Det er ikke alle hunde, der kan tåle vinterens kuldegrader.
Det er ikke alle hunde, der kan tåle vinterens kuldegrader. Foto: iStock

Disse hunderacer har det værst i kulden

Der er nok mange af os mennesker, som ville ønske, at vi havde en hundspels her om vinteren. Men faktisk kan vinterens kulde også blive for rå, særligt for visse hunde.

Særligt små hunderacer fryser i vinterkulden

Man skulle måske tro, at hundes pels kan holde hunden varm i selv de værste kuldegrader. Men det er langt fra tilfældet. Det er særligt de små hunderacer, som er udsat i vinterens kolde vejr.

Adfærdsbiolog og hundeekspert Jørgen Damkjer Lund udtaler: ”Du skal tænke på, at de små racer har en større overflade i forhold til deres kropsvægt. Det betyder, at de skal producere meget mere energi og have et højere stofskifte for at holde varmen.” 

Her kan du læse om 10 små hunderacer. 

Desuden har korthårede hunderacer normalt ikke så meget – eller slet ikke -  isolerende underuld, som de langhårede hunde. Dette gælder blandt andet chihauhau’en, der med sin korte pels og lille størrelse, er ekstra udsat i frostgraderne. Men det gælder også blandt andre bomuldshunden, der trods dens lange pjuskede pels har problemer med at holde varmen, da den ikke har underuld.

Tøj til hunden kan være nødvendigt

Eftersom det er særligt vanskeligt for små hunderacer at holde varmen, kan det derfor være nødvendigt med en hundefrakke. Du skal dog være opmærksom på, at hunde regulerer deres kropstemperatur gennem tunge og poter.

Hvornår er det så for koldt for din hund?

Trods en varm hundefrakke kan vinterens bidende kulde være for meget for din lille hund. Særligt poterne, der som nævnt regulerer hundens kropstemperatur, er udsatte i vinteren – både hvad angår vejsalt og kulde.

Her kan du finde en guide til, hvornår frostgraderne kan være farlige for din hund, og hvornår en lille tur er rigeligt. 

Hundens stofskifte nedsættes med alderen

Jo ældre hunden bliver, jo dårligere bliver hundens stofskifte også. Du skal derfor passe ekstra på, at din hund ikke bliver kold, da det kan være sværere for din gamle hund, at regulerer dens kropstemperatur.

Det kan derfor være en god ide at undgå, at din hund lægger sig på et koldt underlag – hvad enten det er indenfor og udenfor.

Avlen er skyld i, at hunde fryser

Hundens forfader, ulven, har ikke problemer med kulden. Tværtimod trives den fint i den vilde natur ned til minus 10-20 frostgrader. Ligeledes er slædehunde meget kuldetolerante. Når små hunderacer har problemer med kulde, er det fordi, det er fremavlede hunderacer.

Mennesket havde fokus på at fremavle hunde med et bestemt udseende, og mindre fokus på hundes sundhed og trivsel. Det resulterede i små, tyndpelsede eller måske ligefrem hårløse hunderacer, der med en højere legemstemperatur end almindelige hunde, simpelthen ikke kan modstå varmetabet.

Hvad sker der med hunden, når den fryser?

Det gælder for hunde, som det gælder for mennesker: Nedkøling af kroppen svækker immunforsvaret, så sygdomme er let modtagelige. Desuden er det ligeså ubehageligt for hunde at fryse, som det er for os mennesker.

Kilder: Videnskab.dk & Olivers.dk

28. november 2017
Mere om Hund

Dansk Kennel Klub advarer imod kendt hundehvisker

Den mexikansk-amerikanske hundetræner Cesar Millan er verdenskendt for hans TV-programmer, hvor han hjælper familier med at håndtere deres hundes adfærdsproblemer på kort tid med tilsyneladende stor succes. Flere advarer dog imod hundehviskerens metoder.

Dyrlæge advarer: Påskegodbid kan forgifte din hund

Påske er lig med masser af chokolade. Dog er det vigtigt at huske på, at chokoladen er giftig for vores hunde.

Hvor gammel kan en hund blive, og hvor længe kan min hund leve?

Det er indivuelt, hvor gammel en hund kan blive. Det handler om gener, sundhedstilstand og rene tilfældigheder. Der er dog nogle pejlemærker...

Elsker vi hunde højere end mennesker?

Hvad rører mennesker mest om hjertet: når mennesker eller når hunde lider nød? To nye videnskabelige undersøgelser peger entydigt i samme retning. 

Pas på! Grillmaden kan dræbe din hund!

Det kan være fristende at give sin hund resterne fra aftenens grillmad, for at forkæle den lidt ekstra. Men pas på – grillmad kan være...

Det SKAL du vide før du køber hund

Der er mange ting i din hverdag, der ændrer sig, når først du har inviteret dit nye firbenede familiemedlem ind i dit hjem. Vi har samlet...

Pas på! Majskolben kan dræbe din hund

Majskolber er en populær spise at grille om sommeren, men den kan være farlig for din hund. Læs med og find ud af hvorfor. 

Din hund kommunikerer med ansigtet

Ny undersøgelse viser, at det måske ikke er tilfældigt, når din hund laver store hundeøjne til dig.

10 ting hundens hjemmeapotek SKAL indeholde

Din hund har også brug for en førstehjælpskasse, som altid er klar, hvis den kommer til skade. Klorhexidin og en bomuldssok er på listen....

Hvis din hund gør disse 16 ting, elsker den dig meget HØJT

Hunde er for det meste kærlige og hengivne dyr, men kan du afkode, hvornår og hvordan din hund siger "jeg elsker dig"?

Hundekurv: Sådan finder du den helt rigtige seng til din hund

Selvfølgelig skal din hund have en lige så god nattesøvn som dig selv. Men hvad skal du være opmærksom på, når du skal købe hundekurv? Her...

6 grunde til at din hund slikker på alt

Idet din hund ikke kan tale, bruger den i stedet sin tunge til at fortælle dig en hel del. Her har vi samlet en oversigt over, hvorfor din...

Kan hunde smage?

Vi ved godt, at hunde har en sublim lugte- og høresans, men hvad med deres smagssans?

4 grunde til at du bliver sundere af at eje en hund

Overvejer du at få en hund? Eller er du måske allerede hundeejer? Så bør du læse disse 4 fantastiske sundhedsmæssige fordele, du har som...

Lær at forstå din hunds kropssprog

Ved at observere din hunds kropsprog kan du blive klogere på, om din hund forsøger at fortælle dig noget. Vi har samlet en oversigt over...