Boldspil og pindekast er umiddelbart ikke noget for en berner sennen. Kaster man noget, kan man selv hente det igen.
Boldspil og pindekast er umiddelbart ikke noget for en berner sennen. Kaster man noget, kan man selv hente det igen. Foto: flickr

Disse egenskaber gør en berner sennen til den perfekte familiehund

En berner sennen er en stor, bamset hund med et roligt sind og kærlig personlighed. Læs her en masse sjove facts om "heltehunden". 

Af: Amanda Vejle , 6. april 2017

Berner sennenhundens historie

Berner sennen stammer fra Schweiz, hvor den deler en del af sit navn med tre andre hunde. Der findes nemlig fire forskellige sennenhunde; grosser schweizer sennen, appenzeller sennen samt entlebucher sennen.

Der var mange handelsveje, som førte gennem de forskellige dale i Schweiz. Her medbragte de handlende mange forskellige hunde, der blev betegnet som slagterhunde. Dette var forfædrene til de sennenhunde, vi kender i dag.

Læs også: Få dig en hund og lev længere 

Slagterhundenes primære opgave var at hjælpe slagteren og kvæghandlerne med at holde kvæget på rette vej, når de skulle fragtes fra eksempelvis kvæghandleren til slagteriet.

Den måde sennenhundene driver kvæget, er en lille smule speciel og ikke særlig mange andre hunderacer, praktiserer den samme metode. Sennenhunde napper det kvæg, de skal drive, i haserne. 

Faktisk er det en egenskab, som berner sennen hunden deler med corgien.

Læs mere her: 11 overraskende facts om hunderacen corgi

Berner sennens udseende og pelspleje

Berner sennen hunden er typisk sort med enkelte hvide og brune aftegninger i ansigt og på bryst, mave og poter. Pelsen kan variere mellem at være glat eller en smule bølget. Den smukke, lange og tykke pels giver hunden det bamsede udtryk, som så mange forelsker sig i.

Pelsen kræver dog en del pelspleje, og du kan sagtens regne med tre til fire gennembørstninger ugentligt, for at holde hundens pels flot og fri for filtrede klumper. 

Udover den lange pels, er berner sennen en stor, tung og robust hund. Hanhunde bliver mellem 64-70 cm høje og tæver omkring 58-66 høje. Racen har et stort og kraftigt hovede samt en stærk, muskuløs hals. Resten af kroppen er ligeledes stærkt og robust.

Læs også: Myten om hund og ejer er sand – ja, de kommer til at ligne hinanden

Berner sennen er en familiehund med et blidt temperament

En berner sennen er en meget rolig, venlig, trofast, vagtsom og arbejdsom hund, der trives godt sammen med andre dyr, hunde og børn. En berner sennen knytter sig til alle familiens medlemmer. Racen er ekseptionelt god til børn og hviler meget i sig selv.

Berner sennenhunden kan være en rigtig "skødehund", der elsker at blive nusset og kælet med hele tiden. Dog kan den også godt lide at slappe af ude i haven, og bare nyde den friske luft.

Læs også: Familiehund: 10 små hunde, der er perfekte til børnefamilier

Det er en formidabel vagthund, når man sammenholder både personlighed og størrelse. En berner sennen er sjældent aggresiv. Racen er generelt tålmodig, kærlig og intelligent. Hundens temperament og adfærd hænger dog unægteligt sammen med opdragelsen.

Det kan være svært at træne en berner sennenhund til at være fuldstændig lydig, da det ligger til racen at være en anelse stædig.

Læs også: Engelsk bulldog - sjove fakta om det lille, robuste kæledyr

Berner sennenhunden og dens særlige egenskaber

Berner sennenhunde elsker at tilfredsstille deres ejer, hvilket gør dem utroligt lette at arbejde med. Mange bernere bliver også brugt i offentligt arbejde. Det ses ofte at bernere bliver brugt som besøgshunde eller terapihunde, grundet deres rolige sind og kærlige personlighed.

Berner sennenracen er nemlig nogle formidable svømmere, grundet deres stærke fysik. 

Berner sennenracen kan blive fantastisk dygtig til forskellige lydighedsaktiviteter - men det kræver at du skal være over træningen helt fra hunden er hvalp. Boldspil og pindekast er umiddelbart ikke noget for en berner sennen. Kaster man noget, kan man selv hente det igen.

Nogle bernere er blevet kendte i dele af verden på grund af deres præstationer, f.eks. er en berner ved navn Quincey von Wiesmadern, blevet kendt for at optræde i en del videoer med den østrigske sanger Hansi Hinterseer.

Læs også: Alt hvad du skal vide om hunde i løbetid 

I Californien trodsede en berner sennen, ved navn Nico, i 2015 de farlige havstrømme og svømmede ud i havet og kom to mennesker til undsætning, der var blevet hevet ud af en tidevandsbølge.

Heltehistorierne er mange, og det er ikke svært danne sig et positivt billede af den store, flotte og majestætiske hund, der kommer mennesker til undsætning. I flere sammenhænge har berner sennen hunde fået tilnavnet “heltehunde”.

Læs også: Hundetyveri – undgå at din hund bliver stjålet

Berner sennen aktivitetsniveau og motionsbehov

En berner sennen har en masse energi, den skal have brugt, og den nyder at løbe rundt og lege. 

Berner sennen egner sig ikke til en hverdag med små, korte gåture rundt i nabolaget. Dog er en berner sennen ikke en hund, der stiller de højeste krav til aktivitetsniveauet, når den er fuldvoksen. Den tilpasser sig familiens aktivitetsmønster, men sætter pris på gode, lange gåture ind imellem.

