%
  • 10-30 minutter: 25%
  • 30-60 minutter: 30%
  • 1-2 timer: 17%
  • Mere end 2 timer: 8%
  • Går ikke med hunden hver dag: 11% 

Kilde: YouGov / AniCura

9. februar 2017
Mere om Hund

Dansk Kennel Klub advarer imod kendt hundehvisker

Hund Den mexikansk-amerikanske hundetræner Cesar Millan er verdenskendt for hans TV-programmer, hvor han hjælper familier med at håndtere deres hundes adfærdsproblemer på kort tid med tilsyneladende stor succes. Flere advarer dog imod hundehviskerens metoder.

Dyrlæge advarer: Påskegodbid kan forgifte din hund

Hund Påske er lig med masser af chokolade. Dog er det vigtigt at huske på, at chokoladen er giftig for vores hunde.

Hvor gammel kan en hund blive, og hvor længe kan min hund leve?

Hund Det er indivuelt, hvor gammel en hund kan blive. Det handler om gener, sundhedstilstand og rene tilfældigheder. Der er dog nogle pejlemærker...

Elsker vi hunde højere end mennesker?

Hund Hvad rører mennesker mest om hjertet: når mennesker eller når hunde lider nød? To nye videnskabelige undersøgelser peger entydigt i samme retning. 

Disse hunderacer har det værst i kulden

Hund Der er nok mange af os mennesker, som ville ønske, at vi havde en hundspels her om vinteren. Men faktisk kan vinterens kulde også blive for...

Pas på! Grillmaden kan dræbe din hund!

Hund Det kan være fristende at give sin hund resterne fra aftenens grillmad, for at forkæle den lidt ekstra. Men pas på – grillmad kan være...

Det SKAL du vide før du køber hund

Hund Der er mange ting i din hverdag, der ændrer sig, når først du har inviteret dit nye firbenede familiemedlem ind i dit hjem. Vi har samlet de fem vigtigste ting, du skal vide, før du køber hund. 

Pas på! Majskolben kan dræbe din hund

Hund Majskolber er en populær spise at grille om sommeren, men den kan være farlig for din hund. Læs med og find ud af hvorfor.

Din hund kommunikerer med ansigtet

Hund Ny undersøgelse viser, at det måske ikke er tilfældigt, når din hund laver store hundeøjne til dig.

10 ting hundens hjemmeapotek SKAL indeholde

Hund Din hund har også brug for en førstehjælpskasse, som altid er klar, hvis den kommer til skade. Klorhexidin og en bomuldssok er på listen. Se alle 10 ting, som nødhjælpskassen helst skal indeholde.

Hvis din hund gør disse 16 ting, elsker den dig meget HØJT

Hund Hunde er for det meste kærlige og hengivne dyr, men kan du afkode, hvornår og hvordan din hund siger "jeg elsker dig"?

Hundekurv: Sådan finder du den helt rigtige seng til din hund

Hund Selvfølgelig skal din hund have en lige så god nattesøvn som dig selv. Men hvad skal du være opmærksom på, når du skal købe hundekurv? Her...

6 grunde til at din hund slikker på alt

Hund Idet din hund ikke kan tale, bruger den i stedet sin tunge til at fortælle dig en hel del. Her har vi samlet en oversigt over, hvorfor din hund slikker på alt og alle. Kan du genkende din hunds signaler? 

Kan hunde smage?

Hund Vi ved godt, at hunde har en sublim lugte- og høresans, men hvad med deres smagssans?

4 grunde til at du bliver sundere af at eje en hund

Hund Overvejer du at få en hund? Eller er du måske allerede hundeejer? Så bør du læse disse 4 fantastiske sundhedsmæssige fordele, du har som...