Foto: Flickr

Forbudte hunderacer i Danmark

Her kan du læse om hundeforbuddet, de forbudte hunderacer og observationslisten i Danmark. Disse hunderacer må altså ikke længere anskaffes, overdrages, importeres eller avles på i Danmark.

Af: Amanda Vejle, 11. april 2017

Forbudte hunderacer i Danmark

Efter en længere periode med adskillige angreb, aggressive hunde, ansvarsløse hundeejere, bidskader og arrangering af hundekampe, blev hundeloven ændret af Folketinget i samarbejde med eksperter, så hele 13 hunderacer i 2010 blev forbudte i Danmark.

De hundeejere ,der allerede ejer en af de forbudte racer, er hermed omfattet af en overgangsordning, der sørger for, at de ikke bliver ramt af den nye lovgivning i forhold til deres nuværende hunde.

Læs mere: Allergivenlige hunderacer – myter og virkelighed

Overgangsordning for hundeejere med forbudte hunderacer i Danmark

De mennesker, der pr. d. 17. marts 2010, hvor den nye hundelov blev vedtaget, var i besiddelse af en af de forbudte hunderacer eller krydsninger, var fortsat i deres gode ret til at beholde deres kæledyr. De måtte dog hverken avle eller overdrage hundene til anden part.

Hundene skulle også, ved færdsel på offentlige steder, føres i snor og have mundkurv på. Dette omfatter dog ikke skove, hvor ejeren har givet tilladelse til, at hunde kan færdes uden snor. 

Hvis en ejer har anskaffet sig hunden efter d. 17. marts 2010, har politiet beføjelser til at foranledige aflivning af hunden. 

Ulovlige hunderacer i Danmark

Udvalget, der blev sammensat for at vælge, hvilke hunderacer, der skulle forbydes i Danmark bestod blandt andet af repræsentanter fra Dansk Kennel Klub, Danmarks civile Hundeførerforening, Dyrenes Beskyttelse, Dyreværnsrådet og Den Danske Dyrlægeforening.

Sammen skulle de udvælge, hvilke hunderacer, der skulle forbydes i landet, så de ikke længere udgjorde en trussel mod borgernes sikkerhed. Formålet med den nye hundelov var nemlig netop at varetage hensynet til borgernes sikkerhed og tryghed i dagligdagen og i offentligheden.

Hunderacer, der er forbudte i Danmark

Det er ulovligt at besidde og avle de 13 hunderacer i Danmark, men det er faktisk også ulovligt at avle krydsninger, hvor en eller flere af de 13 ulovlige hunderacer indgår.

Der er stor forskel på den individuelle hund 

1. Amerikansk bulldog

Amerikansk bulldog stammer fra USA, hvor den er blevet fremavlet som brugs-, gård- og jagthund. Racen findes i to forskellige overordnede avlslinjer: Johnson’s American bulldogs og Scott type bulldogs. 

Generelt er den amerikanske bulldog en stor, stærk og robust hund, der har et relativt højt aktivitetsniveau. Racen kræver en meget konsekvent opdragelse. En amerikansk bulldog er desuden en meget selvstændig, selvsikker, klog og stædig hund.

Læs mere: 10 sygdomme alle hundeejere bør være opmærksomme på

2. Amerikansk staffordshire terrier

Den amerikanske staffordshire terrie bliver også kaldt amstaff og stammer fra USA. Racen har rødder i den amerikanske pit bull terrier. Den amerikanske staffordshire terriee er rigtig glad for børn og voksne, og bliver sjældent aggressiv overfor mennesker.

Racen er dog kendt for at blive kønsaggressiv mod andre hunde. En amstaff er dog sjældent interesseret i kontakt med fremmede hunde efter den kønsmodnes. 

Amerikansk staffordshire terrier bliver ofte forvekslet med staffordshire bull terrier; det er dog to forskellige hunde, hvoraf den ene er forbudt i Danmark og det er den anden ikke. 

Læs mere her: Staffordshire bull terrier: En loyal og kærlig familiehund

3. Centralasiatisk ovtcharka

Den centralasiatiske ovtcharka er en hyrdehund fra det tidligere Sovjet Unionen, som er beslægtet med tibetansk mastiff og den tyrkiske kangal, der også er på listen over forbudte hunderacer i Danmark.

En centralasiatisk ovtcharka er modig, reserveret og selvstændig. Den udstråler den typiske ro, som hunde med stor selvtillid tit har. 

4. Kaukasisk ovtcharka

Den kaukasisk ovtcharka er også en hyrdehund. Denne race har dog sin oprindelse i områderne omkring Bosnien/Herzegovina, Rusland, Georgien og Azerbaijan i den nordlige del af Kaukasus. Racens brede baggrund betyder at adskiller sig meget i udseende og type.

