Er din hund energiforladt, tyk eller syg? Måske er det foderet, der er problemet.
Er din hund energiforladt, tyk eller syg? Måske er det foderet, der er problemet. Foto: GettyImages

Forkert foder gør din hund syg og overvægtig

De fleste hundeejere vil gøre alt for deres bedste ven. Alligevel vælger mange ofte det forkerte foder, der faktisk kan føre til, at hunden bliver overvægtig og udvikler allergier. Få dyreekspertens råd til sund hundefodring her.

Af: Nanna Danborg-Aamand, 20. august 2019

Danskerne elsker at have hund. Endda så meget, at vi i 2018 havde hele 595.000 hunde i Danmark. Det svarer til, at 24 procent af alle husstande ejede minimum én hund. Samtidig er vi meget glade for at forkæle vores firbenede venner med alt fra legetøj til sjove kostumer. 

Selvom vi bruger mange penge på vores dyr, ryger den kritiske sans dog tit, når hundefoderet puttes i kurven - og det har store konsekvenser for hundende.

Energiforladt, tyk eller syg? 

Det fortæller Morten Pelby, stifter af dyrehandlen MiniZoo: 

- Vi har mange kunder, der kommer ind med hunde som virker energiforladte, er for tykke eller er decideret syge. For ligesom os mennesker er hunde sensitive over for madvarer, og de kan få allergier og blive varigt skadede på grund af en forkert kost. Det er desværre risikoen, når ejerne ukritisk køber hundemad uden at sætte sig ind i, hvad foderet reelt indeholder, og hvad hunden faktisk har brug for, forklarer Morten Pelby i en pressemeddelelse.

Det bekræfter Kristian Kamstrup, der er dyrlæge ved Herlev Dyreklinik:

– For dårligt og forkert foder kan føre til en lang række negative følgevirkninger for hunden, for eksempeldårlig hud og pels, allergi, nedsat immunforsvar og mangelsygdomme. Jeg vil vove at påstå, at de penge hundeejeren sparer på hundemad i butikken, ender han alligevel med at betale ved dyrlægen senere, siger han.

Tre gode råd til sundt foder 

Derfor giver Morten Pelby tre gode råd til, hvad man som hundeejer bør overveje, når den rigtige kostplan skal lægges for den firbenede følgesvend:

  1. Vælg naturligt og balanceret foder. Hunde har brug for kød samt grøntsager for at gendanne knogler og pels. Gå derfor efter foder, hvor indholdet af kød er højt, og vær opmærksom på om indholdet af erstatnings- og tilsætningsstoffer som soja og benmel er tilsvarende lavt, da disse ingredienser kan forvrænge det reelle billede af madens indhold.

  2. Tænk på hundens behov. Undgå overfodring og rester fra madlavningen – selvom det er fristende at give din ven lidt ekstra i skålen, gør du kun hunden en bjørnetjeneste. Overvej i stedet at dele måltiderne ud i løbet af dagen, tilpas mængden efter energibehovet hos din hund og undgå salt og sukker. Vær særligt opmærksom på indholdet af foderet, hvis din hund er allergisk eller har sygdomme relateret til maden.

  3. Søg hjælp hvis du er i tvivl. Indholdsfortegnelser kan være svære at gennemskue, og er du det mindste i tvivl om, hvilken type foder din hund har brug for, skal du søge hjælp hos din dyrlæge eller i en dyrehandel med faglært personale. Det er ikke alle dyrehandlere, der kræver, at de ansatte er faglærte – så spørg før du handler.

20. august 2019 Nanna Danborg-Aamand
Mere om Hund

Sådan får du din hund sikkert gennem de mørke måneder

Vintermånederne kan være farlige for din hund. Ifølge tal fra Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral fordobles antallet af påkørte hunde nemlig i november og december. Se 3 råd til, hvordan du får din hund sikkert gennem de mørke måneder her. 

Dansk Kennel Klub advarer imod kendt hundehvisker

Den mexikansk-amerikanske hundetræner Cesar Millan er verdenskendt for hans TV-programmer, hvor han hjælper familier med at håndtere deres...

Dyrlæge advarer: Påskegodbid kan forgifte din hund

Påske er lig med masser af chokolade. Dog er det vigtigt at huske på, at chokoladen er giftig for vores hunde.

Hvor gammel kan en hund blive, og hvor længe kan min hund leve?

Det er indivuelt, hvor gammel en hund kan blive. Det handler om gener, sundhedstilstand og rene tilfældigheder. Der er dog nogle pejlemærker, der kan fortælle, hvor mange år bestemte hunderacer kan blive. Her er de 5 længstlevende hunde nogensinde, og den gennemsnitlige levetid for 40 populære hunderacer.

Elsker vi hunde højere end mennesker?

Hvad rører mennesker mest om hjertet: når mennesker eller når hunde lider nød? To nye videnskabelige undersøgelser peger entydigt i samme...

Pas på! Grillmaden kan dræbe din hund!

Det kan være fristende at give sin hund resterne fra aftenens grillmad, for at forkæle den lidt ekstra. Men pas på – grillmad kan være...

Pas på! Majskolben kan dræbe din hund

Majskolber er en populær spise at grille om sommeren, men den kan være farlig for din hund. Læs med og find ud af hvorfor. 

Din hund kommunikerer med ansigtet

Ny undersøgelse viser, at det måske ikke er tilfældigt, når din hund laver store hundeøjne til dig.

10 ting hundens hjemmeapotek SKAL indeholde

Din hund har også brug for en førstehjælpskasse, som altid er klar, hvis den kommer til skade. Klorhexidin og en bomuldssok er på listen....

Hvis din hund gør disse 16 ting, elsker den dig meget HØJT

Hunde er for det meste kærlige og hengivne dyr, men kan du afkode, hvornår og hvordan din hund siger "jeg elsker dig"?

Hundekurv: Sådan finder du den helt rigtige seng til din hund

Selvfølgelig skal din hund have en lige så god nattesøvn som dig selv. Men hvad skal du være opmærksom på, når du skal købe hundekurv? Her...

6 grunde til at din hund slikker på alt

Idet din hund ikke kan tale, bruger den i stedet sin tunge til at fortælle dig en hel del. Her har vi samlet en oversigt over, hvorfor din...

Kan hunde smage?

Vi ved godt, at hunde har en sublim lugte- og høresans, men hvad med deres smagssans?

Sådan får du sikkert hunde og katte gennem julen

Julen rummer mange fristelser for katte og hunde, så vær opmærksom på, hvad du kan gøre for at få dem sikkert gennem juletiden. Den er...

4 grunde til at du bliver sundere af at eje en hund

Overvejer du at få en hund? Eller er du måske allerede hundeejer? Så bør du læse disse 4 fantastiske sundhedsmæssige fordele, du har som...