Som hvalp er berneren dog lidt mere krævende og med masser af krudt bagi. 

Mange berner sennenejere bruger deres hunde til trækarbejde, og får meget fornøjelse af hundene på den måde. Det anbefales dog ikke, at du træner trækarbejde, før din hund er fuldt udvokset omkring 2 års alderen.  

Læs også: Allergivenlige hunderacer – myter og virkelighed

Helbred og sygdomshistorie hos en berner sennen

Desværre er berner sennenracen særligt udsat for en speciel kræftsygdom kaldet Malign Histiocytose. Det betyder også at relativt mange hunde i racen rammes af denne type kræft, da de desværre er arveligt prædisponerede. Det er derfor en god ide at være varsom, når du vælger opdrætter.

Det er vigtigt at sikre sig, at hundens stamtavle er i orden, at hunden kommer fra en slægt med en forholdsvis høj levealder, og at opdrætteren tager problematikken med helbredshistorien alvorligt.

Berner sennen har en forholdsvis lav gennemsnitslevealder, som ligger på omkring 7 år.

Læs også: 10 virkeligt søde blandede hunderacer

Før du anskaffer dig en berner sennen, skal du ...

Når du anskaffer sig hund er der nogle ting, du skal være klar over og have overvejet grundigt:

  • Dét at anskaffe sig en hund, skal være et familieforetagende, hvor alle er enige. En hund skal være i familien i mange år fremover, dét skal alle være afklarede med.

  • I får et nyt familiemedlem at tage hensyn til, når både ferie og fritid skal planlægges.

  • En berner sennen fylder meget både i hus og bil.

  • En hund er dyr i foder, specielt under opvæksten. Legetøj og forsikringer er også ekstra omkostninger.

  • En hund fælder og slæber en masse snavs ind.

  • Store hunde stiller store krav til opdragelsen, det kræver tid og tålmodighed at opdrage en hund.

Læs også: 11 ting du sikkert ikke vidste om en labrador retriever

Du kan med fordel kontakt specialklubben 'Dansk Berner Sennen Klub' under Dansk Kennel Klub, for at lære mere om racen og få anvist gode opdrættere. 

Kilder: berner-sennen.dk, hundeejere.dk, hunderacer.info.dk, hundenyheder.dk

6. april 2017 Amanda Vejle
Mere om Hund

Sådan får du din hund sikkert gennem de mørke måneder

Vintermånederne kan være farlige for din hund. Ifølge tal fra Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral fordobles antallet af påkørte hunde nemlig i november og december. Se 3 råd til, hvordan du får din hund sikkert gennem de mørke måneder her. 

Forkert foder gør din hund syg og overvægtig

De fleste hundeejere vil gøre alt for deres bedste ven. Alligevel vælger mange ofte det forkerte foder, der faktisk kan føre til, at hunden...

Dansk Kennel Klub advarer imod kendt hundehvisker

Den mexikansk-amerikanske hundetræner Cesar Millan er verdenskendt for hans TV-programmer, hvor han hjælper familier med at håndtere deres...

Dyrlæge advarer: Påskegodbid kan forgifte din hund

Påske er lig med masser af chokolade. Dog er det vigtigt at huske på, at chokoladen er giftig for vores hunde.

Hvor gammel kan en hund blive, og hvor længe kan min hund leve?

Det er indivuelt, hvor gammel en hund kan blive. Det handler om gener, sundhedstilstand og rene tilfældigheder. Der er dog nogle pejlemærker...

Elsker vi hunde højere end mennesker?

Hvad rører mennesker mest om hjertet: når mennesker eller når hunde lider nød? To nye videnskabelige undersøgelser peger entydigt i samme...

Pas på! Grillmaden kan dræbe din hund!

Det kan være fristende at give sin hund resterne fra aftenens grillmad, for at forkæle den lidt ekstra. Men pas på – grillmad kan være direkte farligt for din hund. Læs med herunder og find ud af hvilke ting, du skal undgå at give din hund. 

Pas på! Majskolben kan dræbe din hund

Majskolber er en populær spise at grille om sommeren, men den kan være farlig for din hund. Læs med og find ud af hvorfor.

Din hund kommunikerer med ansigtet

Ny undersøgelse viser, at det måske ikke er tilfældigt, når din hund laver store hundeøjne til dig.

10 ting hundens hjemmeapotek SKAL indeholde

Din hund har også brug for en førstehjælpskasse, som altid er klar, hvis den kommer til skade. Klorhexidin og en bomuldssok er på listen. Se alle 10 ting, som nødhjælpskassen helst skal indeholde.

Hvis din hund gør disse 16 ting, elsker den dig meget HØJT

Hunde er for det meste kærlige og hengivne dyr, men kan du afkode, hvornår og hvordan din hund siger "jeg elsker dig"?

Hundekurv: Sådan finder du den helt rigtige seng til din hund

Selvfølgelig skal din hund have en lige så god nattesøvn som dig selv. Men hvad skal du være opmærksom på, når du skal købe hundekurv? Her...

6 grunde til at din hund slikker på alt

Idet din hund ikke kan tale, bruger den i stedet sin tunge til at fortælle dig en hel del. Her har vi samlet en oversigt over, hvorfor din hund slikker på alt og alle. Kan du genkende din hunds signaler? 

Kan hunde smage?

Vi ved godt, at hunde har en sublim lugte- og høresans, men hvad med deres smagssans?

Sådan får du sikkert hunde og katte gennem julen

Julen rummer mange fristelser for katte og hunde, så vær opmærksom på, hvad du kan gøre for at få dem sikkert gennem juletiden. Den er...