Racen blev oprindeligt brugt til at vogte gårdens husdyr. De kaukasike ovtcharkaer er stærke, adrætte og intelligente. Racen er fuldstændig frygtløs og har en stærk vilje, som de gerne bruger til at tage selvstændige beslutninger.

5. Sydrussisk ovtcharka

Den sydrussiske ovtcharka er en typisk vogterhund, hvis oprindelse er en smule omdiskuteret.

Racen er massiv, robust og forholdsvis slank med en godt udviklet muskulatur. Den sydrussiske ovtcharka er meget klog, selvstændig og stædig. Hyrdehundegenet ligger så dybt i racen, at den uden barmhjertighed angriber alle, der udgør en trussel eller som vover at komme tæt på den flok den beskytter.

Læs mere: Hundetyveri – undgå at din hund bliver stjålet 

6. Fila brasileiro

Fila brasileiro bliver også kaldet brasiliansk mastiff og er Brasiliens nationalhund. Racen er en blanding af originale, gamle mastiffer, blodhunde, gammeldags bulldogs og forskellige typer af hyrdehunde.

Racen er meget vagtsom, hvilket gør den mistroisk overfor fremmede mennesker. Det brasilianske udtryk: "Ojeriza", er en betegnelse for den mistroiske adfærd, du finder hos en fila brasileiro. 

Læs mere: Alt hvad du skal vide om hunde i løbetid 

7. Dogo argentino

Dogo Argentino er en stor, hvid, stærk og muskuløs hunderace med oprindelse i Argentina. Racen er i dag officielt anerkendt som jagthund, men den fungerer også i mange andre sammenhænge. Faktisk ses racen både i forbindelse med politiarbejde, som redningshund eller som militærhund.

Dogo’en er en meget dominerende hund, der til tider kan have svært ved at tolerere andre hunde, men er sjældent direkte aggressiv. 

Generelt anses racen for at være en rolig race, men med tendens til at være køns aggressiv overfor andre hunde, når de er fuldvoksne.

Læs mere: 8 ting din hund ville ønske du vidste 

8. Kangal

Den store kangal er en af de meget udbredte anatolske hyrdehunde. En anatolsk hyrdehund er en af de største hunderacer i verden, og den kan være højere end grand danoisen.

Racen er meget intelligent og mistænksom, meget adræt, oppe på mærkerne, udholdende og stærk. En anden ting der kendetegner kangal’en er stædighed. Det er en meget stædig og egenrådig hunderace.

Læs mere: Hvad skal du gøre, når din hund bliver angrebet?

9. Amerikansk pitbull terrier

Den amerikanske pitbull terrier er en hunderace, der oprindeligt er fremavlet som kamphund, vagthund og gårdhund. Racen har rødder i andre racer som bedlington terrie, dudley nose terrie, bulldogs og adskillige andre hunderacer.

Målet med racen var at skabe en hund, der var frygtløs, stærk og hurtig. En hund, der ville kunne klare sig godt i kamp mod andre dyr og hunde.

Samtidig har racen også egenskaber der gør, at det er en fremragende familie og gårdhund. Den er loyal og kærlig overfor sin familie, og trives rigtig godt sammen med mennesker og elsker at omgås dem. Både fremmede og velkendte mennesker bliver hurtigt accepteret af en pitbull, når de kommer på besøg.

Desværre er racen ofte aggressiv overfor andre hunderacer, grundet dens gener og fortid som kamphund. 

10. Boerboel

Boerboel bliver også kaldet Afrikansk Mastiff. Det er gammel race, der stammer fra de afrikanske Boer-farme. Navnet boerboel kan oversætte til "bondens hund". Boerboel er nemlig opdrættet til at være det første forsvar, eventuelt indtrængende tyve og røvere samt Afrikas store rovdyr skulle møde, hvis de forsøgte at trænge ind på gårdene.

Generne som vagthund medfører at en boerboel er meget territoriale og vogtende overfor sin familie og sit hjem, men er sjældent aggressiv, hvis den ikke befinder sig i en provokerende situation.

Boerboel har et højere energiniveau end de fleste andre mastiff-racer og er meget samarbejdsvillig med deres ejer.

Læs mere: Derfor bliver hunde også køresyge og sådan afhjælper du det 

11. Tosa inu

I japansk kamphunde kultur findes der en race, der bliver brugt til en disciplin, som de betegner som “hundekampens sumobrydning”. Den hunderace er tosa inu.

En tosa inu er tålmodig, dristig, rolig og modig, men har tendens til at være aggressiv overfor andre hunde. Det er en hund, der kan være meget svær at kontrollere for en uerfaren hundeejer og den kræver en del træning.

Læs mere: Fordelene ved at have to hunde 

12. Sarplaninac

En sarplaninac er en stor hyrdehund med oprindelse i Albanien og omegn. Sarplaninac hundens primære arbejdsopgaver var at forsvare hyrdens husdyr mod eksempelvis losser, bjørne og ulve.

