Forkert foder gør din hund syg og overvægtig

De fleste hundeejere vil gøre alt for deres bedste ven. Alligevel vælger mange ofte det forkerte foder, der faktisk kan føre til, at hunden bliver overvægtig og udvikler allergier. Få dyreekspertens råd til sund hundefodring her.

Danskerne elsker at have hund. Endda så meget, at vi i 2018 havde hele 595.000 hunde i Danmark. Det svarer til, at 24 procent af alle husstande ejede minimum én hund. Samtidig er vi meget glade for at forkæle vores firbenede venner med alt fra legetøj til sjove kostumer. 

Selvom vi bruger mange penge på vores dyr, ryger den kritiske sans dog tit, når hundefoderet puttes i kurven – og det har store konsekvenser for hundende.

Energiforladt, tyk eller syg? 

Det fortæller Morten Pelby, stifter af dyrehandlen MiniZoo: 

– Vi har mange kunder, der kommer ind med hunde som virker energiforladte, er for tykke eller er decideret syge. For ligesom os mennesker er hunde sensitive over for madvarer, og de kan få allergier og blive varigt skadede på grund af en forkert kost. Det er desværre risikoen, når ejerne ukritisk køber hundemad uden at sætte sig ind i, hvad foderet reelt indeholder, og hvad hunden faktisk har brug for, forklarer Morten Pelby i en pressemeddelelse.

Det bekræfter Kristian Kamstrup, der er dyrlæge ved Herlev Dyreklinik:

– For dårligt og forkert foder kan føre til en lang række negative følgevirkninger for hunden, for eksempeldårlig hud og pels, allergi, nedsat immunforsvar og mangelsygdomme. Jeg vil vove at påstå, at de penge hundeejeren sparer på hundemad i butikken, ender han alligevel med at betale ved dyrlægen senere, siger han.

Tre gode råd til sundt foder 

Derfor giver Morten Pelby tre gode råd til, hvad man som hundeejer bør overveje, når den rigtige kostplan skal lægges for den firbenede følgesvend:

  1. Vælg naturligt og balanceret foder. Hunde har brug for kød samt grøntsager for at gendanne knogler og pels. Gå derfor efter foder, hvor indholdet af kød er højt, og vær opmærksom på om indholdet af erstatnings- og tilsætningsstoffer som soja og benmel er tilsvarende lavt, da disse ingredienser kan forvrænge det reelle billede af madens indhold.

  2. Tænk på hundens behov. Undgå overfodring og rester fra madlavningen – selvom det er fristende at give din ven lidt ekstra i skålen, gør du kun hunden en bjørnetjeneste. Overvej i stedet at dele måltiderne ud i løbet af dagen, tilpas mængden efter energibehovet hos din hund og undgå salt og sukker. Vær særligt opmærksom på indholdet af foderet, hvis din hund er allergisk eller har sygdomme relateret til maden.

  3. Søg hjælp hvis du er i tvivl. Indholdsfortegnelser kan være svære at gennemskue, og er du det mindste i tvivl om, hvilken type foder din hund har brug for, skal du søge hjælp hos din dyrlæge eller i en dyrehandel med faglært personale. Det er ikke alle dyrehandlere, der kræver, at de ansatte er faglærte – så spørg før du handler.

Mest læste artikler