Sarplaninac har også været brugt som vagthund til landsbyens kvinder og børn. Racen er stor, stærk, modig og har et meget skarpt sind. Det er en race med et meget vogtende og mistroisk instinkt overfor fremmede.

13. Tornjak

Tornjak er en gammel type hyrdehund fra Kroatien og Bosnien-Herzegovina. Det er en gren af de anatolske hyrdehunde, som tidligere er nævnt i artiklen. Tornjaks vogtende egenskaber er dog ikke så udprægede, som hos andre af de anatolske og sydøsteuropæiske hyrdehunde.

Tornjak er en race, der hviler meget i selv, som er rolig, intelligent, selvsikker og vogtende. 

En tornjak er som oftest meget tæt knyttet til sin familie, og ser denne som et helt centralt omdrejningspunkt i sin verden. Racen er normalt meget rolig, og hvis hunden vokser op med børn, er den både meget beskyttende, venlig og yderst tolerant overfor dem.

Det har været en stor debat omkring, hvorfor netop denne race er blevet ulovligt, da der ikke er dokumenteret problemer nogen steder i verden med denne.

Læs mere: 10 hyppige poteproblemer du skal holde øje med hos din hund 

Kilder: hunderacer.info.dk, hundeejere.dk, gipote.dk

11. april 2017 Amanda Vejle
Mere om Hund

Sådan får du din hund sikkert gennem de mørke måneder

Vintermånederne kan være farlige for din hund. Ifølge tal fra Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral fordobles antallet af påkørte hunde nemlig i november og december. Se 3 råd til, hvordan du får din hund sikkert gennem de mørke måneder her. 

Forkert foder gør din hund syg og overvægtig

De fleste hundeejere vil gøre alt for deres bedste ven. Alligevel vælger mange ofte det forkerte foder, der faktisk kan føre til, at hunden...

Dansk Kennel Klub advarer imod kendt hundehvisker

Den mexikansk-amerikanske hundetræner Cesar Millan er verdenskendt for hans TV-programmer, hvor han hjælper familier med at håndtere deres...

Dyrlæge advarer: Påskegodbid kan forgifte din hund

Påske er lig med masser af chokolade. Dog er det vigtigt at huske på, at chokoladen er giftig for vores hunde.

Hvor gammel kan en hund blive, og hvor længe kan min hund leve?

Det er indivuelt, hvor gammel en hund kan blive. Det handler om gener, sundhedstilstand og rene tilfældigheder. Der er dog nogle pejlemærker...

Elsker vi hunde højere end mennesker?

Hvad rører mennesker mest om hjertet: når mennesker eller når hunde lider nød? To nye videnskabelige undersøgelser peger entydigt i samme...

Pas på! Grillmaden kan dræbe din hund!

Det kan være fristende at give sin hund resterne fra aftenens grillmad, for at forkæle den lidt ekstra. Men pas på – grillmad kan være direkte farligt for din hund. Læs med herunder og find ud af hvilke ting, du skal undgå at give din hund. 

Pas på! Majskolben kan dræbe din hund

Majskolber er en populær spise at grille om sommeren, men den kan være farlig for din hund. Læs med og find ud af hvorfor.

Din hund kommunikerer med ansigtet

Ny undersøgelse viser, at det måske ikke er tilfældigt, når din hund laver store hundeøjne til dig.

10 ting hundens hjemmeapotek SKAL indeholde

Din hund har også brug for en førstehjælpskasse, som altid er klar, hvis den kommer til skade. Klorhexidin og en bomuldssok er på listen. Se alle 10 ting, som nødhjælpskassen helst skal indeholde.

Hvis din hund gør disse 16 ting, elsker den dig meget HØJT

Hunde er for det meste kærlige og hengivne dyr, men kan du afkode, hvornår og hvordan din hund siger "jeg elsker dig"?

Hundekurv: Sådan finder du den helt rigtige seng til din hund

Selvfølgelig skal din hund have en lige så god nattesøvn som dig selv. Men hvad skal du være opmærksom på, når du skal købe hundekurv? Her...

6 grunde til at din hund slikker på alt

Idet din hund ikke kan tale, bruger den i stedet sin tunge til at fortælle dig en hel del. Her har vi samlet en oversigt over, hvorfor din hund slikker på alt og alle. Kan du genkende din hunds signaler? 

Kan hunde smage?

Vi ved godt, at hunde har en sublim lugte- og høresans, men hvad med deres smagssans?

Sådan får du sikkert hunde og katte gennem julen

Julen rummer mange fristelser for katte og hunde, så vær opmærksom på, hvad du kan gøre for at få dem sikkert gennem juletiden. Den er...